På høy tid at vi dropper konseptet med kun statlig finansierte universiteter: unionsminister Dharmendra Pradhan

0
50

New Delhi: Unionens utdanningsminister Dharmendra Pradhan taler i Lok Sabha under pågående monsunsesjon i parlamentet i New Delhi, onsdag 3. august 2022. (SANSAD TV/PTI Photo ) (PTI08_03_2022_000227A)

India vil bli selvhjulpen innen teknologi innen utgangen av dette året, og folk bør gi slipp på ideen om at universiteter bare må finansieres av regjeringen, sa utdanningsminister Dharmendra Pradhan som svar på en debatt om Sentrale universiteter (endring) lovforslag i Lok Sabha onsdag.

Lok Sabha vedtok onsdag lovforslaget som søker å konvertere National Rail and Transport University i Gujarat til et autonomt sentraluniversitet med en stemme. Mens debatten om lovforslaget om sentrale universiteter (endringer), 2022, gikk frem under slagord fra opposisjonsmedlemmer om spørsmålet om misbruk av sentrale byråer, støttet alle partier som deltok i debatten lovforslaget. Det nye universitetet vil bli omdøpt til Gati Shakti University, et autonomt sentraluniversitet som vil møte behovet for talent i den integrerte infrastrukturutviklingen i landet.

«Innen utgangen av 2022 vil dette landet være selvhjulpen innen teknologi. Ikke bare infrastruktur, men store industrier, sosiale ordninger …hvor vil oppdrett skje? Hvor skal en skole bygges? …Alle trenger en masterplan. Det er tidens behov at det finnes et kunnskapslager for alle disse industrielle initiativene og infrastrukturvisjonen. I denne bakgrunnen har Gati Shakti-universitetet blitt forestilt, sa utdanningsminister Dharmendra Pradhan som svar på debatten om lovforslaget.

Pradhan sa at Indian Railways hadde fotspor i 20 land. Når lovforslaget får nikk fra begge parlamentets hus, vil det foreslåtte universitetet bli finansiert og administrert av jernbanedepartementet.

Subscriber Only StoriesView All

Premium

J&K ser fall i militante angrep, men skifte i rekrutteringsstrategi …Premium

Mansukh Mandaviya på Express Adda: Ingen fattig person bør dø i dette landet…

Premium

UPSC Key-4. august 2022: Derfor bør du lese «Revdi Culture» eller «Indian D…

Premium< /figure>Tilbaketrekking av lov om beskyttelse av personopplysninger: Hvem drar nytte av forsinkelsen? Abonner nå for å få 66 % RABATT

'Gati Shakti University er et futuristisk universitet'

Pradhan utdyper hva universitetet vil undervise, og sa: «I dag har luftfarten nådd avsidesliggende steder i landet. Vi snakker om førerløse togmotorer. Alle disse er basert på teknologi og trenger et spesifikt kompetansesett. Og de vil bli undervist ved Gati Shakti University. Det er behov for kapasitetsbygging av alle ansatte i transportsektoren. Innen 2025 vil det være like mange ting gjort av maskiner som det gjøres med hender i dag. Disse maskinene vil trenge folk bak driften. Dette er et futuristisk universitet. Dette vil være det første forsknings-, entreprenørskaps- og tverrfaglige universitetet i landet. Dette universitetet vil også undervise i spørsmål knyttet til fordrevne mennesker og hvordan de bør rehabiliteres.”

Trenger en utdanningspolitikk som også produserer jobbgivere

«Våre evner er ment for fattige land i verden. Derfor er det vårt mandat å etablere institusjoner med globale standarder. Det er 25 millioner mennesker i aldersgruppen 15-25 år i landet. Men bare 11 millioner studenter studerer på forskjellige skoler og institusjoner. Nærmere 14 crore kommer inn i det ufaglærte jobbøkosystemet. Brutto påmeldingsgrad i høyere utdanning er 27 %. Vi må øke den til 50 % innen 2030. Vi trenger en utdanningspolitikk som produserer arbeidsdyktige ungdommer som ikke bare blir jobbsøkere, men også jobbgivere,” sa Pradhan.

Etter at mange parlamentsmedlemmer tok opp spørsmålet om SC/ST-reserverte stillinger som forblir ledige ved universiteter, sa Pradhan at det var arv fra UPA-regjeringen og at Modi-regjeringen var forpliktet til å fylle opp stillingene i oppdragsmodus.

På spørsmålet om økonomiske implikasjoner for det nye universitetet, sa ministeren at det ikke var noen nye økonomiske implikasjoner for universitetet.

Jernbaneminister Ashwini Vaishnaw, som deltok i debatten, sa: “Transportsektoren er veldig kompleks, spesielt hvis vi ser på jernbaner og metrotog. Hvis slike sektorer må gå videre i henhold til nasjonens ambisjoner, vil vi trenge en omfattende pakke med teknisk utdanning. Det er med dette synet at National Rail and Transport Institute i 2018 ble etablert som et ansett universitet. Etter suksessen, nå, i større skala, blir dette forslaget presentert for salen. I dette vil teknisk kunnskap, ingeniørvitenskap og økonomi relatert til metro, regional jernbane, motorvei, bro, havner osv være inkludert.»

Vaishnaw sa at et lignende system følges i alle utviklede land, inkludert USA, Japan, Kina og Russland.

Fem hovedmål for Gati Shakti University

«Dette universitetet vil ha fem hovedmål. Det første målet vil være transportfokuserte kurs. Deretter vil det være ferdighetsutviklingskurs innenfor rammen av skill-India-kampanjen. Det tredje målet er anvendt forskning innen bro-, tunnel- og havnebygging. Den fjerde vil være teknologisk utvikling. Det femte vil være transportøkonomi og infrastrukturfinansiering,” sa Vaishnaw og la til at det ville være universitetsplasser utenfor universitetet i forskjellige deler av landet.

Sangeeta Azad fra Bahujan Samaj deltok i debatten. Party (BSP) fremhevet spørsmålet om mangel på jobber for ungdom og ledige stillinger i stillinger reservert for SCs og STs ved universiteter som hun antydet skyldtes diskriminering.

Saugata Roy fra Trinamool Congress (TMC) prøvde å ta opp spørsmålet om strid mellom Vest-Bengal-politiet og Delhi-politiet om raid på noen Jharkhand-parlamentsmedlemmer, men lederen slo kommentarene hans fra journalene.

Kaushalendra Kumar fra Janata Dal (United) (JDU) og Ramkripal Yadav fra BJP krevde at Nav Nalanda anså universitetet og Patna University skulle få status som et sentraluniversitet.

Chandrashekhar Sahu fra Biju Janata Dal ( BJD) sa at lovforslaget ville gi muligheter for ungdom og drastisk endre transportsystemet i landet. Han tok imidlertid opp spørsmålet om det eneste sentrale universitetet i Odisha som drives dårlig.

«Vi har bare ett sentralt universitet i Odisha i Koraput, et stammedominert distrikt. Men den fungerer ikke som den skal. Stillingene som professorer er ledige, ingen forskningsaktivitet utføres og visekansleren blir i Bhubaneswar og ikke Koraput. Det er veldig uheldig,” sa han.

Mangel på globalt mangfold når det gjelder utenlandske lærere og studenter: TDP

K Rama Mohan Reddy fra Telugu Desam Party (TDP) sa, “Indiske universiteter sliter fortsatt med den globale rangeringsplattformen. Årsakene til dette er mangel på globalt mangfold når det gjelder utenlandske lærere og studenter, mangel på globalt omdømme, utilstrekkelig forhold mellom student og fakultet og foreldede forskningsfasiliteter. Dette nye universitetet bør ha bånd med slike universiteter globalt, samtidig som det fremmer urfolks kunnskap og innovasjon.

Under debatten ble huset hevet i en time på grunn av bråk skapt av opposisjonen.

< strong>TO ER ALLTID BEDRE | Vår toårige abonnementspakke gir deg mer til mindre Kjøp nå