Sverige köper norsk el och säljer tillbaka den dyrt

0
61

Skillnaderna i elpris mellan södra och norra Norge har varit så extrema i år att det gynnat Sverige, skriver NRK. Överföringskapaciteten är bättre i Sverige vilket gör att billig el från Nordnorge kan säljas dyrt till Sydnorge. – Det är vanligt att kraft exporteras från norra Norge till norra Sverige och sedan importeras från södra Sverige till södra Norge, säger Ann Myhrer Østenby från norska energimyndigheten NVE. Om marknaden fungerar rör sig elen från de områden där den är billig till där den är dyr, konstaterar NRK. Nordeas analytiker Robert Næss beräknade nyligen att Sverige tjänat närmare 2 miljarder kronor på flödet, enligt Nettavisen. Nyheten du läste här kommer från Omni Ekonomi, som är Omnis systerapp. Omni Ekonomi hjälper dig att navigera i den just nu turbulenta ekonomiska verkligheten – med nyheter, analyser och handfasta råd kring din privatekonomi. I sommar får du testa Omni Ekonomi i tre månader för 99 kronor. Erbjudandet gäller även dig som har testat Omni Ekonomi tidigare.