FN hadde absolutt ingen kunnskap om hvor Ayman al-Zawahiri befinner seg, sier talsperson

0
67

Al-Qaida-sjef Ayman Al Zawahiri. (Fil)

Medlemsstatene må sikre at tiltak som tas for å bekjempe terrorisme overholder deres forpliktelser i henhold til folkeretten, har en talsperson for FNs generalsekretær sagt, og hevdet at det globale organet ikke hadde «ingen informasjon» om oppholdsstedet til < strong>al-Qaida-sjef Ayman al-Zawahiri drept av et amerikansk droneangrep i Kabul.

Al-Qaidas emir Ayman al-Zawahiri, som spilte en nøkkelrolle i 9/11 angrep og dannet senere gruppens regionale tilknyttede selskap på det indiske subkontinentet, ble drept i et droneangrep utført av CIAlørdag i et hus i en stilig lokalitet i den afghanske hovedstaden hvor han hadde ly for å gjenforenes med familien. USAs president Joe Biden kunngjorde drap på mandag, og erklærte at «rettferdighet har blitt levert og denne terroristen er ikke mer».

Zawahiri hadde overtatt ledelsen av al-Qaida etter at døden til grunnleggeren Osama bin Laden.

“Nei, ikke i det hele tatt. Vi hadde absolutt ingen kunnskap, sa Stephane Dujarric, talsmann for generalsekretær Antonio Guterres, da han ble spurt på den daglige pressekonferansen tirsdag om FN hadde noen kunnskap om at Zawahiri var i Kabul, Afghanistans hovedstad.

Som svar på et spørsmål om FNs reaksjon på Zawahiris drap, sa Dujarric at verdensorganisasjonen fortsatt er forpliktet til å kjempe mot terrorisme og styrke internasjonalt samarbeid for å motvirke denne trusselen.

< blockquote class="twitter-tweet">

I dag, og hver dag, er jeg takknemlig til de suverene patriotene som tjener i USAs etterretnings- og terrorbekjempelse.

Det er takket være deres ekstraordinære utholdenhet og dyktighet at denne operasjonen ble en suksess – de har gjort oss alle tryggere. pic.twitter.com/OUARNt1Kdv

— President Biden (@POTUS) 2. august 2022

“Medlemsstatene må sørge for at alle tiltak som tas for å motvirke terrorisme overholder deres forpliktelser under internasjonal lov,” la han til.

Zawahiris død er det største slaget for det globale terrornettverket siden Laden ble eliminert i Pakistan i 2011.

Dujarric bemerket at FN ikke er en part i Doha-avtalen fra 2020, som hadde skissert vilkårene for USAs tilbaketrekning fra Afghanistan og under hvilke Taliban måtte sørge for at gruppen ikke vil tillate noen av sine medlemmer, andre individer eller grupper, inkludert al. -Qaida skal bruke Afghanistans jord til å true sikkerheten til USA og dets allierte.

«Vårt forhold til de facto-myndighetene i Kabul vil fortsette, og vi vil fortsette… av hensyn til folket i Afghanistan vil vi fortsette å presse dem på menneskerettigheter, spesielt på rettighetene til jenter, på kvinners rettigheter og på behovet for å møte de mange, mange overveldende, kan man si, humanitære behov av det afghanske folket,» sa han.

Dujarric gjentok for å «gjøre det veldig tydelig, vi, selvfølgelig , hadde ingen anelse om informasjon» om hvor Zawahiri befinner seg, «faktumet at han var i Kabul eller hva det måtte være. Jeg mener, det er ikke noe vi ville ha vært klar over. Selvfølgelig er vi ikke… ingen informasjon om det.”

New York Times rapporterte at amerikanske etterretningsbyråer sporet opp Zawahiri i Kabul tidligere i år og deretter brukte måneder på å finne ut at det virkelig var ham som gjemte seg i et hus i en overfylt del av den afghanske hovedstaden.

En gang CIA mottok autorisasjon fra Biden for operasjonen for en uke siden, to Hellfire-missiler ble brukt til å drepe Zawahiri på en “balkong i huset” uten å drepe noen andre, inkludert medlemmer av hans familie eller sivile i nærheten, heter det i NYT-rapporten.

Zawahiris drap “reiste umiddelbare spørsmål” om terrorlederens tilstedeværelse i Afghanistan et år etter at Biden trakk amerikanske styrker tilbake fra det krigsherjede landet, og “ryddet veien for Taliban å gjenerobre kontrollen over landet, ” sa NYT.

Osama bin Laden sitter sammen med sin rådgiver Ayman al-Zawahiri. (Hamid Mir/Editor/Ausaf Newspaper for Daily Dawn/Handout via Reuters/File Photo)

“Al-Zawahiri flyttet tilbake til Afghanistan tidligere i år, tydeligvis i troen på at han ville være trygg der,” siterte NYT-rapporten tjenestemenn som sa. .

Rapporten siterte imidlertid en amerikansk tjenestemann som sa at Zawahiris tilstedeværelse i Kabul var et “klart brudd” på avtalen om den amerikanske tilbaketrekningen fra Afghanistan av tidligere president Donald Trump og senere akseptert av Biden at Taliban ikke ville gi trygg havn for al-Qaida for å starte ytterligere angrep mot amerikanere.

Subscriber Only StoriesView All

Premium

UPSC Key-4. august 2022: Derfor bør du lese «Revdi Culture» eller «Indian D…

Premium

Synkende Bollywood, oppblåste stjerneavgifter

Premium

Hvordan en kjendis-sjefs fryktregel bidro til å ødelegge hot startup Zilingo

Premium

Taiwan og Ukraina: Hvordan to kriser, 5000 miles fra hverandre, er koblet Abonner nå for å få 66 % rabatt

NYT sa at det ikke var åpenbart om Biden ville iverksette tiltak mot Taliban på grunn av at Zawahiri ble lokalisert og drept i Kabul til tross for hva Taliban hadde forpliktet seg til.

TO ER ALLTID BEDRE | Vår toårige abonnementspakke tilbyr deg mer til mindre Kjøp n ow