Skatt, prisene på mange nødvendigheter var høyere før GST: Nirmala Sitharaman

0
136

Unionens finansminister Nirmala Sitharaman taler i Rajya Sabha under den pågående monsunsesjonen i parlamentet, i New Delhi, 2. august 2022. (SANSAD TV/PTI)

Unionens finansminister Nirmala Sitharaman sa tirsdag at prisene på mange essensielle varer var høyere før innføringen av skatt på varer og tjenester (GST) under Narendra Modi-regjeringen, som “ikke nekter for prisøkning”.

Men sammenlignet med årene under den kongressledede UPAs andre periode, er prisene på bedervelige varer som grønnsaker lavere på grunn av felles innsats fra regjeringen og Reserve Bank of India, sa Sitharaman mens han svarte på en diskusjon om pris -oppgang i Rajya Sabha.

Les også |Debatt om prisøkning: Skillet mellom rike og fattige økte, husholdningenes budsjetter i uorden, sier opposisjonen

“Mange opposisjonsmedlemmer sa at på grunn av importert inflasjon og på grunn av importerte forsyningskjederelaterte problemer og globale råvarepriser, blir vi påvirket. Dette er realiteter og vi er her for å diskutere. Ingen er i fornektelse om prisøkning,” sa hun.

“Vi har sørget for at RBI og regjeringen sammen tar nok skritt for å sikre at den (inflasjonen) holdes på 7 % eller under, ideelt sett under 6 %. Derfor, når vi sier se på verden, hvor noen land opplever inflasjon som de ikke har opplevd på 40 år, betyr det ikke at vi sier at det ikke er inflasjon i dette landet, sa Sitharaman.

Historier kun for abonnenterSe alle

Premium

UPSC Key-3. august 2022: Hvorfor bør du lese “Ninja Missile” eller ” One Chin…

Premium

De sidelinjen Thackerays kommer nå ut av kulden, får en varm Shinde vi…

Premium

Forklart: Hvorfor er en kineser ‘spionskip’ på vei mot Sri Lanka…

Premium

Sajjid Chinoy: Ingen gratis lunsj når rammet av globalt sjokk; forsvare Rupee ha…Abonner nå for å få 66 % RABATT

Sitharaman sa at skatteregimet ikke har økt byrden på familiene ved å gjenta at endringene i GST godkjent på det 47. rådsmøtet ikke ble motarbeidet av noen opposisjonsstyrt stat. fordi prisene på enkelte varer før GST var mye høyere”.

Les i Explained |ExplainSpeaking: Hva er sammenhengen mellom stigende matvarepriser og sentralbanker som hever renten?

Sitharaman listet opp skattesatser før og etter GST på flere elementer for å underbygge poenget hennes: hårolje, sa hun, hadde 29,3 % skatt før GST ble innført, og 18 % GST nå. På samme måte listet hun tannkrem (29,3 % før GST til 18 % GST nå); såpe (29,3% til 18%); fottøy priset over Rs 1000 (21 % til 18 %); maling (31,3% til 18%); sukker (6% til 5%); søtsaker (7% til 5%); vaskemaskin (31,3% til 18%); støvsuger (31,3 % til 18 %); TV-apparater opptil 32 tommer (31,3 % til 18 %); LED-lamper (15 % til 12 %); parafintrykklykter (8 % til 5 %).

“Familier som ønsker å kjøpe ting i dag, kjøper dem til en langt lavere pris under GST,” sa Sitharaman, og svarte på et poeng som ble tatt opp av Trinamool-kongressens parlamentsmedlem Derek O’Brien.

Hun krediterte også regjeringen for å holde de makroøkonomiske grunnforholdene sterke.

Les også |Partha Sen skriver: inflasjonsstreng

Mandag, som svar på debatten i Lok Sabha, siterte Sitharaman tidligere RBI-guvernør Raghuram Rajan for å si at sentralbanken har prestert godt med å øke landets valutareserver og isolere det fra problemer som f.eks. Pakistan og Sri Lanka.

Tirsdag, som svar på hån fra opposisjonen, understreket hun: «Jeg har tatt alt fra tidligere (RBI) guvernør Rajan, som han sa som økonom. Sett at han har gitt en politisk mening, nei, jeg har ikke tatt fra den.»

Sitharaman sa at under UPA-2 hadde gjennomsnittsprisen på forskjellige matvarer per kg som tomat, løk og potet rørt tresifrede. Men fokuset på disse tre elementene under TOP-aspektet av Operation Greens-ordningen, lansert i november 2018, har hjulpet senteret med å holde prisene bundet på “rimelige nivåer”.

Les også |Om inflasjon , hvordan RBI mislyktes, hvorfor det betyr noe

“I november 2013 hadde løkprisen nådd 100 Rs per kg i enkelte sentre; tomat var Rs 80 per kilo,” sa Sitharaman. «Det spiller ingen rolle om jeg er en løkspiser eller ikke. Ikke bare meg, statsministeren har også en bekymring…. 1. mai 2009 var poteten 9 Rs per kilo, og i november 2013 var den 26 Rs. Og nå, i juli, er den 26 Rs. Vi har inneholdt prisene.

“Den pr. kiloprisen på løk steg fra Rs 52 i 2009 til Rs 98 i 2013. Tomat ble solgt for Rs 46 per kilo i 2013 og Rs 34 i dag.»

Sitharaman avviste anklagene om at senteret holder tilbake beløp tjent gjennom ulike cesser i stedet for å dele dem med stater. Hun hevdet også at den totale strømmen av midler til stater har økt betydelig under GST, det samme har den gjennomsnittlige ressursveksten.

Les også |Når sentralbankene strammer inn politikken for å bekjempe inflasjonen, ser de globale økonomiske utsiktene ut til å bli verre

“Mellom 2013-14 og 2023 (budsjettestimat) har Rs 3,77 lakh crore cess blitt samlet inn (som cess). Rs 3,93 lakh crore har blitt brukt av statene. Det går til statene umiddelbart,” sa hun, og fortsatte også med å sammenligne totale utviklingsutgifter påløpt av Modi-regjeringen og UPA-I og UPA-2.

“RBI-data viser de totale utviklingsutgiftene påløpt av Modi-regjeringen, mellom 2014 og 2022, var Rs 90,9 lakh crore, langt høyere enn det som blir snakket om. I kontrast ble det bare brukt 42,9 lakh crore Rs mellom 2004 og 2014,” sa hun.

TO ER ALLTID BEDRE | Vår toårige abonnementspakke gir deg mer til mindre Kjøp nå