Vem var Ayman al-Zawahri?

0
95

I detta arkivfoto från 1998 poserar Ayman al-Zawahri för ett fotografi i Khost, Afghanistan. (AP, fil)

En amerikansk drönareanfall i Afghanistan i helgen dödade Ayman al-Zawahri, som hjälpte Usama bin Ladin att planera attackerna den 11 september 2001 mot USA och säkerställde al. -Qaida överlevde och spred sig under åren efter.

USA:s president Joe Biden tillkännagav i måndags mordet på al-Zawahri, vilket gav en betydande seger mot terrorism bara 11 månader efter att amerikanska trupper lämnade landet.

Förklarat |Förklarat: 4 anledningar till att Ayman al-Zawahiris dödande är viktigt för Indien

En titt på al-Qaida-ledaren, som undvek USA tillfångatagande i 21 år efter självmordsattackerna som på många sätt förändrade Amerika och dess relationer med resten av världen.

Vem var Ayman al-Zawahri?

Amerikaner som genomlevde attackerna den 11 september kanske inte kommer ihåg al-Zawahri’s namn, men många känner till hans ansikte mer än två decennier senare: en man i glasögon, lätt leende, alltid visad på foton vid bin Ladins sida när de två arrangerade strejken mot USA.

En egyptier, al-Zawahri, föddes den 19 juni 1951 i en bekväm familj i en lummig, dåsig förort till Kairo. Religiöst observant från barndomen, fördjupade han sig i en våldsam gren av en sunnimuslimsk väckelse som försökte ersätta regeringarna i Egypten och andra arabiska nationer med en hård tolkning av islamiskt styre.

På detta arkivfoto från 1998 lyssnar Ayman al-Zawahri, till vänster, under en presskonferens med Usama bin Ladin i Khost, Afghanistan. (AP, fil)

Al-Zawahri arbetade som ögonkirurg som ung vuxen, men strövade också omkring i Centralasien och Mellanöstern och såg afghaner’ krig mot sovjetiska ockupanter i det landet, och träffa den unge saudiske Usama bin Ladin och andra arabiska militanter som samlades för att hjälpa Afghanistan att utvisa sovjetiska trupper.

Han var en av de hundratals militanta som tillfångatogs och torterades i ett egyptiskt fängelse efter Islamiska fundamentalister’ mordet på president Anwar Sadat 1981. Biografer säger att erfarenheten radikaliserade honom ytterligare. Sju år senare var al-Zawahiri närvarande när bin Ladin grundade al-Qaida.

Al-Zawahri slog ihop sin egen egyptiska militanta grupp med al-Qaida. Han tillförde al-Qaida den organisatoriska skicklighet och erfarenhet – finslipad under jorden i Egypten, undvek egyptisk underrättelsetjänst – som gjorde det möjligt för al-Qaida att organisera celler av anhängare och strejka runt om i världen.

Varför var al-Qaida Zawahri viktigt?

Efter åren av tyst samlande av självmordsangripare, pengar och planer för attacken den 11 september, såg Zawahri till att al-Qaida överlevde den globala jakten som följde för att attackera igen.

På flykt efter 9/11 återuppbyggde al-Zawahri al-Qaidas ledning i gränsregionen mellan Afghanistan och Pakistan och var den högsta ledaren över grenar i Irak, Asien, Jemen och utanför. Med en credo av att rikta in sig på fiender nära och fjärran, genomförde al-Qaida efter 9/11 år av obönhörliga attacker: i Bali, Mombasa, Riyadh, Jakarta, Istanbul, Madrid, London och vidare.

Attacker som dödade 52 personer i London 2005 var bland al-Qaidas sista förödande attacker i väst, då drönareanfall, kontraterrorräder och missiler som lanserades av USA och andra dödade al-Qaida-anslutna krigare och krossade delar av nätverket .

Hur dödades han?

Runt soluppgången på söndagen kom Al-Zawahri ut på balkongen till ett hus i Kabul, Afghanistan, och uppenbarligen dröjde sig kvar där, vilket den amerikanska underrättelsetjänsten hade noterat att han ofta gjorde. Den här dagen avfyrade en amerikansk drönare två Hellfire-missiler mot al-Qaida-ledaren när han stod, enligt amerikanska tjänstemän, och talade på villkor av anonymitet för att diskutera attacken.

Hans närvaro i Afghanistan hade varit omfattande. misstänkt för en tid, sa analytiker. Amerikanska tjänstemän fick i år veta att Zawahris fru och andra familjemedlemmar nyligen hade flyttat till ett tryggt hus i Kabul. Zawahri följde snart efter, sa de högre administrationstjänstemännen.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Premium

Sajjid Chinoy: Ingen gratis lunch när den drabbas av global chock; försvara Rupee ha…

Premium

Förklarat: Indiens One-China-monter och relationer med Taiwan

Premium

En översättningsrevolution för en inkluderande , välmående Indien

Premium

Hellfire R9X-missil: drönarmissilen med knivskarpa blad som används för att … Prenumerera nu för att få 66 % RABATT

Amerikanska tjänstemän, tillsammans med toppledare ända fram till Biden, tillbringade noga månader med att bekräfta sin identitet – och hans ödesdigra praxis att stå ensam på samma balkong – och planerade strejken.

TVÅ ÄR ALLTID BÄTTRE | Vårt tvååriga prenumerationspaket ger dig mer till mindre Köp nu