Home Svenska Indien är redo för Agnipath, orolig i Nepal över Gorkha rekryter

Indien är redo för Agnipath, orolig i Nepal över Gorkha rekryter

0

Gorkha-regementet vid Republikens dagrepetition på Rajpath i New Delhi. (Expressfoto av Ravi Kanojia)

På sitt första besök i Nepal som premiärminister 2014 sa Narendra Modi till Nepals parlament att det inte fanns något krig som Indien hade utkämpat där nepalesiskt blod inte hade offrats. Modi berömde Gorkha-soldaternas bidrag och tapperhet i den indiska armén och sa: “Jag hyllar de modiga hjärtan som lade sina liv för Indien.”

Sju år senare, när armén förbereder sig för att avveckla rekryteringsprogrammet för Agnipath, finns det frågor om dess sociala och ekonomiska inverkan på Nepal, varifrån Indien hittills har rekryterat cirka 1 400 soldater till Gorkha-regementet årligen (pre-Covid), och hur det kan påverka Indiens förbindelser med regeringen och folket i Nepal, där dess strategiska intressen ställs mot Kina.

Förklarat |Vad är den indiska arméns Agnipath-plan?

De första rekryteringarna i Nepal under Agnipath-schemat är planerade att börja i slutet av augusti, och vissa webbplatser visar redan datum för rekryteringsmöten, men den nepalesiska regeringens bekräftelse att hålla mötena, som är en del av rekryteringsförfarandet, finns fortfarande kvar. väntade. Det är också oklart om de årliga rekryteringssiffrorna kommer att hålla bra under Agnipath.

I Indien kommer armén att rekrytera endast 25 000 Agniveers i år.

Subscriber Only StoriesView All

Premium

J&K ser nedgång i militanta attacker, men en förändring i rekryteringsstrategi …Premium

Mansukh Mandaviya på Express Adda: Ingen fattig människa borde dö i det här landet…

Premium

UPSC Key-4 augusti 2022: Varför bör du läsa “Revdi Culture” eller “Indian D…

Premium

Återkallande av personuppgiftsskydd: Vem drar nytta av förseningen? Prenumerera nu för att få 66% RABATT Läs också | Varför klassbaserade regementen har överlevt genom tiderna i indiska armén

Arméns intagande av nepalesiska soldater sker under ett trepartsavtal som undertecknades 1947 mellan Nepal, Indien och Storbritannien. Omkring 32 000-35 000 nepalesiska soldater tjänstgör i den indiska armén vid varje given tidpunkt. Den indiska arméns före detta militärer i Nepal är cirka 1,32 lakh-starka.

Måste läsas |Varför Agnipath-programmet måste utvidgas till alla Indien Services

Medan antalet som ska rekryteras från Nepal i år är oklart, vad som har lagt till oron är att endast 25 procent kommer att återanställas av den indiska armén; resten måste åka hem.

Enligt information som är tillgänglig i allmänhetens egendom uppgår årliga pensioner för Gorkhas med hemvist i Nepal (den indiska armén anställer även Gorkhas med hemvist i Indien) cirka 4 000 crore Rs. Tjänande soldater skickar också remitteringar hem till ett belopp av 1 000 crore Rs varje år.

Åsikt |Agnipath är en del av en större process av försvarsreform och modernisering

“Det är en enorm tillförsel av pengar till Nepals ekonomi”, säger Ranjit Rae, Indiens tidigare ambassadör i Nepal, som har skrivit mycket om Indiens Gorkha-kontakt med Nepal i sin bok ” 8216;Kathmandu-dilemma: Återställer Indien-Nepal-banden’. ”Det är enorm arbetslöshet i Nepal, och de flesta ungdomar lämnar för att arbeta i andra länder. I byarna finns bara de gamla och kvinnorna kvar. Det skulle vara mycket svårt att omedelbart bedöma effekten [av det nya rekryteringssystemet]. Men som vi såg i Indien var den första reaktionen i Nepal också bestörtning.”

Generalmajor Gopal Gurung (retd) av 5 Gorkha sa att liksom i Indien är löner, pensioner och andra förmåner ett stort drag i Nepal för rekrytering till den indiska armén. Den socioekonomiska effekten av Agnipath kan ta 10 eller 15 år att bli uppenbar, sa han, men det som stod på spel var också den historiska Gorkha-kopplingen.

“Du hade ett system där du kunde gå med, inte bara för att pengar men också för att det är en familjetradition”, säger Gurung, en tredje generationens soldat från den indiska armén och en alumn från National Defense Academy. Hans farfar var JCO, hans far en kapten.

Läs också |Bhupender Yadav skriver: En plan för Agniveers

Viktigheten av länken, sa Gurung, kunde mätas från Modis tal 2014. “Han kunde ha åberopat vilken annan aspekt som helst av Indien-Nepal-banden – kultur, religion, buddhism, hinduism – men han valde att åberopa Gorkha-kopplingen. Det är det speciella förhållandet mellan Indien och Gorkhas”, sa han.

Gurung flaggade också för oro som uttryckts i nepalesiska media att Kathmandu inte rådfrågades om Agnipath-planen. “Det är inte bindande för Indien att rådfråga Nepal så länge det tillämpas enhetligt och utan diskriminering. Samtidigt, med tanke på goda relationer mellan de två länderna och för att förstärka våra band, kunde Nepals regering ha rådfrågats”, sa han till The Indian Express.

Nepals egen ställning när det gäller rekryteringen av dess medborgare till den indiska armén har varit lite blandad. Under de senaste två decennierna har delar av polisen ifrågasatt rekryteringen av nepalesiska medborgare till ett annat lands armé där de kan utplaceras mot länder som är vänliga mot Nepal. Gorkhas i den indiska armén är utplacerade vid både kontrolllinjen med Pakistan och vid den faktiska kontrolllinjen med Kina.

Nepal har vänskapliga band med Pakistan, och Kina är enormt inflytelserik i Nepal.

Best of Explained

Klicka här för mer

2020 chockade Nepals dåvarande utrikesminister Pradeep Gyawali många genom att kalla Gorkha-rekrytering till utländska arméer ett “arv från tidigare” och trepartsöverenskommelsen från 1947 som ”överflödig”.

Den smala kastpoolen från vilken rekrytering sker – indiska arméns intag kommer från Magar- och Gurung-samhällen i västra Nepal, och Kirati Rai och Limbus från östra Nepal – har också väckt oro för att detta utesluter dessa samhällen från Nepal&#8217 ;s nationella liv, vilket kanske inte är gynnsamt för landet eller samhällena i det långa loppet.

Trots retoriken förstår Nepal att den ekonomiska aspekten är för viktig för att Katmandu ska kunna avfärda den helt, men vill vara delaktig i rekryteringsprocessen. Det plötsliga tillkännagivandet av planen överraskade Nepal.

Tjänstemän i Katmandu sa till The Indian Express att de inte hade någon information från Delhi om Agnipath. Till och med ordföranden för Nepals före detta soldatförening, generalmajor Keshar Bahadur Bhandari, var i mörkret. Han verkade tro att Agnipath-planen var skild från Gorkha-rekryteringen och uttryckte hopp om att rekryteringen av Gorkhas skulle fortsätta.

Medan tjänstemän från den indiska armén har hävdat att det inte finns några planer på att mixtra med regementenas sammansättning för tillfället, hade Bhandari frågor om effekten av All Country All Class-rekryteringen på idén om ett etniskt Gorkha-regemente, och om det kommer att finnas utrymme i denna nya struktur för nepalesiska Gorkhas över tid.

”Nepal tror att Indien ofta tar det för givet. Eftersom vi rekryterar varje år, anstår det oss att berätta för dem vad vi gör, säger Rae.

Liksom i Indien är återanställning av Agniveer som kommer att släppas efter sin fyraåriga anställning. ett stort problem i Nepal. Till skillnad från de återanställningsprogram som aviserats för indiska Agniveer, har inga tillkännagivits i Nepal för Gorkhas.

Nyhetsbrev | Klicka för att få dagens bästa förklarare i din inkorg

Generalmajor Bhupinder Singh Ghotra (retd) av 5 Gorkhas, sa att den nepalesiska ex-Agniveer inte behöver frukta, eftersom de skulle vara “färdigt material” för försvarsstyrkor i Brunei och Singapore som rekryterar nepalesiska medborgare. Men, sade han, Indien måste diskutera återanställningsfrågan med Nepal – “regering till regering”.

Ghotra sa också att även om siffrorna kan tyckas små, borde deras “strategiska betydelse” förstås, särskilt på grund av Kinas intresse för Nepal. “Kina letar efter vilken möjlighet som helst, och de bör inte missbruka dessa människor”, sa han.

Också Gurung påpekade att Kina “aldrig har varit bekväm med att nepalesiska medborgare går med i den indiska armén”.< /p>

År 2020 sa rapporter i indiska medier att ett Confucius Studies Center hade finansierat en NGO i Nepal för att genomföra en studie om varför nepalesiska ungdomar går med i den indiska armén. Men studien, om den alls genomfördes, och dess slutsatser, är inte allmän egendom.