Ukrainsk vrede mot rapport av Amnesty: ”Perversion”

0
31

I en rapport publicerad av människorättsorganisationen Amnesty International på torsdagen anklagas ukrainska styrkor för att ha riskerat civilas liv genom att upprätta baser i exempelvis skolor och bostadshus. Amnestys forskare har mellan april och juli ”funnit bevis för att ukrainska styrkor utfört attacker från bebodda bostadsområden, och upprättat baser i civila byggnader i 19 städer och byar”, står det i rapporten. Ukraina reagerar nu med ilska på rapporten. President Zelenskyjs rådgivare Mychajlo Podoljak skriver på Twitter att Moskva försöker misskreditera Ukraina i västs ögon. ”Det är en skam att en organisation som Amnesty deltar i denna kampanj av desinformation och propaganda”. Försvarsministern Oleksij Reznikov kallar rapporten en ”perversion” och hävdar att den ifrågasätter ukrainarnas rätt att försvara sitt land, enligt The Guardian.