Ryssland anklagar USA för direkt Ukrainas krigsroll i missilattacker

0
52

Rysslands president Vladimir Putin (Sputnik via Reuters)

Ryssland har anklagat USA för direkt inblandning i Ukrainakriget, samtidigt som det första fartyget som fraktade ukrainskt spannmål till världsmarknaderna sedan Moskva&#8217 ;s invasion ska inspekteras i Turkiet på onsdag.

Rysslands försvarsministerium, som leds av en allierad till president Vladimir Putin, sa att kommentarer från Vadym Skibitsky, Ukrainas biträdande chef för militära underrättelsetjänst, till den brittiska tidningen Telegraph visade att Washington var intrasslad i konflikt trots påståenden att den begränsade sin roll till vapenförsörjning.

Skibitsky berättade för tidningen att det fanns samråd mellan amerikanska och ukrainska underrättelsetjänstemän innan strejker och Washington hade ett effektivt veto mot avsedda mål, men att amerikanska tjänstemän inte var det tillhandahåller direkt inriktningsinformation.

“Allt detta bevisar onekligen att Washington, i motsats till Vita husets och Pentagons påståenden, är direkt involverad i konflikten i Ukraina,” sa det ryska försvarsministeriet i ett uttalande på tisdagen.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Premium

UPSC Key-4 augusti 2022: Varför du bör läsa “Revdi Culture” eller ” Indiska D…

Premium

Sjunkande Bollywood, uppblåsta stjärnavgifter

Premium

Hur en kändis vd:s regel av rädsla hjälpte till att få ner den heta startupen Zilingo

Premium

Taiwan och Ukraina: Hur två kriser, 5 000 miles ifrån varandra, är länkadePrenumerera Nu för att få 66 % RABATT

“Det är Biden-administrationen som är direkt ansvarig för alla Kiev-godkända raketattacker mot bostadsområden och civil infrastruktur i befolkade områden i Donbas och andra regioner, som har resulterat i massdöd av civila.”

Det fanns ingen omedelbar reaktion från Vita huset eller Pentagon på ministeriets påståenden.

Pentagon förnekade dock Moskvas påståenden om att Ryssland hade förstört sex USA-tillverkade HIMARS-missilsystem sedan starten av Ukrainakriget. Ryssland hävdar regelbundet att det har träffat HIMARS men har ännu inte visat bevis.

Ukraina och västvärlden anklagar Ryssland för att utföra förödande missilattacker mot civila mål på en nästan daglig basis. Båda sidor förnekar att de medvetet har riktat in sig på civila.

DONBAS: ‘JUST HELL’

Ukrainas president Volodymyr Zelenskiy sa på tisdagen att trots vapenförsörjning från väst kunde hans lands styrkor ännu inte övervinna de ryska fördelarna med tunga vapen och arbetskraft.

“Detta känns väldigt mycket. i strid, särskilt i Donbas. … Det är bara ett helvete där. Ord kan inte beskriva det.”

Donbas, Ukrainas traditionella industriella hjärta i Ukrainas öster, har sett några av krigets tyngsta strider.

Ryssland skickade tiotusentals soldater in i Ukraina den 24 februari i vad man kallar en “särskild militär operation”. Kiev och västvärlden har fördömt det som ett oprovocerat anfallskrig.

På en FN-konferens på tisdagen vederlagde Igor Vishnevetsky, biträdande chef för avdelningen för icke-spridning och vapenkontroll av det ryska utrikesministeriet, alla anklagelser om “oprovocerad aggression”. Han tillade också att Moskva var övertygad om ett kärnvapenkrig “får aldrig utkämpas”.

Den ryske diplomaten Alexander Trofimov sa till FN att Moskva bara skulle använda kärnvapen som svar på massförstörelsevapen eller en konventionell vapenattack som hotade den ryska statens existens.

“Ingen av dessa två hypotetiska scenarier är relevanta för situationen i Ukraina,” sa Trofimov, en senior diplomat inom icke-spridnings- och vapenkontrollavdelningen vid Rysslands utrikesministerium.

SAFE PASSAGE

Samtidigt hade ett FN-förmedlat avtal den 22 juli för att avblockera ukrainsk spannmålsexport en första framgång som det första lastade fartyget sedan Rysslands invasion säkert ankrade utanför den turkiska kusten.

Fartyget, Sierra Leone. -flaggade Razoni var vid ingången till Bosporensundet, som förbinder Svarta havet med världsmarknaderna, runt kl. 1800 GMT på tisdagen, cirka 36 timmar efter att ha lämnat den ukrainska hamnen Odesa.

En delegation från Joint Coordination Center (JCC) i Istanbul, där rysk, ukrainsk, turkisk och FN-personal arbetar, förväntas inspektera fartyget kl. 0700 GMT på onsdagen, sade Turkiets försvarsministerium.

< p>Den var lastad med 26 527 ton majs.

U.N. talesman Stephane Dujarric berättade för reportrar i New York att det fanns omkring 27 fartyg i de tre ukrainska hamnarna som omfattas av exportavtalet som var redo att gå.

Exporten från en av världens främsta spannmålsproducenter är avsedda att hjälpa till att lindra en global livsmedelskris.

Känt som Europas brödkorg hoppas Ukraina kunna exportera 20 miljoner ton spannmål i silos och 40 miljoner ton från den skörd som nu pågår, initialt från Odesa och närliggande Pivdennyi och Chornomorsk.

Ryssland har kallat Razoni’s avgång “mycket positiv” Nyheter. Den har förnekat ansvaret för livsmedelskrisen och säger att västerländska sanktioner har bromsat dess export.

TVÅ ÄR ALLTID BÄTTRE | Vårt tvååriga prenumerationspaket erbjuder dig mer till mindre Köp nu