Över 59 lakh mål anhängiga i High Courts, och där 96 kvinnliga domare tjänstgör

0
28

Allahabad High Court har det högsta antalet pågående mål på över 10 lakh. (Representativt)

Över 59 lakh-mål var anhängiga i högsta domstolar fram till den 22 juli, sade lagminister Kiren Rijiju i ett skriftligt svar i Rajya Sabha förra veckan. Som svar på en annan fråga lade ministern fram uppgifter om kvinnliga domare som tjänstgör i olika domstolar, inklusive 4 i högsta domstolen och 96 i högsta domstolar, från och med den 25 juli.

Handling av mål< /strong>

Som svar på en fråga från Dr C M Ramesh (BJP) den 28 juli, gav Rijiju en uppdelning för en eftersläpning på 59 57 454 mål i 25 High Courts. Allahabad High Court har det högsta antalet pågående mål på över 10 lakh. Nästa är High Courts i Rajasthan (drygt 6 lakh) och Bombay (knappt 6 lakh).

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Premium

UPSC Key-3 augusti 2022: Varför du bör läsa 'Ninja Missile' eller 'One Chin…Premium

De åsidosatta Thackerays kommer nu fram ur kylan, får en varm Shinde vi…

Premium

Förklarat: Varför är ett kinesiskt ‘spionfartyg’ på väg mot Sri Lanka…

Premium

Sajjid Chinoy: Ingen gratis lunch när den drabbas av global chock; försvara Rupee ha…Prenumerera nu för att få 66 % RABATT

Samtidigt som Rijiju noterade att avyttring av pågående mål i domstolar ligger inom rättsväsendets domän, och att regeringen inte har någon direkt roll i deras förfogande, sa Rijiju: “Centralregeringen är fullt engagerad i att snabbt avgöra ärenden i enlighet med artikel 21 i konstitutionen och minska beroendet. Regeringen har tagit flera initiativ för att tillhandahålla ett ekosystem för snabbare avyttring av ärenden av rättsväsendet.”

Best of Explained

Klicka här för mer

Han listade olika initiativ som virtuella domstolar och videokonferenser, och fyllning av lediga tjänster.

Kvinnliga domare< /strong>

Ministern presenterade detaljerna om kvinnliga domare som svar på en fråga från Dr Amee Yajnik (kongressen). De 4 kvinnliga domarna i Högsta domstolen är emot en sanktionerad styrka på 34 domare, och de 96 kvinnliga domarna i High Courts är emot en sanktionerad styrka på 1 108 domare.

Av de 96 kvinnliga domarna i High Courts står Delhi och Madras HC för en fjärdedel, 12 kvinnliga domare vardera. Telangana har 9 kvinnliga domare, Bombay har 8, och Calcutta och Punjab & Haryana har 7 vardera. Fem HC:er – Manipur, Meghalaya, Tripura, Patna och Uttarakhand – har inte en enda kvinnlig domare.

Ministern lade också fram uppgifter om kvinnliga domare som tjänstgör i distriktsdomstolar och underordnade domstolar.

TVÅ ÄR ALLTID BÄTTRE | Vårt tvååriga prenumerationspaket ger dig mer till mindre Köp nu