Två år senare försvinner hoppet om rättvisa i Beiruts explosion

0
45

Många skyller på den libanesiska regeringens långvariga korruption och misskötsel för tragedin, men elitens decennier gamla maktlåsning har säkerställt att de är oberörbara. (AP Photo)

Det har gått två år sedan hans 3-åriga dotter, Alexandra, dödades i en massiv explosion i Beiruts hamn – och Paul Naggear har tappat hoppet om att upprördhet över katastrofen kommer att ge rättvisa och tvinga fram förändring i Libanon.

Utredningen av en av världens största icke-nukleära explosioner har blockerats i månader av Libanons politiska makter. Många skyller på den libanesiska regeringens långvariga korruption och misskötsel för tragedin, men elitens decennier gamla maktlåsning har säkerställt att de är oberörbara.

Faktum är att några av de åtalade i sonden omvaldes till parlamentet tidigare i år.

Även när de havererade silorna i hamnen har brunnit i veckor – en eld som antändes av de jäsande kornen som fortfarande fanns inne i dem – verkade myndigheterna ha gett upp med att försöka släcka elden. En del av silorna kollapsade i söndags i ett enormt moln av damm.

Berättelser endast för prenumeranterVisa allaPremium

Indien för Agnipath, oroa dig i Nepal över Gorkha-rekryter

PremiumOro i Delhi över att inte vara en del av USA-ledd allians för kritiska mineralerPremium

Vem kommer att bell revadi cat? EC till Niti, finans till RBI, varför händerna knutna

Premium

Efter Partha utvisning, Abhishek avtryck på Bengal Cabinet reshufflePrenumerera nu för att få 66 % RABATT

“Det har gått två år och ingenting har hänt”, sa Naggear om katastrofen den 4 augusti 2020, då hundratals ton högexplosiv ammonium nitrat, ett material som används i konstgödsel, detonerade i hamnen. “Det är som om min dotter precis blivit påkörd av en bil.”

Explosionen orsakade en tryckvåg som krossade allt i sin väg över huvudstaden.

Naggear, hans fru, Tracy Awad, och lilla Alexandra var i sin lägenhet med utsikt över hamnen när den massiva styrkan skickade glas, möbler och annat skräp i luften. Naggear och hans fru fick skärsår och blåmärken. Alexandra, eller Lexou, som de kallade henne, skadades svårt och dog på sjukhuset.

Hon var det näst yngsta offret för explosionen, som dödade mer än 215 människor och skadade mer än 6 000.< /p>

Det visade sig senare att ammoniumnitratet hade fraktats till Libanon 2013 och lagrats felaktigt i ett hamnlager sedan dess. Höga politiska tjänstemän och säkerhetstjänstemän visste om dess närvaro men gjorde ingenting.

Libanons politiska fraktionsledare, som har delat upp makten sinsemellan i årtionden, stängde leden för att omintetgöra varje ansvarsskyldighet.

Tarek Bitar, domaren som leder utredningen, anklagade fyra före detta högre regeringstjänstemän för avsiktligt dödande och vårdslöshet som ledde till tiotals människors död. Han åtalade också flera högsta säkerhetstjänstemän i fallet.

Men hans arbete har varit blockerat i åtta månader i avvaktan på en kassationsdomstol efter att tre tidigare ministrar lämnat in juridiska utmaningar. Domstolen kan inte döma förrän ett antal vakanser orsakade av att domare går i pension är tillsatta. Utnämningarna, undertecknade av justitieministern, väntar fortfarande på godkännande från finansministern, en allierad till parlamentets talman Nabih Berri.

Rättsliga tjänstemän med kännedom om Bitars utredning sa till Associated Press att det var i framskridna stadier av att svara på nyckelfrågor – inklusive vem som ägde nitraterna, hur de kom in i hamnen och hur explosionen hände. De talade på villkor av anonymitet eftersom de inte var behöriga att tala offentligt om utredningen.

Bitar är den andra domaren som tar fallet. Den första domaren tvingades ut efter att klagomål väcktes mot honom av två statsråd, och om samma sak händer med Bitar skulle det sannolikt bli det sista slaget för utredningen.

Bristen på rättvisa förvärrar smärtan hos släktingar och vänner till explosionsoffren. De känner sig svikna och övergivna, inte bara av regeringen utan av offentlig apati när månaderna och åren har dragit ut på tiden.

Initialt efter explosionen var det stora protester och sit-ins som krävde rättvisa. Det väckte förhoppningar om att Libanons politiker kan ställas till svars.

Men den offentliga glöden avtog när libaneserna blev upptagna av att överleva landets ekonomiska kollaps. Dessutom utbröt dödliga skjutstrider förra året mellan Hizbollah-anhängare som protesterade mot Bitar och medlemmar av en kristen fraktion, vilket väckte farhågor för att ett pressande av utredningen skulle kunna driva Libanon in i fraktionskonflikt.

Nu dyker bara en handfull människor upp kl. protester och sit-ins organiserade av släktingar till offren.

Familjer är fortfarande plågade av sorg.

För Muhieddine Ladkani, vars far, Mohammed, dödades, har tiden stått stilla.< /p>

När de först hörde explosioner komma från hamnen tog hans far familjen in i deras lägenhets entréhall, i tron ​​att det skulle vara säkert eftersom det inte fanns några fönster. Men smällen slet av ytterdörren från gångjärnen och skickade ett skåp som smällde in i den äldre Ladkani. Han låg i koma i veckor med en hjärnblödning. Han dog 31 dagar senare.

Ladkani, en 29-årig juriststudent, sa att hans familj fortfarande inte kan prata om den dagen.

“Vi kan fortfarande inte minnas, och vi kan inte samlas som en familj,” sa han. “Mina bröder och farbröder har min fars foton som sin profilbild. Jag gör inte. Varje gång jag minns min far, kollapsar jag.”

”Det är något som jag inte vill tro på. Jag kan inte leva med det, sa Ladkani. De som röstade på politikerna som anklagades i katastrofen är också ansvariga för hans fars död, tillade han.

“Bläcket på fingrarna på de väljare som röstade på dem är inte bläck utan bläcket. offrens blod”, sa Ladkani.

En av de åtalade och omvalda politikerna, tidigare ministern för offentliga arbeten Ghazi Zeiter, sa till AP att han hade rätt att kandidera till parlamentet igen eftersom det inte finns någon domstolsdom mot honom. Han sa att Bitar inte har någon rätt att anklaga honom eftersom lagstiftare och ministrar har en särskild domstol där de vanligtvis ställs inför rätta.

I dödläget, några offer’ familjer vänder sig till domstolar utanför Libanon.

I mitten av juli lämnade familjer in en stämningsansökan på 250 miljoner dollar mot ett amerikansk-norskt företag, TGS, misstänkt för inblandning i att föra det explosiva materialet till hamnen. TGS har nekat till brott.

Naggear sa att hans familj, två andra och Advokatsamfundet har lämnat in en stämningsansökan i Storbritannien mot det London-registrerade kemikaliehandelsföretaget Savaro Ltd., som undersökande journalister i Libanon säger chartrade försändelsen i avsikt att ta nitraterna från Georgien till ett sprängämne. företag i Moçambique.

Naggear sa att han håller på att tappa hoppet.

Han och hans fru, som är dubbel libanesisk-kanadensisk medborgare, hade funderat på att lämna Libanon efter explosionen. Men de stora offentliga protesterna i omedelbara efterdyningar gav dem hopp om att förändring var möjlig.

Men efter årets riksdagsvalsresultat överväger de återigen allvarligt att lämna.

Ändå lovar de att fortsätta arbeta för rättvisa. Vid en sittning nyligen dök de upp med sin fyra månader gamla bebis, Axel.

”De försöker få oss att glömma … men vi kommer inte att sluta, för (Alexandras) skull tills vi når sanningen och rättvisan”, sa Naggear.

The Naggears har reparerat sin lägenhet, men de har inte stannat där sedan Axels födelse, av rädsla för det var fortfarande inte säker.

Elden som brinner i ruinerna av spannmålssilorna ger bara känslan av fara. En norra delen av strukturen kollapsade på söndagen och experter säger att fler delar riskerar att falla. På natten kan orangea lågor ses slicka vid foten av den norra silon, glödande kusligt i mörkret.

TVÅ ÄR ALLTID BÄTTRE | Vårt tvååriga prenumerationspaket ger dig mer till mindre Köp nu