Sri Lanka for å gjenstarte IMF-redningssamtaler, ber presidenten om enhetsregjering

0
52

Denne rammen fra video hentet fra den offisielle YouTube-kanalen til parlamentet i Sri Lanka viser fungerende president og statsminister Ranil Wickremesinghe, i sentrum, mens lovgivere velger en ny president i Colombo, Sri Lanka, 20. juli 2022. (AP/PTI)

Sri Lanka vil gjenoppta redningssamtalene med Det internasjonale pengefondet (IMF) i august, sa den nye presidenten onsdag, mens han ba lovgiverne om å danne en allpartiregjering for å finne en løsning. en lammende økonomisk krise.

I en tale i parlamentet sa president Ranil Wickremesinghe at det var nødvendig med grunnlovsendringer for å begrense presidentens makt – noe som indikerer at han ville møte et sentralt krav fra demonstranter som tvang ut hans forgjenger, Gotabaya Rajapaksa.

“The president i et land trenger ikke å være en konge eller en gud som er opphøyd over folket. Han eller hun er en av innbyggerne,” sa Wickremesinghe.

Øy-nasjonen med 22 millioner mennesker står overfor sin verste finanskrise siden uavhengigheten fra Storbritannia i 1948 med sine valutareserver på rekordlave nivåer, og økonomien rammet av Covid-19-pandemien og et bratt fall i offentlige inntekter.

Historier kun for abonnenterSe alle

Premium

UPSC Key-4. august 2022: Hvorfor bør du lese “Revdi Culture” eller ” Indisk D…Premium

Synkende Bollywood, oppblåste stjerneavgifter

Premium< /figure>Hvordan en kjendis administrerende direktørs fryktregel bidro til å ødelegge hot startup ZilingoPremium

Taiwan og Ukraina: Hvordan to kriser, 5000 miles fra hverandre, er knyttet til Abonner nå for å få 66 % RABATT

Sinnet over vedvarende mangel på nødvendigheter, inkludert drivstoff og medisiner, og skyhøy inflasjon på over 60 prosent fra år til år, gikk hundretusenvis av mennesker ut i gatene i begynnelsen av juli, og tvang Rajapaksa til først å flykte fra landet og deretter sluttet i vervet.

Wickremesinghe, som da var statsminister, tok over som fungerende president og ble senere bekreftet i jobben av parlamentet.

Drafter med IMF om et fireårig program som kan gi opptil 3 milliarder dollar vil gjenopptas i august, sa Wickremesinghe til lovgiverne i sin første store tale til parlamentet siden han overtok.

Regjeringen samarbeider med sine finansielle og juridiske rådgivere Lazard og Clifford Chance for å ferdigstille en plan for å restrukturere utenlandsk gjeld, inkludert rundt 12 milliarder dollar som skylder obligasjonseiere.

“Vi vil sende denne planen til International Pengefond i nær fremtid, og forhandle med landene som ga lånehjelp,” sa Wickremesinghe. “Deretter vil forhandlinger med private kreditorer også begynne å oppnå enighet.”

En veteran lovgiver hvis parti bare hadde ett sete i parlamentet, Wickremesinghe vant en lederstemme i huset med 225 medlemmer forrige måned med støtte fra landets regjerende parti som er dominert av Rajapaksa-familien.

< p>Men den nye presidenten gjentok sin oppfordring om en enhetsregjering, og la til at han allerede hadde innledet diskusjoner med noen grupper.

“Jeg rekker respektfullt ut vennskapets hånd til dere alle. Jeg inviterer deg trygt til å legge fortiden til side og komme sammen for landets skyld,” sa Wickremesinghe.

Opposisjonslovgiver Harsha de Silva støttet presidentens forslag.

“Vi må komme sammen; spesifikt en regjering med alle eller flere partier i en begrenset periode for å jobbe for å skape denne nye #SriLanka på et felles minimumsprogram,” sa han i en tweet.

Med et foreløpig budsjett som sannsynligvis vil bli presentert i løpet av uker, sa Wickremesinghe at regjeringen hans jobbet med en langsiktig økonomisk plan. Dette vil inkludere å redusere offentlig gjeld fra dagens nivå på 140 prosent av Sri Lankas BNP til mindre enn 100 % innen 10 år og skape et budsjettoverskudd innen 2025.

Han ga ingen detaljer.

Wickremesinghe, som har blitt anklaget av aktivister og rettighetsgrupper for å slå ned på demonstranter mot regjeringen, sa at fredelig kamp var en grunnleggende rettighet, men han ville ikke tolerere vold.

“Jeg vil ikke tillate noen å handle utenfor loven,” sa han.

TO ER ALLTID BEDRE | Vår toårige abonnementspakke gir deg mer til mindre Kjøp nå