Nancy Pelosi sitt besøk til Taiwan tiltrekker Beijings hån, men bipartisk støtte

0
17

Speaker i USAs hus, Nancy Pelosi, i midten, går sammen med Taiwans utenriksminister Joseph Wu, til venstre, når hun ankommer Taipei, Taiwan, tirsdag 2. august 2022. (Taiwan Ministry of Foreign Affairs via AP)

Paul Mozur, Amy Chang Chien og Michael D. Shear

House Speaker Nancy Pelosi ankom Taiwan på tirsdag, avviser private advarsler fra Biden-administrasjonen om risikoen for at hennes høyt profilerte diplomatiske besøk kan fremkalle en ny krise i Asia og umiddelbart utløse et skarpt svar fra den kinesiske regjeringen.

Et amerikansk militærfly med Pelosi landet i Taipei sent på kvelden etter uker med spekulasjoner om reiseplanene hennes. Hennes beslutning om å fortsette reisen – innhyllet i offisiell hemmelighold til siste øyeblikk – gjør henne til den høyest rangerte kongressfunksjonæren som har kommet til den omstridte øya i løpet av et kvart århundre og setter opp enspent konflikt med Kina som amerikanske tjenestemenn sa kan føre til mer aggressive militære stillinger.

Forklart |Forklart: Hva er Kinas problem med at Nancy Pelosi besøker Taiwan?

“Amerikas solidaritet med de 23 millioner menneskene i Taiwan er viktigere i dag enn noen gang, ettersom verden står overfor et valg mellom autokrati og demokrati,” sa hun i en uttalelse da hun ble møtt av Joseph Wu, Taiwans utenriksminister, og la til at besøket var ikke i strid med USAs retningslinjer for Taiwan.

Subscriber Only StoriesSe alle

Premium

Mer enn et show: Kinas øvelser kan hjelpe landet med å øve på en invasjon

< img src="https://images.indianexpress.com/2022/08/Gorkha-1200.jpg?resize=450,250" />Premium

India er klar for Agnipath, bekymrer seg i Nepal over Gorkha-rekrutter

< img src="https://indianexpress.com/wp-content/plugins/lazy-load/images/1x1.trans.gif" />Premium

Bekymring i Delhi for ikke å være en del av USA-ledet kritisk mineralallianse

Premium

Hvem vil bjelle revadi katt? EC til Niti, finans til RBI, hvorfor hender bundetAbonner nå for å få 66 % rabatt

Kina, som bryr seg om enhver oppfattet utfordring til sine påstander om det selvstyrte Taiwan, hadde gjentatte ganger advart Pelosi om ikke å gjøre besøket. Rett etter ankomsten kunngjorde Beijing planer for militærøvelser med levende ild, noen i områder som overlapper med øyas territorialfarvann. I en egen uttalelse sa Kinas folks frigjøringshær at den vil starte felles marine- og luftøvelser som vil inkludere “liveskyting på lang rekkevidde i Taiwanstredet.”

Øvelsene ville effektivt blokkere tilgang midlertidig til noen kommersielle skipsruter og taiwanske havner, men analytikere sa at de så ut til å være designet for å projisere styrke i stedet for å tjene som en forløper til en kinesisk invasjon av Taiwan.

“De signaliserer ikke at vi er i ferd med å gå til krig, sier Joe McReynolds, senior Kinaanalytiker ved det Washington-baserte Center for Intelligence Research and Analysis. Men han og andre sa at situasjonen som beveger seg raskt kan føre til et tilfeldig møte som kan komme ut av kontroll.

Også i Explained |Hvorfor et foreslått Nancy Pelosi-besøk til Taiwan har økt spenningen mellom USA og Kina

Kineserne har tatt andre mottiltak som svar på Pelosis reise. Tirsdag, før hun ankom, forbød Kina forsendelser fra mer enn 100 taiwanske mateksportører – et tilsynelatende forsøk på å øke økonomisk press. Og onsdag sa det kinesiske handelsdepartementet at det ville stanse eksporten av naturlig sand til Taiwan.

Før besøket hadde USA oppfordret Beijing til ikke å gjøre øyeblikket om til en krise. Etter en telefonsamtale forrige uke mellom president Joe Biden og Xi Jinping, Kinas president, fordømte det kinesiske utenriksdepartementet Pelosis forventede besøk og sa at «å leke med ild vil sette fyr på deg selv».

Men Pelosi, en mangeårig Kina-kritiker som besøkte Den himmelske freds plass to år etter at det kinesiske militæret åpnet ild mot studentdemonstranter der, var trassig. I sin uttalelse sa hun at hennes besøk på øya 80 miles utenfor Kinas kyst var et tegn på USAs “urokkelige forpliktelse” til å støtte Taiwans demokrati.

“Vi må stå ved Taiwan, som er en øy av motstandskraft,” sa Pelosi i en meningsartikkel publisert på The Washington Posts nettsted etter at hun landet. I artikkelen kalte hun Taiwan «en leder innen styring», en «leder innen fred, sikkerhet og økonomisk dynamikk» og et «levende, robust demokrati.»

Les også |Slik kan Kina slå tilbake over Pelosi's Taiwan besøk

I Taiwans sentrale forretningsdistrikt ble Taipei 101, en gang verdens høyeste bygning og et viktig landemerke i byens skyline, opplyst med meldinger som ønsket Pelosi velkommen, den amerikanske tjenestemannen på høyeste nivå som har reist til øya siden 1997, da Newt Gingrich, daværende foredragsholder. av huset, avla et besøk.

Pelosi nektet å bli frarådet fra å ta turen er i tråd med hennes tiår lange innsats for å holde Kina ansvarlig for sine handlinger. Hun har gjentatte ganger presset på for lovgivning til fordel for Hong Kong og Tibet; var vert for Dalai Lama, den tibetanske åndelige lederen; og oppfordret til en diplomatisk boikott av OL i Beijing.

Hennes kraftige standpunkt tirsdag ble gjentatt i en sjelden uttalelse om bipartisk støtte gitt ut øyeblikk etter hennes ankomst: Mer enn to dusin republikanske senatorer, inkludert Mitch McConnell fra Kentucky, minoritetslederen, skrev at hennes reise var “konsistent med USAs One China politikk som vi er forpliktet til.»

“Hun er en høytstående tjenestemann i den amerikanske regjeringen. Men det er ikke uvanlig, sier senator Bob Menendez, D-N.J., leder av Senatets utenrikskomité. «Jeg var der for tre måneder siden sammen med fem andre senatorer. Vi har en lang historie med å besøke Taiwan. Og så vi kan ikke la kineserne si hvem som kan og ikke kan besøke Taiwan.»

Les også |Yen satt for største gevinst på 2 år før Pelosi besøk

Men talerens ankomst ble møtt med hån av Kinesiske tjenestemenn, som anklaget Pelosi for å undergrave Kinas suverenitet. Og besøket hennes kommer ettersom Xi har gjort det tydeligere enn noen av sine forgjengere at han ser på å forene Taiwan med Kina som et hovedmål for hans styre.

Xi, som har ledet Kina siden 2012, forventes å bli bekreftet til en enestående tredje periode som leder på en kommunistpartikongress til høsten. I forkant av det så viktige politiske møtet har Xi vært ivrig etter å projisere et bilde av styrke i inn- og utland, spesielt når det gjelder spørsmålet om Taiwan.

En uttalelse utstedt av det kinesiske kommunistpartiets Taiwan-kontor sa ethvert forsøk på å søke uavhengighet fra Taiwan ville bli “knust av den mektige kraften til det kinesiske folket.”

Taiwan – som har sin egen militære og demokratisk valgte regjering – har lenge vært et sårt problem i et stadig mer belastet forhold mellom USA og Kina.

Under Xi, Kinas mektigste leder på flere tiår, har Beijing tatt mer aggressive militære aksjoner i regionen og nylig fremsatt sterke krav over stredet som skiller Taiwan og Kina, en av de travleste skipsrutene i verden. Xi har bedt om forening med Taiwan som en del av Kinas nasjonale foryngelse, til og med potensielt med makt.

USA har sendt en jevn strøm av høytstående tjenestemenn for å vise solidaritet med Taiwan. Nylig sa Biden at han ville handle for å forsvare Taiwan i tilfelle en konflikt. Det var ikke første gang han gjorde det, men tjenestemenn i Det hvite hus har gjentatte ganger gått tilbake til disse uttalelsene og sagt at en langvarig politikk med “strategisk tvetydighet” for forsvaret av Taiwan fortsatt er på plass.

Offentlig har høytstående tjenestemenn i Det hvite hus sagt at Pelosis besøk ikke indikerer noen endring i offisiell politikk. Men privat gjorde administrasjonstjenestemenn det klart for Pelosi at hennes besøk til Taiwan så ut til å kunne provosere Kina i en tid da spenningen mellom nasjonene er høy.

Pelosis besøk har vært vanskelig for Biden. Foredragsholderen og hennes stab insisterte på at hun, som leder for en egen, men likestilt gren av den amerikanske regjeringen, har rett til å gå hvor som helst hun måtte ønske. Og Bidens medhjelpere understreket at han ikke ønsket å bli sett på som å diktere hvor hun kan reise. Tjenestemenn sa at Biden aldri ba Pelosi om å ikke dra, men tjenestemenn gjorde det klart at turen hennes kunne eskalere spenningene betydelig.

Da flyet med Pelosi nærmet seg Taiwan, rapporterte flere kinesiske statlige medier at kinesiske Su-35 jagerfly krysset sundet, en påstand som Taiwans forsvarsdepartement kalte «falske nyheter». Kina sendte sist fly over medianlinjen som går nedover sundet i 2020, da Alex Azar, daværende USAs helse- og menneskelige tjenester, besøkte Taiwan.

Kina hevder Taiwan som sitt territorium og har lovet å ta den tilbake, med makt om nødvendig. I sin samtale med Biden torsdag, advarte Xi USA mot å gripe inn i tvisten.

I juni hevet Beijing innsatsen da utenriksdepartementet erklærte at Kina hadde jurisdiksjon over Taiwanstredet og at det ikke kunne betraktes som en internasjonal vannvei. Og det siste året har kinesiske militærfly i økende grad undersøkt luftrommet nær Taiwan, noe som har fått taiwanesiske jagerfly til å rykke.

Huang Chao-yuan, en 53 år gammel bedriftseier, staket ut området i nærheten av Songshan flyplass for å se da Pelosi sitt fly landet. Hun sa at foredragsholderens besøk var et “historisk øyeblikk” som “demonstrerer Taiwans uavhengighet.”

Men utenfor Grand Hyatt Taipei, hvor Pelosi var forventet å tilbringe natten, protesterte flere dusin mennesker som støttet forening med Kina mot Pelosis besøk: Noen ropte på at hun skulle «komme seg ut av Taiwan», og noen holdt bannere som fordømte henne.

I Beijing blir hun sett på som fiendtlig mot regimet og dets mål.

Som en to-periode kongresskvinne fra California, besøkte Pelosi Beijing i 1991, to år etter at kinesiske tropper åpnet ild mot studentdemonstranter rundt Den himmelske freds plass og drepte hundrevis om ikke tusenvis. Ledsaget til torget av flere kongresskolleger og en liten gruppe journalister, foldet Pelosi ut et banner til minne om de døde studentene.

Pelosi er en sterk tilhenger av Dalai Lama og tibetanernes rettigheter. I 2015, med offisiell tillatelse fra den kinesiske regjeringen, besøkte hun Lhasa, Tibets hovedstad, på en strengt kontrollert reise. Regionen er vanligvis forbudt for utenlandske tjenestemenn og journalister.

Fra studentdemonstranter i Beijing i 1989 til protester mot regjeringen i Hong Kong 30 år senere, har Pelosi konsekvent støttet sosiale bevegelser som kritiserte Kinas regjerende kommunistparti. Hun har også oppfordret Kinas ledere til å dempe sin autoritære politikk, kritikk som har fremkalt skarpe motforestillinger fra kinesiske embetsmenn.

Det kinesiske samfunnet i San Francisco, som Pelosi representerer, var utad veldig støttende for Taiwan fra 1950-tallet og frem til tidlig på 1990-tallet. I dag er det mye mer knyttet til fastlandet, delvis på grunn av immigrasjonstrender og økningen av Kinas makt og innflytelse i verden, sa Lee.

Dusinvis av mennesker samlet seg i San Francisco mandag for å protestere mot reise, og hevdet at det kan oppildne potensiell krig med Kina. Demonstrasjonen inkluderte medlemmer av byens kinesisk-amerikanske samfunn; Code Pink: Women for Peace, en antikrigsgruppe; og U.S.-China Peoples Friendship Association.

Denne artikkelen dukket opprinnelig opp i The New York Times.

TO ER ALLTID BEDRE | Vår to års abonnementspakke gir deg mer til mindre Kjøp nå