Ramgopal vs Shivpal: Gammal men inte ute i den långvariga Yadav-familjens saga

0
105

Shivpal Yadav (vänster) med Ramgopal Yadav och Akhilesh Yadav. (Filfoto: Twitter/@proframgopalya1)

De kanske båda är illa tillgodosedda i det Akhilesh Yadav-ledda Samajwadi-partiet, men det har uppenbarligen inte fört kusinerna Shivpal Yadav och Ramgopal Yadav samman.

< p>I tisdags, när Ramgopal träffade chefsminister Yogi Adityanath, vilket väckte stor uppmärksamhet, var den skarpaste attacken mot honom inte från hans parti SP utan Shivpal. Pragatisheel Samajwadi-partiets (PSP) ledare, vald som MLA på SP-biljett, ifrågasatte Ramgopals möte med CM, skenbart för att söka hjälp för familjen till en före detta MLA och hans yngre bror som är släkt med Ramgopal och är inför polisåtgärder.

Också i Politisk puls |Förvirrad med Ram Gopal, Yogi-möte, SP:s vanliga frågor “riktig agenda”

Associerade med SP sedan partiet bildades av Mulayam Singh Yadav, har Shivpal och Ramgopal haft ansträngda relationer sedan en tid tillbaka. Mulayam hade utarbetat ett arrangemang för att upprätthålla freden mellan de två, som en del av vilken broder Shivpal, en jordnära politiker som han, var hans betrodda man i Uttar Pradesh, och tog hand om partiets organisation. angelägenheter i staten. Den mer sofistikerade Ramgopal, Mulayam’s kusin, var SP:s ansikte utåt i Delhi och på nationella forum.

Denna balans förändrades när uppkomsten av Mulayams son Akhilesh skapade friktion i partiet, inklusive mellan far och son, runt 2016 – under tiden Akhilesh var CM. Ramgopal ställde sig på Akhileshs sida och blev den första seniora SP-ledaren att stödja honom när Mulayam tog bort honom som UP-partichef och ersatte honom med Shivpal i september 2016.

Subscriber Only StoriesView All

Premium

UPSC Key-4 augusti 2022: Varför du bör läsa “Revdi Culture” eller “Indian D…

Premium

Sjunkande Bollywood, uppblåsta stjärnavgifter

Premium

Hur en kändis vd:s rädslaregel bidrog till att få ner den heta startupen Zilingo

Premium

Taiwan och Ukraina: Hur två kriser, 5 000 miles ifrån varandra, är länkadePrenumerera Nu för att få 66 % RABATT

Under de närmaste månaderna var det utvisningar och motutvisningar från båda sidor, med familjens maktkamp i det fria.

Missa inte |Estranged allierad Mahan Dal går mot Samajwadi Party

Ramgopal stödde Akhilesh’s anklagelse om att “utomstående” blandade sig i partifrågor och sa att Mulayam “förleddes”.

Akhilesh svarade på Shivpal’s utnämning till chef för statens enhet genom att avyttra honom viktiga ministerportföljer. Shivpal uteslöt i sin tur MLC Arvind Pratap Yadav, Ramgopals brorson, från partiet anklagad för odisciplin.

Några veckor till och Akhilesh sparkade farbror Shivpal och tre av hans nära ministrar från regeringen. Därefter uteslöt Mulayam Ramgopal från partiet i sex år. Shivpal höll en presskonferens där han anklagade Ramgopal för att försöka splittra partiet “i instans av BJP”, och den här gången sa att det var Akhilesh som blev “vilseledd” eftersom han inte såg den “konspirationen”.

Läs också. |Springar i SP-rustning, BJP ser Mulayam-assistenten och Yadav-trogen Harmohan Singh

I november 2016 återinsatte Mulayam Ramgopal i partiet, men en månad senare, den 30 december, utvisade han honom igen för sex år, tillsammans med Akhilesh, för “grov odisciplin”. Provokationen var att Akhilesh släppte en lista med 235 kandidater för 2017 års valomröstningar, av vilka många inte fanns med på listan som utfärdades av Mulayam en dag tidigare.

Inom en dag skulle dock utvisningen av både Akhilesh och Ramgopal återkallades av Shivpal.

En dag senare, den 1 januari 2017, kallade Ramgopal till ett specialkonvent för SP i Lucknow och tillkännagav Akhilesh som partiets nya nationella president. Tillsammans med detta antog han en resolution som säger att Shivpal tas bort som UP-chef.

I det fortsatta dramat skedde ytterligare en vändning timmar senare, när Mulayam kallade till ett akutmöte i partiets centrala parlamentariska styrelse, där endast Mulayam och Shivpal deltog, där det beslutades att den särskilda konvent som Ramgopal kallade till var grundlagsstridig.

Därefter löste sig saken mer eller mindre, med Akhilesh som behöll ledarskapet för partiet, Ramgopal upphöjdes som främsta generalsekreterare och Shivpal lämnade för att bilda PSP.

Även om Ramgopal fortfarande anses vara nära Akhilesh och därmed den näst mäktigaste personen i SP-organisationen, är hans roll marginell. Ramgopal var frånvarande på bilden under det senaste parlamentsvalet som Akhilesh körde som praktiskt taget en enmansshow.

Mer från Political Pulse

Klicka här för mer

Men om Ramgopal fortfarande tekniskt sett är kvar i Akhileshs hörn, har Shivpal försökt hitta en väg tillbaka utan framgång – särskilt sedan Mulayams virtuella pensionering från politiken. I parlamentsvalet 2022, medan Shivpal hade en allians med SP, fick han bara en plats, Jaswant Nagar. Shivpal stod därifrån, under SP-symbolen, och vann. Kort därefter hölls Shivpal utanför ett lagstiftande partimöte kallat av Akhilesh.

Nyligen ifrågasatte Shivpal Akhileshs beslut att stödja Yashwant Sinha, den gemensamma oppositionskandidaten, i presidentvalet. SP sa då att han var fri att gå där han fick mer respekt.

De nära Shivpal säger att han tror att Ramgopal är orsaken till alla hans problem, efter att ha förgiftat Akhilesh’s öron mot honom. Och därför kommer det inte att bli någon begravning av stridsyxan snart.

TVÅ ÄR ALLTID BÄTTRE | Vårt tvååriga prenumerationspaket erbjuder dig mer till mindre Köp nu