Nancy Pelosis besök i Taiwan drar till sig Pekings hån men bipartiska stöd

0
55

USA:s hustalare Nancy Pelosi, i mitten, går tillsammans med Taiwans utrikesminister Joseph Wu, till vänster, när hon anländer till Taipei, Taiwan, tisdagen den 2 augusti 2022. (Taiwan Ministry of Foreign Affairs via AP)

Paul Mozur, Amy Chang Chien och Michael D. Shear

Husets talman Nancy Pelosi anlände till Taiwan i tisdags, avvisar privata varningar från Biden-administrationen om risken att hennes högprofilerade diplomatiska besök skulle kunna utlösa en ny kris i Asien och omedelbart föranleda ett skarpt svar från den kinesiska regeringen.

Ett amerikanskt militärjet med Pelosi landade i Taipei sent på natten efter veckor av spekulationer om hennes resplaner. Hennes beslut att fortsätta med resan – höljd i officiell sekretess till sista stund – gör henne till den högst rankade kongresstjänstemannen som kommit till den omtvistade ön under ett kvartssekel och sätter upp enspänd konflikt med Kina som amerikanska tjänstemän sade kan leda till mer aggressiva militära ställningar.

Förklarat |Förklarat: Vad är Kinas problem med att Nancy Pelosi besöker Taiwan?

“Amerikas solidaritet med de 23 miljoner människorna i Taiwan är viktigare i dag än någonsin, eftersom världen står inför ett val mellan autokrati och demokrati”, sade hon i ett uttalande när hon hälsades av Joseph Wu, Taiwans utrikesminister, och tillade att besöket stred mot USA:s policy för Taiwan.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Premium

Mer än en show: Kinas övningar kan hjälpa landet att utöva en invasion

< img src="https://images.indianexpress.com/2022/08/Gorkha-1200.jpg?resize=450,250" />Premium

Indien för Agnipath, orolig i Nepal över Gorkha-rekryteringar

< img src="https://indianexpress.com/wp-content/plugins/lazy-load/images/1x1.trans.gif" />Premium

Oro i Delhi över att inte vara en del av USA-ledd allians för kritiska mineraler

Premium

Vem kommer att bella revadi katt? EC till Niti, finans till RBI, varför händerna är bundna Prenumerera nu för att få 66 % RABATT

Kina, som bryr sig om varje uppfattad utmaning mot sina anspråk på det självstyrda Taiwan, hade upprepade gånger varnat Pelosi för att inte göra besöket. Strax efter hennes ankomst tillkännagav Peking planer för militära övningar med levande eld, några i områden som överlappar öns territorialvatten. I ett separat uttalande sade Kinas folkets befrielsearmé att den skulle påbörja gemensamma sjö- och luftövningar som skulle innefatta “livsskjutning med lång räckvidd i Taiwansundet.”

Övningarna skulle effektivt blockera tillgången tillfälligt till vissa kommersiella sjöfartsleder och taiwanesiska hamnar, men analytiker sa att de verkade vara utformade för att projicera styrka snarare än att fungera som en föregångare till en kinesisk invasion av Taiwan.

“De signalerar inte att vi omedelbart är på väg att gå ut i krig, säger Joe McReynolds, senior Kinaanalytiker vid det Washington-baserade Center for Intelligence Research and Analysis. Men han och andra sa att den snabbt föränderliga situationen kan leda till ett oavsiktligt möte som kan gå utom kontroll.

Även i Explained |Varför ett föreslaget Nancy Pelosi-besök i Taiwan har ökat spänningarna mellan USA och Kina

Kineserna har vidtagit andra motåtgärder som svar på Pelosis resa. På tisdagen, innan hon kom, förbjöd Kina leveranser från mer än 100 taiwanesiska livsmedelsexportörer – ett uppenbart försök att öka det ekonomiska trycket. Och på onsdagen sa det kinesiska handelsministeriet att det skulle avbryta exporten av naturlig sand till Taiwan.

Före besöket hade USA uppmanat Peking att inte förvandla ögonblicket till en kris. Efter ett telefonsamtal förra veckan mellan president Joe Biden och Xi Jinping, Kinas president, fördömde det kinesiska utrikesministeriet Pelosis förväntade besök och sa att “att leka med elden kommer att sätta eld på dig själv.”

Men Pelosi, en mångårig Kinakritiker som besökte Himmelska fridens torg två år efter att den kinesiska militären öppnade eld mot studentdemonstranter där, var trotsig. I sitt uttalande sa hon att hennes besök på ön 80 miles utanför Kinas kust var ett tecken på USA:s “orubbliga engagemang” för att stödja Taiwans demokrati.

“Vi måste stå vid Taiwan, som är en ö av motståndskraft”, sa Pelosi i en åsiktsartikel som publicerades på The Washington Posts hemsida efter att hon landat. I artikeln kallade hon Taiwan för “en ledare inom styrning”, en “ledare inom fred, säkerhet och ekonomisk dynamik” och en “vibrerande, robust demokrati.”

Läs också |Så här kan Kina slå tillbaka över Pelosi. Taiwan besök

I Taiwans centrala affärsdistrikt upplystes Taipei 101, en gång världens högsta byggnad och ett viktigt landmärke i stadens silhuett, med meddelanden som välkomnade Pelosi, den högsta amerikanska tjänstemannen att åka till ön sedan 1997, när Newt Gingrich, dåvarande talare av kammaren, gjorde ett besök.

Pelosis vägran att avskräckas från att göra resan är i linje med hennes decennier långa ansträngningar att hålla Kina ansvarigt för sina handlingar. Hon har upprepade gånger drivit på för att lagstiftning ska gynna Hongkong och Tibet; var värd för Dalai Lama, den tibetanska andlige ledaren; och uppmanade till en diplomatisk bojkott av OS i Peking.

Hennes kraftfulla ståndpunkt på tisdagen återgavs i ett sällsynt uttalande om tvåpartistöd som utfärdades ögonblick efter hennes ankomst: Mer än två dussin republikanska senatorer, inklusive Mitch McConnell från Kentucky, minoritetsledaren, skrev att hennes resa var “förenlig med USA:s One China policy som vi har förbundit oss till.”

“Hon är en högt uppsatt tjänsteman i den amerikanska regeringen. Men det är inte ovanligt”, säger senator Bob Menendez, D-N.J., ordförande för senatens utrikesutskott. “Jag var där för tre månader sedan med fem andra senatorer. Vi har en lång historia av att besöka Taiwan. Och så vi kan inte låta kineserna säga vem som kan och inte kan besöka Taiwan.”

Läs också |Yen beräknas få största vinsten på två år innan Pelosi besöker

Men talarens ankomst hälsades med hån av Kinesiska tjänstemän, som anklagade Pelosi för att undergräva Kinas suveränitet. Och hennes besök kommer när Xi har gjort det tydligare än någon av sina föregångare att han ser att ena Taiwan med Kina som ett primärt mål för hans styre.

Xi, som har lett Kina sedan 2012, förväntas bli bekräftad till en tredje mandatperiod utan motstycke som ledare vid en kommunistpartikongress under hösten. Inför det avgörande politiska mötet har Xi varit angelägen om att projicera en bild av styrka hemma och utomlands, särskilt i frågan om Taiwan.

Ett uttalande från det kinesiska kommunistpartiets Taiwan Affairs Office sade varje försök att söka självständighet av Taiwan skulle “krossas av det kinesiska folkets mäktiga kraft.”

Taiwan – som har en egen militär och demokratiskt vald regering – har länge varit en svår fråga i en alltmer orolig relation mellan USA och Kina, och har framträtt som frontlinjen i en geopolitisk uppgörelse om inflytande och makt i Asien.

Under Xi, Kinas mäktigaste ledare på decennier, har Peking vidtagit mer aggressiva militära aktioner i regionen och nyligen gjort starka anspråk på sundet som skiljer Taiwan och Kina, en av de mest trafikerade farlederna i världen. Xi har krävt enande med Taiwan som en del av Kinas nationella föryngring, även potentiellt med våld.

USA har skickat en stadig ström av högre tjänstemän för att visa solidaritet med Taiwan. Nyligen sa Biden att han skulle agera för att försvara Taiwan i händelse av en konflikt. Det var inte första gången han gjorde det, men Vita husets tjänstemän har upprepade gånger gått tillbaka till dessa uttalanden och sagt att en långvarig policy av “strategisk tvetydighet” om försvaret av Taiwan finns kvar.

Offentligt har höga tjänstemän i Vita huset sagt att Pelosis besök inte tyder på någon förändring i den officiella policyn. Men privat gjorde förvaltningstjänstemän det klart för Pelosi att hennes besök i Taiwan verkade sannolikt provocera Kina i en tid då spänningarna mellan nationerna är höga.

Pelosis besök har varit besvärligt för Biden. Talaren och hennes personal insisterade på att hon, som ledare för en separat men jämlik gren av den amerikanska regeringen, har rätt att gå vart hon vill. Och Bidens medhjälpare betonade att han inte ville ses som att diktera vart hon kan resa. Tjänstemän sa att Biden aldrig sa till Pelosi att inte åka, men tjänstemän gjorde det klart att hennes resa avsevärt kan eskalera spänningarna.

När planet med Pelosi närmade sig Taiwan rapporterade flera kinesiska statliga medier att kinesiska Su-35 stridsflygplan korsade sundet, ett påstående som Taiwans försvarsministerium kallade “falska nyheter”. Kina skickade senast flygplan över medianlinjen som går nerför sundet 2020, när Alex Azar, dåvarande USA:s minister för hälso- och sjukvård, besökte Taiwan.

Kina hävdar Taiwan som sitt territorium och har lovat att ta tillbaka den, med våld om det behövs. I sitt samtal med Biden på torsdagen varnade Xi USA för att ingripa i tvisten.

I juni höjde Peking insatserna när utrikesministeriet förklarade att Kina hade jurisdiktion över Taiwansundet och att det inte kunde betraktas som en internationell vattenväg. Och under det senaste året har kinesiska militära flygplan i allt högre grad undersökt luftrummet nära Taiwan, vilket fått taiwanesiska stridsflygplan att rusa.

Huang Chao-yuan, en 53-årig företagsägare, stakade ut området nära Songshan flygplats för att se när Pelosis plan landade. Hon sa att talarens besök var ett “historiskt ögonblick” som “visar Taiwans självständighet.”

Men utanför Grand Hyatt Taipei, där Pelosi förväntades tillbringa natten, protesterade flera dussin personer som stödde föreningen med Kina mot Pelosis besök: Vissa ropade på att hon skulle “komma ur Taiwan”, och några höll banderoller som fördömde henne.

I Peking ses hon som fientlig mot regimen och dess mål.

Som två mandat kongressledamot från Kalifornien besökte Pelosi Peking 1991, två år efter att kinesiska trupper öppnade eld mot studentdemonstranter runt Himmelska fridens torg och dödade hundratals om inte tusentals. Tillsammans till torget av flera kongresskollegor och en liten grupp reportrar vecklade Pelosi upp en banderoll till minne av de döda studenterna.

Pelosi är en stark anhängare av Dalai Lama och tibetanernas rättigheter. 2015, med officiellt tillstånd från den kinesiska regeringen, besökte hon Lhasa, Tibets huvudstad, på en hårt kontrollerad resa. Regionen är vanligtvis förbjuden för utländska tjänstemän och journalister.

Från studentdemonstranter i Peking 1989 till protester mot regeringen i Hongkong 30 år senare, har Pelosi konsekvent stött sociala rörelser som kritiserat Kinas styrande kommunistparti. Hon har också uppmanat Kinas ledare att dämpa sin auktoritära politik, kritik som har framkallat syrliga reklamationer från kinesiska tjänstemän.

Det kinesiska samfundet i San Francisco, som Pelosi representerar, var utåtriktat mycket stödjande till Taiwan från 1950-talet fram till tidigt 1990-tal. Idag är det mycket mer kopplat till fastlandet, delvis på grund av immigrationstrender och ökningen av Kinas makt och inflytande i världen, sa Lee.

Dossintals människor samlades i San Francisco i måndags för att protestera mot resa, med argumentet att det skulle kunna uppflamma potentiellt krig med Kina. Demonstrationen inkluderade medlemmar av stadens kinesisk-amerikanska gemenskap; Code Pink: Women for Peace, en antikrigsgrupp; och U.S.-China Peoples Friendship Association.

Denna artikel publicerades ursprungligen i The New York Times.

TVÅ ÄR ALLTID BÄTTRE | Vår tvåårigt prenumerationspaket ger dig mer till mindre Köp nu