Efter Nancy Pelosi ankomst till Taiwan tillkännagav Kina militära övningar i närliggande vatten

0
67

USA:s representanthus talman Nancy Pelosi besöker parlamentet i Taipei, Taiwan den 3 augusti, 2022-2022 av Paulyzritt. /strong>

Kort efter att talman Nancy Pelosis plan landade i Taiwan sa Kinas militär att de skulle genomföra övningar som verkade inkräkta på Taiwans territorialvatten, vilket satte scenen för en potentiell uppgörelse mellan Kina och USA om den självstyrda ön.

Peking tillkännagav planer för sex zoner som omger Taiwan där de sa att de skulle genomföra militära övningar med levande eld från torsdag till söndag, enligt ett uttalande från Xinhua, Kinas statliga nyhetsbyrå. Fartyg och flygplan varnades för intrång i dessa områden – av vilka några överlappar öns territorialvatten – av “säkerhetsskäl”, heter det i uttalandet.

I ett separat uttalande sade Kinas folkets befrielsearmé att man från och med tisdag kväll skulle börja genomföra en serie gemensamma sjö- och luftövningar i vattnen och luftrummet norr, sydväst och sydost om Taiwan, enligt ett uttalande som tillskrivs Col. Shi Yi, talesperson för Kinas östra teaterkommando.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Premium

Förklarat: Varför är en kines ‘spionfartyg’ på väg mot ett Sri Lanka…Premium

Sajjid Chinoy: Ingen gratis lunch när den drabbas av global chock; försvara Rupee ha…

Premium

Förklarat: Indiens One-China-stånd och relationer med Taiwan

Premium

En översättningsrevolution för ett inkluderande, välmående Indien Prenumerera nu på få 66 % RABATT Missa inte |Förklarat: Indiens One-China monter & förbindelser med Taiwan

Dessa övningar skulle inkludera “långdistansbeskjutning i Taiwansundet” och “regelbundna guidade eldprovningar i de östra vattnen” utanför Taiwan, heter det i uttalandet. Tidpunkten lämnar möjligheten öppen för att övningarna kan börja medan Pelosi, D-Kalifornien, fortfarande är i Taiwan.

Separata uttalanden från Kinas utrikes- och försvarsdepartement inramade de militära åtgärderna som nödvändiga för att “resolut försvara nationell suveränitet och territoriell integritet.”

Kinesiska statliga medier har hållit igång ett stadigt trumslag av hotfulla meddelanden. Den officiella tidningen People's Daily skrev på sociala medier på tisdag att “människor som leker med eld kommer att bränna sig själva”, vilket uppenbarligen upprepar liknande varningar som utfärdats av kinesiska tjänstemän under det senaste året.

The Global Times, en nationalistisk kinesisk tidning , sade i en ledare att “Kinas motåtgärder kommer inte att vara engångsåtgärder utan en kombination av långsiktiga, beslutsamma och stadigt framåtskridande åtgärder.”

Song Zhongping, en oberoende kinesisk militäranalytiker, sa att de två tillkännagivandena handlade om en enda övning. Han sa att förberedelserna skulle börja på tisdag men att själva eldövningarna skulle äga rum från torsdag till söndag.

Förklarat |Vad är Kinas problem med att Nancy Pelosi besöker Taiwan?

“Folkets befrielsearmés kamp med Taiwan kommer att intensifieras i frekvens och det kommer att eskalera styrkan för att ta itu med den amerikanska regeringens provokationer”, sa han och tillade att övningar som korsar medianlinjen som delar vattnet mellan Taiwan och Kina skulle blivit mer frekventa.

De planerade övningarna skulle sannolikt bli den mest självsäkra demonstrationen av kinesisk militär makt i regionen sedan krisen i Taiwansundet 1995-96, då Kina avfyrade missiler för att skrämma ön och president Bill Clinton beordrade hangarfartyg in i området. Övningarna skulle effektivt blockera tillgången tillfälligt till vissa kommersiella sjöfartsleder och taiwanesiska hamnar, sa analytiker.

Ändå verkade övningarna till stor del vara en signalövning avsedd att projicera styrka hemma och utomlands.

“De signalerar att vi verkligen inte gillar det här och att vi vill se mindre av det här,” sa Joe McReynolds, senior Kinaanalytiker vid det Washington-baserade Center for Intelligence Research and Analysis. “De signalerar inte att vi omedelbart är på väg att gå ut i krig.”

Läs också |Nancy Pelosis besök i Taiwan drar till sig Pekings hån men bipartisan stöd

En oro är dock att situationen som rör sig snabbt kan leda till ett oavsiktligt möte som kan gå utom kontroll. Det återstår att se om och hur Taiwan och USA kommer att reagera på Kinas agerande.

“De hotande kinesiska militärövningarna skulle medföra stor press på den taiwanesiska militären”, säger Chieh Chung, säkerhetsanalytiker vid National Policy Foundation i Taipei, Taiwan. “Om en mindre olycka inträffar kommer det låga förtroendet mellan båda sidor av sundet och bristen på erfarenhet av att hantera kriser sannolikt att eskalera spänningarna och leda till oåterkalleliga konsekvenser.”

Kineserna har tagit andra motåtgärder som svar på Pelosis besök i Taiwan. På tisdagen, innan hon anlände, förbjöd Kina leveranser från mer än 100 taiwanesiska livsmedelsexportörer – ett uppenbart försök att öka det ekonomiska trycket.

Kina har alltmer försökt utnyttja sin status som Taiwans största handelspartner och har flyttat flera gånger för att begränsa öns tillgång till dess enorma konsumentmarknad de senaste åren.

Taiwans försvarsdepartement sa på Twitter att flera kinesiska statliga mediarapporter om Su-35-jaktplan som korsade sundet på tisdag var “falska nyheter”. Ministeriet sade separat att 21 kinesiska militärflygplan hade undersökt luftrummet nära Taiwan på tisdagen, i vad som har blivit en nästan daglig händelse de senaste åren.

Denna artikel publicerades ursprungligen i The New York Times.

TVÅ ÄR ALLTID BÄTTRE | Vårt tvååriga prenumerationspaket ger dig mer till mindre Köp nu