Oppositionen väcker tonhöjd om väsentligheter, frågor regeringen om GST, Rupee fall

0
52

TMC-parlamentariker Derek O'Brien talar i Rajya Sabha under den pågående monsunsessionen i parlamentet i New Delhi, 2 augusti 2022. (SANSAD TV/PTI)

Debatten om den kontroversiella frågan om prishöjningar började äntligen i Rajya Sabha på tisdag efter en stormig fjorton dagar där flera parlamentsledamöter stängdes av samtidigt som de krävde en debatt om ämnet.

När oppositionen sökte ansvar för frågan om prisökningar på viktiga råvaror, hänvisade regeringen till globala kriser av Covid och Ryssland-Ukraina-konflikten som stör försörjningskedjorna, och sa att varje land har inflationsproblem.

Den korta- varaktighetsdiskussionen började med BJP-medlemmen Prakash Javadekars adress där han sa att prisökningar skadar alla och Modis regering arbetar ständigt med att kontrollera det.

“Inflationen regerar på 7 procent nu och har ännu inte nått den tvåsiffriga nivån som i den tidigare UPA-regimen,” sade han. Javadekar nämnde att på grund av Covid-19 och Ryssland-Ukraina-krisen drabbades leveranskedjan, vilket pressade upp bränsle- och livsmedelspriserna globalt.

Subscriber Only StoriesView All

Premium

UPSC Key-3 augusti 2022: Varför bör du läsa “Ninja Missile” eller “One Chin…

Premium

De åsidosatta Thackerays kommer nu fram ur kylan, får en varm Shinde vi…

Premium

Förklarat: Varför är ett kinesiskt ‘spionfartyg’ på väg mot Sri Lanka…

Premium

Sajjid Chinoy: Ingen gratis lunch när den drabbas av global chock; försvara Rupee ha…Prenumerera nu för att få 66 % RABATT

“Detta är bortom kontroll av något land. Inte bara Indien, priserna har stigit i andra länder också”, sa han.

Javadekar sa också att oppositionen “enhälligt” hade gått med på 5 procent moms på färdigförpackade matvaror vid GST-rådets möte, samtidigt som den offentligt har kritiserat det som “Gabbar Singh-skatt”.

Som svar på regeringens påståenden sa TMC-parlamentarikern Derek O’Brien att de stigande priserna på viktiga råvaror i kombination med införandet av moms på färdigförpackade livsmedel, vilket inte enades om av oppositionen vid GST-rådet , och arbetslöshet påverkar de fattiga hårt.

“Vi vädjar till regeringen som en konstruktiv opposition. Först måste du erkänna problemet. Om du inte erkänner problemet, hur löser du problemet?” sa han.

O’Brien sa att om inflationen i USA är 9 % och Indiens inflation är 7 %, varför deprecierade rupien fortfarande mot dollarn. Han sa att regeringen varnades av oppositionen om implementeringen av GST, demonetisering, lockdown men att regeringen inte lyssnade på det.

O’Brien sa att cessen och tilläggsavgiften har höjts till 20 procent från 10 procent för 10 år sedan. Två tredjedelar av det samlas in av centret, vilket minskar delstaterna’ dela, sa han.

CPM-ledamoten Elamaram Kareem sa att regeringen måste beskatta de rika och inte belasta det vanliga folket. Under de senaste fem åren har priset på ris, vete ökat med 24 %, baljväxter med 20-30 %, påpekade han. Priserna på matolja har också stigit, vilket gör det oöverkomligt för människor, sa han.

DMK-medlemmen Tiruchi Siva sa att höga skatter bryter ryggen på den vanliga mannen och att regeringen måste göra ansträngningar för att förbättra värdet på rupier.

Kongressledaren Shaktisinh Gohil sa: ”Folk är trötta. I en demokrati bör regeringen lyssna på oppositionen. Men i dag är det inte så.” Priserna på grönsaker som bränsle, sa han, har stigit kraftigt och människor begår självmord på grund av arbetslöshet.

TVÅ ÄR ALLTID BÄTTRE | Vårt tvååriga prenumerationspaket ger dig mer till mindre Köp nu