CUET-UG fas-II startar från och med idag, NTA brottas med förfrågningar, klagomål

0
98

Studenter kommer ut efter att ha dykt upp för Common University Entrance Test-Undergraduate (CUET UG 2022), i den första luckan, på North Campus i New Delhi, fredagen den 15 juli 2022. (PTI Foto)

När den andra fasen av CUET-UG inleds på torsdag, har många kandidater kontaktat National Testing Agency (NTA) för att få datum och centra ändrade eftersom andra ingångar också är planerade under de närmaste dagarna.

I vissa fall har kandidater, som redan medverkat i första fasen av CUET-UG som hölls mellan 15 juli och 20 juli, tilldelats platser även i den andra fasen, vilket utlöste förvirring och osäkerhet.

Läs |CUET UG 2022 Exam Analysis LIVE-uppdateringar

På onsdagen tog unionsministern för vetenskap och teknik (oberoende ansvarig) Jitendra Singh också upp frågan om att kandidater från Jammu’s Udhampur tilldelas centra i Srinagar’s Goripora med utbildningsminister Dharmendra Pradhan.

Toppnyheter just nu

Klicka här för mer

Ärendet uppmärksammades av Singh’s av BJP J&K:s president Ravinder Raina. Examenscentret för aspiranter från Udhampur har “överraskande nog etablerats i Gouripora, Srinagar, som ligger i närheten av Hyderpora, en fullständigt osäker plats för unga studenter, särskilt med tanke på den kommande självständighetsdagen”, skrev Raina i ett brev till Singh.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Premium

Mer än en show: Kinas övningar kan hjälpa landet att utöva en invasion

Premium

Indien på väg mot Agnipath, oroa sig i Nepal över Gorkha-rekryter

Premium

Oro i Delhi över att inte vara en del av den USA-ledda alliansen för kritiska mineraler Premium

Vem kommer att bell revadi katt? EC till Niti, finans till RBI, varför händerna knutna Prenumerera nu för att få 66 % RABATT

“En stor grupp jammuiter kan, Gud förbjude, vara ett lätt mål för skurkarna”, tillade brevet som delas av Singh på Twitter. Senare twittrade Singh att Pradhan har utfärdat instruktioner för att ändra centrum för Udhampur-kandidater.

Men i flera andra fall har kandidaterna ännu inte fått något svar från NTA. Till exempel delade en kandidat på Twitter att medan hon deltog i provet den 19-20 juli i fas I, har NTA återigen utfärdat inträdeskort i hennes namn, “omläggning” en av platserna där hon redan har dykt upp.

NTA svarade kandidaten på Twitter och sa att någon från byrån kommer att kontakta henne. Många andra kandidater flaggade också för liknande problem och klagade på att NTA inte tog upp deras bekymmer trots upprepade påminnelser.

Läs också |JEE Main 2022 Session 2-resultat denna vecka; svarsnyckel förväntas snart

Men i många fall där kandidater begärde att byrån skulle boka om datum som krockade med andra prov, svarade NTA positivt. Många inträdesprov, inklusive BITSAT, MHT CET och AUCET, är planerade under de närmaste dagarna.

Kandidater har också kontaktat NTA med hänvisning till tilldelningar av centra på platser som de inte valde när de ansökte – en fråga som också hade dykt upp under den första fasen av inträdet. NTA har tillåtit 19 kandidater som missade CUET-UG i juli på grund av förändringar i sista minuten i examenscentra att göra omprov.

Namn på examenscentra saknas också på många antagningskort, vilket fick NTA att be kandidaterna att ladda ner dem igen. ”Jag är en aspirant av CUET UG. Imorgon är det min tentamen och jag har fortfarande inte fått antagningskortet. Vad ska jag göra?” en annan kandidat twittrade på onsdagen.

Hittills har NTA släppt antagningskort för kandidater som är planerade att ta entrén den 4, 5 och 6 augusti, som en del av den andra fasen. Inträdeskorten för de som dyker upp den 7, 8, 10 och 20 augusti kommer att släppas senare.

Över 14 lakh registreringar har gjorts för entrén, varav många kommer att användas av 90 universitet över hela Indien för att anta studenter till grundutbildningskurser. Den första fasen, mellan 15-20 juli, registrerade 76,48 procent närvaro.

Så många som 44 centrala universitet använder obligatoriskt CUET-poäng för antagning under den akademiska sessionen 2022-23. Dessutom har 12 statligt drivna universitet, 21 privata och 13 antagna universitet också antagit den gemensamma ingången.

TVÅ ÄR ALLTID BÄTTRE | Vårt tvååriga prenumerationspaket erbjuder dig mer till mindre Köp nu