PMLA-domen är farlig, hoppas att den blir kortlivad: 16 oppositionspartier

0
96

Tidigare hade kongressen sagt att Högsta domstolens beslut att upprätthålla den konstitutionella giltigheten av vissa bestämmelser i lagen om penningtvätt kommer att få långtgående konsekvenser för Indiens demokrati. (Expressfoto)

Högsta domstolens dom som bekräftar den konstitutionella giltigheten av bestämmelserna i lagen om förhindrande av penningtvättrelaterade till verkställighetsdirektoratets befogenhet att arrestera, kvarstad, husrannsaka och beslag har förenat oppositionen, med 16 parter som på onsdagen utfärdade ett gemensamt uttalande och kallade det en “farlig dom” som de hoppades kommer att vara “kortlivad”.

Undertecknarna till uttalandet inkluderar TMC och AAP, två partier som hade hållit avstånd från det kongressledda oppositionsblocket, och den oberoende parlamentsledamoten Kapil Sibal.

Pratap Bhanu Mehta skriver |Genom att upprätthålla PMLA, lägger SC sitt stämpel på Kafkas lag

Källor sa att avsevärda ansträngningar från många ledare gjordes för att få flera oppositionspartier att skriva under det gemensamma brevet. En hög oppositionsledare kallade det ett av de “sällsynta fallen” när de flesta oppositionspartier har visat enighet i syfte. Medan TMC nådde ut till AAP, TRS och Sibal, talade kongressen med de andra partierna inklusive vänstern, DMK, NCP och RJD.

Förklarat |Högsta domstolen åsidosätter sin egen dom från 2017 för att motivera “drastiska” PMLA-bestämmelser för borgen

Flera oppositionspartier inklusive kongressen, TMC, NCP, Shiv Sena och CPM står inför ED-hetta och källor sa att domen har blivit en fråga av allmänt intresse.

“Vi noterar vår djupa oro för de långsiktiga konsekvenserna av den senaste domen i Högsta domstolen som i sin helhet fastställer ändringarna av lagen om förhindrande av penningtvätt, 2002 utan att undersöka om några av dessa ändringar kunde ha antagits genom att finanslagen. Om Högsta domstolen i morgon slår fast att de ifrågasatta ändringarna genom finanslagen är dåliga i lag, då skulle hela övningen bli meningslös och en förlust av rättslig tid, heter det i uttalandet.

För att hävda att de håller, och alltid kommer att hålla, högsta domstolen i högsta respekt, sa parterna “Ändå är vi tvungna att peka ut att domen borde ha inväntat domen från en större bänk för att granska finanslagens konstitutionalitet för att genomföra ändringar.”

Åsikt |Penningtvätt är en allvarlig fråga. Men SC:s dom om PMLA är problematisk

“Dessa långtgående ändringar stärkte en regerings händer, som ägnade sig åt politisk vendetta av värsta slag, genom att använda dessa mycket ändrade lagar som rör penningtvätt och utredningsbyråer, för att rikta in sig på sina politiska motståndare på ett busigt och illvilligt sätt.” sa uttalandet.

Parterna sa att de var “mycket besvikna över att den högsta rättsliga myndigheten, inbjuden att ge en oberoende bedömning av bristen på kontroller och balanser i lagen, praktiskt taget har reproducerat argument från den verkställande makten till stöd för drakoniska ändringar. Vi hoppas att den farliga domen kommer att bli kortvarig och att konstitutionella bestämmelser kommer att råda snart”, sa partierna.

Senior TMC-ledare Derek O’Brien sa att oppositionen kommer att hitta sådana här frågor som kan förena dem. Han sa att rapporterna om brott i oppositionens led var “mycket överdrivna”.

Bland undertecknarna av uttalandet är ledare för kongressen, TMC, DMK, CPM, CPI, RJD, Shiv Sena , NCP, RLD, SP, JMM, AAP, IUML, RSP, Kerala Congress (M) och MDMK.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Premium

UPSC Key-4 augusti 2022: Varför du bör läsa “Revdi Culture” eller ” Indiska D…

Premium

Sjunkande Bollywood, uppblåsta stjärnavgifter

Premium

Hur en kändis vd:s regel av rädsla hjälpte till att få ner den heta startupen Zilingo

Premium

Taiwan och Ukraina: Hur två kriser, 5 000 miles ifrån varandra, är länkade. Prenumerera nu för att få 66 % RABATT

Ledare som har skrivit på Gemensamt uttalande inkluderar Mallikarjun Kharge, Sharad Pawar, Ram Gopal Yadav, Derek O’Brien, T R Baalu, Elamaram Kareem, Binoy Viswam, Kapil Sibal, Narain Dass Gupta, Priyanka Chaturvedi och Jayant Chaudhary.

TVÅ ÄR ALLTID BÄTTRE | Vårt tvååriga prenumerationspaket ger dig mer till mindre Köp nu