5 frågor: Rakesh Sinha om framstegen i TB-elimineringsprogrammet

0
77

Nominerad parlamentsledamot Rakesh Sinha (Arkiv)

Nominerad parlamentsledamot Rakesh Sinha tog på tisdagen upp en fråga om framstegen med landets program för eliminering av tuberkulos. Han pratade med Anonna Dutt.

Vad fick dig att ta upp frågan?

Indien har en fjärdedel av världens tuberkulos fall. Och vi insåg allvaret i situationen 2017 när premiärministern satte målet att eliminera tuberkulos till 2025. Det blev ett riktmärke och hela maskineriet började arbeta med tuberkulos. Det var då ett holistiskt tillvägagångssätt för eliminering av tuberkulos startade och det finns ett behov av att fokusera på extrapulmonell tuberkulos (TB utanför lungorna).

Vilka är problemen kring extrapulmonell tuberkulos?

Berättelser endast för prenumeranterVisa allaPremium

UPSC Key-4 augusti 2022: Varför bör du läsa “Revdi Culture” eller “Indian D…

Premium

Sjunkande Bollywood, uppblåsta stjärnavgifter

Premium

Hur en kändis vd:s regel om rädsla hjälpte till att få ner den heta startupen Zilingo

Premium

Taiwan och Ukraina: Hur två kriser, 5 000 miles ifrån varandra, är kopplade Prenumerera nu för att få 66 % RABATT

Jag rådfrågade många människor och upptäckte att på landsbygden när någon har extrapulmonell tuberkulos… som i magen, hjärnan eller skelettet … och de går till doktorn … om deras lungor är rena har de inte diagnosen TB. Därför diagnostiseras i slutet av sjukdomen. Sedan konsulterade jag läkare och fick reda på att hela programmets fokus ligger på lungorna.

Vad behöver göras?

Det är en fråga om medicinsk styrning. När fallen av extrapulmonell TB ökar (den ökade från 26 % av alla rapporterade TB-fall under 2019 till 29 % fram till den 31 maj 2022, enligt uppgifter som lagts fram i parlamentet), måste sådana personer (experter på icke-pulmonell TB) inkluderas i beslutsfattande, programgenomförande och i perifera hälsocentraler. Även på diagnosnivån måste vi ändra inställningen.

Vad har förändrats sedan 2017?

Innan programmet startade visste vi inte det exakta antalet TB-patienter i landet. Efter 2017 blev det obligatoriskt att anmäla alla tbc-fall. En koppling har upprättats mellan patienter, läkare och sjukhus. Den privata sektorn har förts in i vecken. Och diagnostiken når periferin.

Kan vi eliminera tuberkulos till 2025?

Covid-19-pandemin under de senaste två åren störde programmet, men vi har fortfarande tre år kvar. Med dedikerat arbete är ingenting omöjligt. Det finns ett behov av att identifiera patienterna, behandla dem och lokalisera dem eller begränsa deras resor och interaktion. Den perifera sjukvården behöver stärkas, läkare som kan behandla extrapulmonell TB behöver utökas och apoteken behöver anmäla personer som kommer för att få medicinen så att fall inte missas. I rätt tid kan rätt behandling stoppa läkemedelsresistens.

TVÅ ÄR ALLTID BÄTTRE | Vårt tvååriga prenumerationspaket ger dig mer till mindre Köp nu