FN hade absolut ingen kännedom om var Ayman al-Zawahiri var, säger talespersonen

0
50

Al-Qaida-chefen Ayman Al Zawahiri. (Arkiv)

Medlemsstaterna måste se till att åtgärder som vidtas för att bekämpa terrorism överensstämmer med deras skyldigheter enligt internationell lag, har en talesperson för FN:s generalsekreterare sagt, och hävdat att det globala organet inte hade “ingen information” om var

befinner sig. strong>al-Qaida-chefen Ayman al-Zawahiri dödad av ett amerikanskt drönaranfall i Kabul.

Al-Qaidas emir Ayman al-Zawahiri, som spelade en nyckelroll i 9/11 attacker och senare bildade gruppens regionala filial på den indiska subkontinenten, dödades i ett drönareanfall utfört av CIAi lördags i ett hus på en elegant ort i den afghanska huvudstaden där han sökte skydd för att återförenas med sin familj. USA:s president Joe Biden tillkännagav sitt dödande på måndagen och förklarade att “rättvisa har levererats och denna terrorist finns inte längre”.

Zawahiri hade tagit över ledningen för al-Qaida efter att dess grundare Usama bin Ladins död.

“Nej, inte alls. Vi hade absolut ingen kunskap”, sa Stephane Dujarric, talesman för generalsekreteraren Antonio Guterres, när han tillfrågades vid den dagliga pressträffen på tisdagen om FN hade någon kunskap om att Zawahiri befann sig i Kabul, Afghanistans huvudstad.

Som svar på en fråga om FN:s reaktion på Zawahiris dödande, sa Dujarric att världsorganisationen fortfarande är engagerad i att bekämpa terrorism och stärka det internationella samarbetet för att motverka detta hot.

< blockquote class="twitter-tweet">

I dag, och varje dag, är jag tacksam mot de fantastiska patrioter som tjänar i USA:s underrättelse- och terrorbekämpningsgemenskap.

Det är tack vare deras extraordinära uthållighet och skicklighet som denna operation blev en framgång – de har gjort oss alla säkrare. pic.twitter.com/OUARNt1Kdv

— President Biden (@POTUS) 2 augusti 2022

“Medlemsstaterna måste se till att alla åtgärder som vidtas för att motverka terrorism följer sina skyldigheter enligt internationell lag”, tillade han.

Zawahiris död är det största slaget mot det globala terrornätverket sedan Laden eliminerades i Pakistan 2011.

Dujarric noterade att FN inte är en part i Doha-avtalet 2020, som hade beskrivit villkoren för USA:s tillbakadragande från Afghanistan och enligt vilket talibanerna måste se till att gruppen inte kommer att tillåta någon av sina medlemmar, andra individer eller grupper, inklusive al. -Qaida att använda Afghanistans mark för att hota säkerheten för USA och dess allierade.

“Våra relationer med de facto myndigheterna i Kabul kommer att fortsätta, och vi kommer att fortsätta… för Afghanistans folks skull kommer vi att fortsätta att pressa dem för mänskliga rättigheter, särskilt flickors rättigheter, kvinnors rättigheter och behovet av att tillgodose de många, många överväldigande, kan man säga, humanitära behov av det afghanska folket”, sa han.

Dujarric upprepade för att “göra det väldigt tydligt, vi, naturligtvis , hade ingen aning om, information” om Zawahiri's vistelseort, “faktumet att han var i Kabul eller vad som helst. Jag menar, det är inget vi skulle ha varit medvetna om. Uppenbarligen är vi inte… ingen information om det”.

New York Times rapporterade att amerikanska underrättelsetjänster spårade upp Zawahiri i Kabul tidigare i år och sedan tillbringade månader med att fastställa att det verkligen var han som gömde sig i ett hus i en fullsatt del av den afghanska huvudstaden.

En gång CIA fick tillstånd från Biden för operationen för en vecka sedan, två Hellfire-missiler användes för att döda Zawahiri på en “balkong i huset” utan att döda någon annan, inklusive medlemmar av hans familj eller närliggande civila, sa NYT-rapporten.

Zawahiris dödande “väckte omedelbara frågor” om terroristledarens närvaro i Afghanistan ett år efter att Biden drog tillbaka amerikanska styrkor från det krigshärjade landet, och “röjde vägen för talibanerna att återta kontrollen över landet, ” sa NYT.

Usama bin Ladin sitter med sin rådgivare Ayman al-Zawahiri. (Hamid Mir/Editor/Ausaf Newspaper for Daily Dawn/Handout via Reuters/File Photo)

“Al-Zawahiri flyttade tillbaka till Afghanistan tidigare i år, och han trodde uppenbarligen att han skulle vara säker där”, citerade NYT-rapporten tjänstemän som sa. .

Rapporten citerade dock en amerikansk tjänsteman som sa att Zawahiris närvaro i Kabul var en “uppenbar kränkning” av avtalet om den tidigare presidenten Donald Trumps amerikanska tillbakadragande från Afghanistan och senare accepterat av Biden att talibanerna inte skulle tillhandahålla fristad för al-Qaida att starta ytterligare attacker mot amerikaner.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Premium

UPSC Nyckel-4 augusti 2022: Varför du bör läsa “Revdi Culture” eller “Indian D…

Premium

Sjunkande Bollywood, uppblåsta stjärnavgifter

Premium

Hur en kändis vd:s rädslaregel bidrog till att få ner den heta startupen Zilingo

Premium

Taiwan och Ukraina: Hur två kriser, 5 000 miles ifrån varandra, är länkadePrenumerera nu för att få 66 % RABATT

NYT sa att det inte var uppenbart om Biden skulle vidta några åtgärder mot talibanerna på grund av att Zawahiri lokaliseras och dödades i Kabul trots vad talibanerna hade förbundit sig till.

TVÅ ÄR ALLTID BÄTTRE | Vårt tvååriga prenumerationspaket ger dig mer till mindre Köp n ow