Rupees resa: Sajjid Chinoy på Explained.Live

0
159

Sajjid Chinoy vid en tidigare upplaga av Explained-Live i New Delhi. (Expressfoto: Praveen Khanna)

När den indiska ekonomin såg ut att kartlägga en återhämtningsbana i efterdyningarna av covid-19-pandemichocken, den kraftiga deprecieringen av rupien mot den amerikanska dollarn på grund av den aggressiva monetära åtstramningen från den amerikanska centralbanken och spridningseffekterna av konflikten mellan Ryssland och Ukraina har inneburit stora utmaningar för beslutsfattare i regeringen och Indiens centralbank (RBI). Den inhemska valutan har deprecierat med över 7 procent 2022 och överskridit 80 till en US-dollarstrecket, innan det skedde en partiell återhämtning, till stor del på grund av centralbankens ingripande på valutamarknaden.

Tillbakadragandet av ackommoderande politik i Indien och andra länder, mitt i oro för global inflation och ett överhäng av recessionsrädsla, fortsätter att väga tungt på den bredare känslan.

Kapitalutflöden kommer sannolikt att fortsätta på grund av räntehöjningar i USA under hög inflationsoro, med en så kraftig depreciering under en kort tidsperiod som skapar flera utmaningar för RBI och centralregeringen, eftersom de brottas med utmaningen att upprätthålla tillväxten återhämtar sig samtidigt som inflationen stoppas utan att ta till flera, kraftiga räntehöjningar som kan påverka den begynnande återhämtningen som är på gång.

ICYMI |Sajjid Chinoy: Ingen gratis lunch när den drabbas av global chock; att försvara Rupee har sina kompromisser

Valutareserverna har sjunkit med över 50 miljarder dollar mellan september 2021 och nu, främst på grund av RBI’s intervention, där rupiens växelkurs mot dollarn har fallit över 7 procent i år. Experter förväntar sig att rupien kommer att försvagas ytterligare under de kommande 3-4 månaderna med tanke på den aggressiva åtstramningen av penningpolitiken från den amerikanska Fed. En högre rupier leder till dyrare import, vilket i sin tur kan öka handelsunderskottet och bytesbalansunderskottet, vilket sannolikt kommer att sätta mer press på växelkursen.

Subscriber Only StoriesView All

< img src="https://indianexpress.com/wp-content/plugins/lazy-load/images/1x1.trans.gif" />Premium

Indien på väg mot Agnipath, oroa sig i Nepal över Gorkha-rekryter

Premium

Oro i Delhi över att inte vara en del av den USA-ledda alliansen för kritiska mineraler Premium

Vem kommer att bella revadi katt? EC till Niti, finans till RBI, varför händerna knutna

Premium

Efter Partha utvisning, Abhishek avtryck på Bengals kabinettsombildning Prenumerera nu för att få 66 % RABATT

När den kaskadeffekten rinner ner till medborgarnas nivå – genom flera vägar inklusive högre bränslepriser, en höjning av utbildningskostnaderna för studenter som reser utomlands och dyrare konsumentvaror – är det dags att söka svar på några relevanta frågor: Vad är utmaningarna och konsekvenserna av depreciering av rupier på ekonomin? Kommer en lägre rupier att innebära dyrare import och därmed högre inflation? En depreciering gör visserligen den indiska exporten konkurrenskraftig, men bidrar den till tillväxt och sysselsättning? Bör RBI ingripa och använda sina valutareserver för att sälja dollar och stabilisera rupien ytterligare?

Best of Explained

Klicka här för mer

För att förstå de många aspekterna av rupiers resa, gå med i The Indian Express för en stökig Explained-session den 2 augusti kl. 18:30 med Sajjid Chinoy, JP Morgans Indiens chefsekonom, som också är deltidsmedlem i premiärministerns ekonomiska rådgivande råd (EAC-PM). Han kommer att hjälpa oss att förstå spridningseffekten av deprecieringen av den indiska valutan, se framåt på dess bana och bättre förstå svaret från politiskt beslutsfattande – både monetärt och finanspolitiskt – i tider av hög inflation. Sessionen kommer att modereras av P Vaidyanathan Iyer, Executive Editor, The Indian Express.

TVÅ ÄR ALLTID BÄTTRE | Vårt tvååriga prenumerationspaket erbjuder dig mer till mindre Köp nu