Vid rättegången mot skolskjutare i Florida minns familjer förlorade liv

0
134

Meghan Petty håller ett fotografi av sin syster, Alaina Petty, under strafffasen av rättegången mot Marjory Stoneman Douglas High School-skytten Nikolas Cruz vid Broward County Courthouse i Fort Lauderdale, Florida, USA, 1 augusti 2022. (Reuters Photo)

Familjemedlemmar från tre av Floridas skolskytt Nikolas Cruzs 17 offer gav hjärtskärande vittnesbörd i måndags om hur deras dödsfall 2018 vid Parklands Marjory Stoneman Douglas Gymnasiet har påverkat deras liv och beskriver förlorade kärlekar, förlorade ögonblick och till och med bleknande minnen.

Eleven Joaquin Olivers syster stirrade på Cruz när hon lämnade vittnesbåset, medan familjerna till eleven Alaina Petty och läraren Scott Beigel såg ut att titta bort från honom.

Cruz satt vid försvarsbordet och tittade mestadels ner men tittade ibland på videoskärmen framför sig. Juryn såg också tre skrämmande mobiltelefonvideor som Cruz gjorde dagarna före attacken, där han diskuterade hans plan att döda minst 20 personer på Stoneman Douglas, hans tidigare skola.

Marjory Stoneman Douglas High School-skytten Nikolas Cruz tittar på försvarsbordet under strafffasen av hans rättegång vid Broward County Courthouse i Fort Lauderdale, USA, augusti 1, 2022. (Reuters foto)

De såg också sms som han gjorde på dagen för attacken, Alla hjärtans dag, till en före detta flickvän som uttryckte sin obesvarade kärlek till henne och till en vän, och frågade om han kunde hitta en dejt för honom den natten. Det gjorde han, men texten som berättade för Cruz kom precis när hans Uber skulle lämna honom på skolan.

Subscriber Only StoriesView All

Premium

UPSC Key-3 augusti 2022: Varför du bör läsa “Ninja Missile” eller “One Chin…

Premium

De åsidosatta Thackerays dyker nu upp ur kylan, få en varm Shinde vi…

< img src="https://images.indianexpress.com/2022/08/Yuan-Wang-5-explained.jpg?resize=450,250" />Premium

Förklarat: Varför är ett kinesiskt ‘spionfartyg’ på väg mot Sri Lanka…

Premium

Sajjid Chinoy: Ingen gratis lunch när den drabbas av global chock; försvara Rupee ha…Prenumerera nu för att få 66 % RABATT

Patricia Oliver, Joaquins mamma, sa till juryn med sju personer och fem kvinnor och deras 10 suppleanter att han var en mild och snäll pojke, 17 och en senior med planer på att gå på college så att han kunde arbeta med sportledning. Han planerade redan sin garderob för sin examen tre månader bort, ner till vilket bälte han skulle ha på sig. Hon sa att det strömmade ut av kärlek efter hans död.

“Jag visste aldrig att han hade så många vänner”, sa hon och kvävde tårarna.

“Vårt liv har krossats och förändrats för alltid.” Hans äldre syster, Andrea Ghersi, talade om hur hon när hon får barn måste förklara för dem varför de inte har en farbror. Hat fyllde hennes ansikte när hon stirrade på Cruz när hon gick tillbaka till sin plats.

Patricia Padauy Oliver ger sitt offer konsekvensuttalande under strafffasen av rättegången mot Marjory Stoneman Douglas High School-skytten Nikolas Cruz vid Broward County Courthouse i Fort Lauderdale, Florida, USA, 1 augusti 2022. (Reuters Photo)

Victoria Gonzalez fick åtminstone en jurymedlem till tårar när hon pratade om att förlora sin “själsfrände”.” Hon pratade om deras kärlek till filmer, hur han skulle sjunga med i bilradion och hur han mötte henne vid busshållplatsen sin dödsmorgon med Valentines blommor och en uppstoppad gul elefant.

Petty’s mamma, Kelly, sa att hon älskade att hjälpa till i köket och sin korta tid i skolans Junior Reserve Officer Training Corps. Hon var medlem i Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga och hade hjälpt till att återhämta sig från orkanen sommaren före sin död.

”Hon älskade sina vänner, hon älskade sin familj och, viktigast av allt, hon älskade Gud”, sa Kelly Petty. Hennes syster, Meghan, sa att även om Alaina var barnet till sin familjs fyra barn, var hon på något sätt den äldsta, som visade en mognad bortom sina år. De skulle mysa ihop för att titta på tv.

“Hon var en ängel på jorden och hon borde fortfarande vara här,” sa hon. Hon grät när hon sa att hon inte längre kunde komma ihåg sin systers röst.

Beigels mamma, Linda Schulman, och hans styvfar, Michael Schulman, talade om hans kärlek till undervisning, hans studenter och baseboll. Hans mamma sa att han fick jobbet som lärare på Stoneman Douglas för att han gick med på att träna längdlandslaget – även om han inte visste hur.

Michael Morrison, tidigare ägare till Sunrise Tactical Supply, beskriver pistolen han sålde till Marjory Stoneman Douglas High School-skytten Nikolas Cruz när han vittnar under strafffasen av Cruz’s rättegång vid Broward County Courthouse i Fort Lauderdale, Florida, tisdagen den 26 juli 2022 (AP/PTI)

Linda Schulman talade med stark röst och sa att han sa till sina löpare att om de skulle lära honom om längdåkning så skulle han lära dem om livet. När hans löpare precis missade att kvalificera sig till delstatsmötet frågade de honom vad de kunde göra nästa gång. Hon skrattade när han sa att han sa till dem: “Spring fortare.” Det förblir lagets motto. Michael Schulman sa att när han berättade för Scott att han ville gifta sig med sin mamma, sa han att hans enda svar var: “Allt jag ber om är att du gör min mamma glad.””

Cruz, 23, erkände sig skyldig till 17 fall av första gradens mord i oktober, vilket innebär att juryn endast kommer att avgöra om han döms till döden eller livstid utan villkorlig frigivning. Jurymedlemmarna såg i måndags de tre mobiltelefonvideor som han gjorde med början sex dagar före attacken.

I de två första syns han inte. Bara hans röst hörs. ”Idag är dagen. Idag börjar allt. Dagen för min massaker ska börja”, sa han i den första. I den andra säger han: “När ni ser mig på nyheterna kommer ni alla att veta vem jag är. Ni kommer alla att dö. … Kan inte vänta.”

I den sista videon, tagen tre dagar före fotograferingen, talar Cruz, iklädd en bollkeps, in i kameran och säger att han “kommer att bli nästa skolskjutare 2018.” Han avslutar videon med att göra pistolljud.

I textmeddelanden, med början cirka 90 minuter före attacken, säger Cruz till sin ex-flickvän att han älskar henne och frågar sedan “Vill du att jag ska gå bort?” Hon svarade: “Du skrämmer mig och jag vill att du ska lämna jag själv.” Hon berättade att hon hade en pojkvän. Han svarade att han inte brydde sig. När han kom till skolan smsade han henne ännu en gång att han älskade henne.

Under tiden svarade en vän som han hade tillbringat flera timmar med att sms:a med om att han skulle kunna få en dejt den kvällen, också att han hade hittat en tjej som skulle umgås med honom. Den texten kom också när Cruz anlände till skolan. “För sent man,” svarade Cruz.

Tre minuter senare började attacken. När jurymedlemmar får fallet kommer de att rösta 17 gånger, en gång för vart och ett av offren, om huruvida de ska rekommendera dödsstraff. För varje dödsdom måste juryn vara enhälligt eller straffet för det offret är livstid. Jurymedlemmarna får höra att för att rösta för döden måste åklagarmyndighetens försvårande omständigheter för det offret, enligt deras bedömning, “uppväga” försvarets förmildrande medel. En jurymedlem kan också rösta för livet av barmhärtighet för Cruz. Under juryvalet sa paneldeltagarna under ed att de är kapabla att rösta för båda meningarna.

TVÅ ÄR ALLTID BÄTTRE | Vårt tvååriga prenumerationspaket erbjuder dig mer till mindre Köp nu