Russland gjentar Putins nye budskap mot en atomkrig

0
87

Russlandspresident Vladimir Putin (Reuters-bilde)

En russisk tjenestemann har to ganger gjentatt president Vladimir Putins nye budskap om at «en atomkrig kan ikke vinnes og må aldri utkjempes», og tilsynelatende forsøkte å rulle tilbake på Putins advarsel etter Ukraina-invasjonen om at Russland er en “potent” atomkraft og ethvert forsøk på å forstyrre vil føre til «konsekvenser du aldri har sett». Putins kommentar eskalerte deretter den globale spenningen dramatisk, som økte ytterligere dager senere da han beordret russiske atomstyrker i høy beredskap.

Igor Vishnevetsky, visedirektør i det russiske utenriksdepartementet. ikke-sprednings- og våpenkontrollprogram, startet tirsdag landets tale til den pandemiforsinkede konferansen for å gjennomgå den 50 år gamle ikke-spredningsavtalen ved å lese Putins melding til deltakerne mot en atomkrig. Og han gjentok de samme ordene senere.

USAs utenriksminister Antony Blinken kalte i sin tale ved mandagens åpning Putins advarsler etter Ukraina-invasjonen for “hensynsløs, farlig sabelrasling”.

Hvilken innvirkning Putin’ sin nye forpliktelse gjenstår å se.

Subscriber Only StoriesSe alle

Premium

UPSC Key-3. august 2022: Derfor bør du lese «Ninja Missile» eller «One Chin…

Premium

De sidelinjede Thackerays dukker nå opp ut av kulden, få en varm Shinde vi…

< img src="https://images.indianexpress.com/2022/08/Yuan-Wang-5-explained.jpg?resize=450,250" />Premium

Forklart: Hvorfor er et kinesisk ‘spionskip’ på vei mot Sri Lanka…

Premium

Sajjid Chinoy: Ingen gratis lunsj når rammet av globalt sjokk; forsvare Rupee ha…Abonner nå for å få 66 % RABATT

Den ukrainske viseutenriksministeren Mykola Tochytskyi fortalte mandagens høynivåmøte at Putins åpne trussel mot verden om Russlands evne til å bruke atomvåpen hadde blitt støttet av “klare oppfordringer om å gjøre det fra Russiske statsmedier.”

“Tenketanker og eksperter krangler mye om hvilken type atomvåpen – taktiske eller strategiske – Russland vil bruke under den pågående krigen mot Ukraina,” han sa.

«Dette er bakgrunnen for vår PT-gjennomgangskonferanse.” For å forsvare Russlands militære intervensjon i Ukraina, siterte Vishnevetsky en utvidet NATO som han sa «søker udelt militær, strategisk og geopolitisk dominans» og tvang Moskva til å forsvare sine «kjernesikkerhetsinteresser».

Russland “har vært utsatt for en hybrid militærkampanje full av et skritt inn i en direkte væpnet konflikt mellom atommakter,” sa han.

“Dessuten står våpenkontrollsystemet, som tradisjonelt har vært en kjernepilar i internasjonal sikkerhet og stabilitet, for tiden overfor en krise som ikke har noen presedens i nyere historie når det gjelder omfanget.” Vishnevetsky nevnte ikke Putins advarsel og handling etter å ha invadert Ukraina, men han sa gitt den nåværende situasjonen “det er mer kritisk enn noen gang at atommaktene opptrer med tilbakeholdenhet og ansvar”.

Han bemerket at i en felles uttalelse i januar gjentok de fem atommaktene – Russland, USA, Kina, Storbritannia og Frankrike – at en atomkrig aldri bør utkjempes og ikke kan vinnes, og understreket “behovet for å forhindre ikke bare en kjernefysisk konfrontasjon, men også enhver militær konfrontasjon mellom atommakter.”

“Det er avgjørende at alle underskrivere demonstrerer i handling sin forpliktelse til disse bestemmelsene,” sa den russiske tjenestemannen.
Gjennomgangskonferansen, som avsluttes 26. august, har som mål å styrke NPT, som anses som hjørnesteinen i internasjonal nedrustningsinnsats. Dens mål er å forhindre spredning av atomvåpen og til slutt oppnå en atomfri verden, og den har den bredeste støtten fra noen våpenkontrollavtale, med 191 parter i traktaten.

Under NPT&#8217 ;s bestemmelser ble de fem opprinnelige atommaktene enige om å forhandle om å eliminere arsenalene deres en dag, og nasjoner uten atomvåpen lovet å ikke skaffe dem i bytte mot en garanti for å kunne utvikle atomenergi til fredelige formål.

Den kinesiske ambassadøren Fu Cong, leder av utenriksdepartementets våpenkontrollavdeling, hvis land har nære bånd til Russland, sa tirsdag til delegatene at «NPT er betydelig anstrengt og står til og med overfor nye og de mest alvorlige utfordringene siden slutten av Den kalde krigen.”

“Spøkelset til den kalde krigens mentalitet er der for å bli,” sa han, og pekte på et forverret globalt strategisk sikkerhetsmiljø, “den utdaterte tilnærmingen til sikkerhet basert på militære allianser” og den voksende risiko for våpenkappløp og konflikter.

Fu ba de fem atommaktene «arbeide sammen for å redusere kjernefysisk risiko», styrke kommunikasjonen om strategisk stabilitet «og føre en dyptgående dialog om å redusere atomvåpnens rolle i deres nasjonale sikkerhetsdoktriner og om et bredt spekter av spørsmål, inkludert missiler forsvar, verdensrommet, cyberspace og kunstig intelligens.”

Blinken, USAs øverste diplomat, sa mandag at USA valgte “å opptre med tilbakeholdenhet” som svar på Russlands handlinger og unngå alt som utilsiktet kan øke atomspenningen. Som eksempler sa han at USA forlot tidligere planlagte tester av interkontinentale ballistiske missiler og ikke hevet alarmstatusen til sine atomstyrker “som svar på Russlands sabelrasling”.

“Det er ingen plass i vår verden – ingen plass i vår verden – for atomavskrekking basert på tvang, trusler eller utpressing, sa Blinken. – Vi må stå sammen for å avvise dette. FNs generalsekretær Antonio Guterres slo alarm ved mandagens åpning over krigen i Ukraina, atomtrusler i Asia og Midtøsten og andre spenninger, og advarte at «menneskeheten er bare én misforståelse, én feilberegning unna atomutslettelse ”.

Blinken sa at USA, Storbritannia og Frankrike har gitt ut et sett med prinsipper og beste praksis som alle NPT-atomvåpenstater bør følge, “blant dem at alle anstrengelser må gjøres for å sikre at atomvåpen brukes ikke igjen».

TO ER ALLTID BEDRE | Vår toårige abonnementspakke gir deg mer til mindre Kjøp nå