Home Svenska Tjugo webbplatser identifierade för “nationell betydelse”-tagg: Govt

Tjugo webbplatser identifierade för “nationell betydelse”-tagg: Govt

0

Rakhigarhi i Haryana har identifierats som en av de "fem ikoniska platserna" av centralregeringen (Representational Image: Express file photo)

Tjugo kulturarvsplatser, inklusive två forntida högar vid Haryana’s Rakhigarhi och den urgamla Anangtal i Delhi, har identifierats för den nationella betydelsen, har regeringen sade.

Fackets kulturminister G Kishan Reddy delade detaljerna i ett skriftligt svar på en fråga i Lok Sabha om huruvida centralregeringen har identifierat nya historiska och religiösa platser i landet som kan förklaras som monument/platser av nationell betydelse under de senaste tre åren.

De andra platserna inkluderar hällmålning i Chintakunta, Andhra Pradesh; klippkonstplats Murgi i Rdanag, Leh; Kaleshwar Mahadev-templet, Kalesar (Manyala Panchayat), Himachal Pradesh, enligt informationen som delas.

Sju högar (RGR 1-RGR 7) utspridda runt två byar (Rakhi Khas och Rakhi Shahpur) i Hisar-distriktet Haryana är en del av den arkeologiska platsen för Rakhigarhi från Harappan-eran. RGR 7 är en kyrkogård när detta var en välorganiserad stad, hade ASI sagt i maj.

Subscriber Only StoriesView All

Premium

UPSC Key-3 augusti 2022: Varför bör du läsa 'Ninja Missile' eller 'One Chin…

Premium

De åsidosatta Thackerays dyker nu upp ur kylan, får en varm Shinde vi…Premium

Förklarat: Varför är ett kinesiskt ‘spionfartyg’ på väg mot Sri Lanka…

Premium

Sajjid Chinoy: Ingen gratis lunch när den drabbas av global chock; försvara Rupee ha…Prenumerera nu för att få 66 % RABATT

Rakhigarhi-webbplatsen är en av de “fem ikoniska sajterna” deklarerades av centralregeringen i unionens budget 2020-2021.

På frågan om regeringen har för avsikt att upprätta minnesmärket för kung Vikramaditya i den parlamentariska valkretsen Panipat i samordning med delstatsregeringen, sade ministern , “det finns ingen sådan plan som på datumet”.

Unionens kulturminister citerade Indian Council of Historical Research, utbildningsministeriet som en källa, och sa att historikern Sunil Kumar Sarker nämner i sin bok att Himu utkämpade 22 strider och segrade överallt men att “samma faktum har inte lämnats&#8221 ; av många andra.

Historiker uppskattar dock hans strategiska färdigheter och nämner olika strider han vunnit. Många av dessa strider han utkämpade måste ha varit mot afghaner som gjorde uppror mot sin arbetsgivare Adil Shah, sa han.

Som svar på en annan fråga, sade han, har inget specifikt förslag mottagits av kulturministeriet för renovering av ‘Rabindra Bhavans’ i landet sedan 2015.

Dessutom har 55 monument, platser förklarats skyddade enligt lagen om antika monument och arkeologiska platser och lämningar, 1958 i Assam.

Tre monument har identifierats för att förklarats som monument av nationell betydelse i Mizoram under de senaste fem åren, sade regeringen.

Som svar på en fråga om huruvida regeringen har en plan för skydd och bevarande av antika tempel i Tamil Nadu, sa han, att templen under ASI:s jurisdiktion i den södra staten är i ett gott skick av bevarande och regelbundet bevarandearbete utförs” av ASI från tid till annan.

Dessutom har 15 crore Rs tillhandahållits av ASI för skydd och bevarande av centralt skyddade monument i Tamil Nadu, inklusive tempel, för år 2022-23, som enligt uppgifterna som delas av honom.

På en fråga om Baba Baidyanath Dham i Jharkhand’s Deoghar, sade regeringen, att det inte är ett centralt skyddat monument under ASI.

“Det finns ingen sådan bestämmelse för bevarande av Baba Baidyanath Dham i Jharkhand av ASI,” sa ministern.

Under de senaste fem åren (2017-18 till 2021-22) har 13 delstatsregeringar och 50 sällskap, autonoma organ, lokala organ och truster registrerade enligt Societies Registration Act, 1860, beviljats ​​ekonomiskt stöd för att etablera och utveckla museer under Museum Grant Scheme, sade han som svar på en annan fråga.

Under de senaste fem åren (2017-18 till 2021-2022) har 39 befintliga museer stärkts och moderniserats under Museum Grant Scheme, sade regeringen.

Det nuvarande antalet förmånstagare enligt det senaste urvalet under Schemes for Financial Assistance for Veteran Artists ligger på 2 251, stod det som svar på en annan fråga.

På en fråga om National Culture Fund (NCF), sade han i ett skriftligt svar, att regeringen har inrättat NCF som en stiftelse den 28 november 1996 enligt Charitable Endowment Act, 1890 i syfte att mobilisera extra resurser genom offentlig privat partnerskap (PPP) för att främja, skydda och bevara Indiens kulturarv.

“En givare/sponsor som lämnar bidrag till NCF kan ange ett projekt tillsammans med någon specifik plats/aspekt och även en byrå för genomförandet av projektet. Dessutom används räntorna från den primära och sekundära korpusen också för aktiviteter som är förknippade med kulturområdet,” sade han.

För att säkerställa att ASI-projekt som stöds av NCF inte blir försenade, träffar en projektgenomförandekommitté (PIC) under GD, ASI:s ordförandeskap regelbundet och löser eventuella svårigheter, ministern sa.

TVÅ ÄR ALLTID BÄTTRE | Vårt tvååriga prenumerationspaket ger dig mer till mindre Köp nu