Rajasthan BJP-ledare Vasudev Devnani: “Att undervisa i Akbar kommer inte att ingjuta patriotisk anda hos eleverna, att lära dem Maharana Pratap kommer att öka det.”

0
54

"Vi kommer alla att bekämpa valen på ett enat sätt under Modi ji. Och folk känner till regeringen med “dubbelmotor”," säger BJP MLA Vasudev Devnani.

Fd Rajasthans utbildningsminister Vasudev Devnani, BJP MLA från Ajmer North, har utsetts till sammankallande av partiets “Modi @ 20”-program i delstaten. Han talar med The Indian Express om den här kampanjen, bland en rad frågor, inklusive skolans kursplan och undervisning av elever. Utdrag:

Vad är “Modi @ 20” och vilka evenemang är planerade för det i Rajasthan?

“Modi @ 20” belyser välfärdspolitiken under PM Modis 20 år – över 12 år som CM och 8 år som PM. Det sätt på vilket Mahatma Gandhi gjorde självständighet till en folkkampanj, har även Modi ji försökt göra utveckling till en folkkampanj. Han började sitt liv som teförsäljare och därför känner han till den vanliga mannens problem och så kan han arbeta bättre för att lyfta dem. I Rajasthan anordnar vi evenemang mellan 1 och 31 augusti, där vi kommer att få talare, inklusive intellektuella, lärare, etc. från staten och utanför för att tala om offentliga program.

Men oppositionen håller fast vid påpekar att Indien har fallit på olika index, vare sig det är Global Hunger Index, Press Freedom Index, Environmental Performance Index, etc. under Modis regering.

Världens index kan ha olika kriterier, men om du till exempel ser inom landet, vidtog han (PM Modi) åtgärder för kvinnors välfärd vilket ledde till att kvinnotrakasserier minskade med 22 procent och våldtäkter med 14 procent, eftersom vi skapade toaletter i varje hem. Han implementerade system som Jan Dhan Yojana som säkerställde att till skillnad från Rajiv Gandhis tid gick hela rupien in på förmånstagarens konto.

Subscriber Only StoriesView All

Premium

UPSC Key-3 augusti 2022: Varför bör du läsa “Ninja Missile” eller “One Chin…

Premium

De åsidosatta Thackerays kommer nu fram ur kylan, får en varm Shinde vi…

Premium

Förklarat: Varför är ett kinesiskt ‘spionfartyg’ på väg mot Sri Lanka…

Premium

Sajjid Chinoy: Ingen gratis lunch när den drabbas av global chock; försvara Rupee ha…Prenumerera nu för att få 66% RABATT Läs också |Seers död ger BJP ett handtag när Gehlot går vidare med ERCP

Landet presterade bra på samma index tidigare. Så vad har förändrats?

Jag tror inte att den (landets rang) faller. Och vare sig det är ekonomi eller social frihet har rangen under olika ämnen faktiskt stigit. Vem bestämmer kriterierna för dessa index? Inom landet har fattigdomen minskat. För det andra undersöks ett land utifrån flera faktorer – vad är dess position i världen, hur det hanterar en katastrof, hur dess ekonomi fungerar och hur mycket förmåner som når de fattigaste personerna. Till exempel är alla byar nu elektrifierade, hem har toaletter, miljontals cylindrar har getts under Ujjwala Yojana, dricksvatten tillhandahålls genom Jal Jeevan Mission, lån ges under MUDRA Yojana – allt detta har förbättrat livet för de fattiga, men de (rankande) byråerna kan inte nå dem. Dessutom har han (Modi) samlat världen mot terrorism och isolerat Pakistan. Storbritannien, Amerika, Tyskland eller Japan, sab ko uske khilaf khada kiya (alla har samlats mot Pakistan).

Vilka tror du är de största framgångarna och misslyckandena för den kongressledda Rajasthan-regeringen?

Den enda bedriften för CM (Ashok Gehlot) är att han fortfarande sitter vid makten. Och det största misslyckandet är lag och ordning. Varje dag, när du läser tidningarna, läser du om korruption, brott mot kvinnor eller en ACB (Anti-Corruption Bureau)-razzia, och när det kommer till ekonomin är Rajasthan bland 3-4 stater som har högst skuld. Varje styrande parti MLA är fritt och tror att han är CM. Hans eget partifolk, som (Sangod) MLA Bharat Singh ji, fortsätter att rikta anklagelser mot regeringen.

CM fortsätter att anklaga att det finns fascism under BJP-styret i centrum och att det finns en “odeklarerad nödsituation” i landet.

CM är inte högljudd om folket eller deras frågor. Han fokuserar bara på att kritisera centralregeringen, BJP och Modi ji. Du säger att friheten att tala (har inskränkts), du själv talar så mycket – vilken nödsituation finns där? Under Indira jis nödsituation kan du bli fängslad för att ha sagt “Bharat Mata ki Jai”, men idag är pressen fri och kan fritt framföra sina åsikter.

Mer från Political Pulse

Klicka här för mer

Gehlot hävdar också missbruk av centrala myndigheter som CBI, ED, IT, etc.

Det är bara för att skydda Sonia Gandhi och Rahul. Är förhör inte konstitutionellt? Och nu har Högsta domstolen även fastställt ED:s befogenheter för förhör, arrestering etc. Och när man ifrågasätter SC-domen betyder det att man bara vill ha en familjs säkerhet. Idag är de bara ifrågasatta – varför är du rädd för det? Du upprepar hela tiden att det finns en konstitution i Indien. Konstitutionen är säkrast under Modi ji idag.

Rajasthan brukade vara en relativt fredlig stat, men vi har sett en ökning av våldet under de senaste åren. Vad har förändrats?

Det är på grund av delstatsregeringens eftergiftspolitik. Om du höjer dig över eftergivenhet kan vi vara säkra från dessa saker. Du bör vidta åtgärder mot en brottsling oavsett deras kast, trosbekännelse, men du kommer inte att göra det och försöka göra dem lyckliga. Du tillät PFI att hålla ett rally i Kota, medan du på andra ställen hindrade andra från att delta i rallyn. Så när du delar upp samhällena kommer deras moral att sjunka och leda till dessa incidenter.

CM Gehlot vädjar hela tiden till PM Modi att tala till nationen och be om fred.

Men när lyssnar han (Gehlot) själv på premiärministerns ord? Han borde själv överklaga till staten. Lag och ordning är statens subjekt. Uttar Pradesh CM säger inte att premiärministern ska överklaga. Han fortsätter att skicka bollen till PM’s plan för att undvika sitt ansvar. Och premiärministern talar till människor genom “Mann ki Baat” varje månad och talar om nationella frågor. Och delstaterna i takt 2-3 är det fred i delstaterna.

Läs också |Gehlots stolthet, BJP:s mål: Ett journalistiskt universitet i Rajasthan alltid i nyheterna

Skolplanen ändras vart femte år i Rajasthan , med ett regeringsskifte. Kommer detta att sluta om det finns en BJP-regering?

Kongressen har gjort fler förändringar. Varför vill vi utbilda barn? Om man tittar på grunderna är det för att se till att de blir en god medborgare, en patriot, så att de kan få kontakt med den indiska kulturen. Men om du bara ska lära ut om Gandhi-familjen och ge dem respekt, vart tog de återstående tappra hjärtan och frihetskämparna vägen? Och Ashok Gehlot sa att de som har kämpat (ragdayi), bara de kommer att ges betydelse i partiet. Så i Gandhi-familjen, kiski ragdayi hui hai (vem har kämpat)?

De brukade lägga vikt vid inkräktare. Tills nu fortsatte de att undervisa “Akbar the great”. Jag trodde att detta inte är verklighet och det kommer inte att leda till en patriotisk anda bland dem (studenter). Men om du lär ut “Maharana Pratap the great”, kommer detta automatiskt att höja deras patriotiska anda.

Om BJP bildar en regering nästa år, vilka är de stora planerna du har för regeringen?< /strong>

Det är partiet som bestämmer. Men vissa saker är tydliga. Den ena är att förbättra lag och ordning, nästa är en växande ekonomi, och för närvarande är Rajasthan bland staterna med högsta arbetslöshet … Vi kommer att implementera Modi jis policy för att hjälpa staten att komma ur det.

Läs också |Hur historien förändras var femte år i Rajasthan: Ett läroboksfall

Hur mycket tror du att fraktionism kommer att påverka BJP’s framtidsutsikter i 2023 års församlingsundersökningar?

För närvarande är Modi ji vår ledare i landet. Så vi kommer alla att bekämpa valen på ett enat sätt under Modi ji. Och folk känner till den “dubbelmotoriska” regeringen.

Det är kongressen som är full av interna och administrativa frågor. Ashok Gehlot och Sachin Pilot återkommer hela tiden till varandra genom offentliga kommentarer. För det andra är deras organisation i spillror, de har inte kunnat slutföra utnämningar i distrikt. Besvikelsen mot kongressen kan mätas från det faktum att av deras mål att registrera 50 lakh medlemmar i staten, kunde de registrera bara 15 lakh, det också efter flera förlängningar. Och även under 2018 lyckades de på något sätt bli valda med hjälp av BSP MLAs och andra, inte på egen kraft.

Vem skulle du vilja se som CM?

Partiet kommer att avgöra det.

BJP är känt för att minnas sina hängivna arbetare, vare sig det är Madan Lal Saini eller nyligen Ghanshyam Tiwari. Hur ser du på dina chanser som CM?

Det är det nationella ledarskapets privilegium, som känner alla. Vilket ansvar det än ger någon, kommer vi att stödja det, för vårt mål är aldrig att få en post. Vi är helt enkelt partikadren och vi gör allt ansvar som tilldelas oss med all vår ärlighet och kapacitet. Jag arbetade som lärare och jag kunde aldrig ens drömma om att jag skulle bli MLA. Inte ens Droupadi ji skulle ha trott att hon skulle bli president en dag.

TVÅ ÄR ALLTID BÄTTRE | Vårt tvååriga prenumerationspaket ger dig mer till mindre Köp nu