När Pelosis landar i Taiwan varnar Kina att hennes besök kommer att ha “svår inverkan” på förbindelserna med USA

0
77

Supporter håller en banderoll utanför hotellet där U.S.S. House Speaker Nancy Pelosi ska vistas i Taipei, Taiwan, tisdagen den 2 augusti 2022. U.S.S House Speaker Nancy Pelosi troddes vara på väg till Taiwan på tisdagen på ett besök som avsevärt skulle kunna eskalera spänningarna med Peking, som hävdar den självstyrda ön som sitt eget territorium. (AP/PTI)(AP08_02_2022_000323B)

Kina varnade i tisdags för att USA:s hustalare Nancy Pelosi’s besök i Taiwan och ignorerar dess stränga varningar kommer att ha en “allvarlig inverkan” om bilaterala band och hennes drag “undergräver allvarligt” regional fred och stabilitet, eftersom officiella medier här rapporterade luft- och markrörelser av trupper i Taiwansundet.

Pelosi landade i Taipei på tisdag kväll, enligt tv-filmer som visades av amerikanska nätverk. Hon är den högst rankade amerikanska tjänstemannen som besökt Taiwan på 25 år.

Efter att Pelosi anlänt till Taiwan utfärdade Kinas utrikesministerium ett starkt uttalande och sa att hennes besök är ett ’ 8220;allvarligt brott mot principen om ett Kina och bestämmelserna i de tre gemensamma kommunikéerna mellan Kina och USA”.

“Det har en allvarlig inverkan på den politiska grunden för förbindelserna mellan Kina och USA, och kränker allvarligt Kinas suveränitet och territoriella integritet. Det undergräver allvarligt freden och stabiliteten över Taiwansundet och sänder en allvarligt felaktig signal till separatiststyrkorna för ‘Taiwans självständighet’. Kina motsätter sig bestämt och fördömer detta strängt, och har gjort allvarliga demarcher och kraftiga protester till USA,” stod det.

Berättelser endast för prenumeranterVisa allaPremium

Ingen gratis lunch när den drabbas av global chock; att försvara Rupee har sina kompromisser…

Premium

Förklarat: Indiens One-China monter & relationer med Taiwan

Premium

En översättningsrevolution för ett inkluderande, välmående Indien

PremiumFörklarat: Allt om Hellfire R9X – drönarmissilen med knivskarp bl… Prenumerera nu för att få 66 % RABATT

Det finns bara ett Kina i världen, Taiwan är en oförytterlig del av Kinas territorium , och Folkrepubliken Kinas regering är den enda lagliga regeringen som representerar hela Kina, heter det i uttalandet.

Detta har tydligt erkänts av FN:s generalförsamlings resolution och 181 länder har upprättat diplomatiska förbindelser med Kina på grundval av principen om ett Kina.

“Ett-Kina-principen är en universell konsensus av det internationella samfundet och en grundläggande norm i internationella relationer,” stod det.

1979 gjorde USA ett tydligt åtagande i Kina-USA:s gemensamma kommunik om upprättande av diplomatiska förbindelser — “USA erkänner Folkrepubliken Kinas regering som Kinas enda lagliga regering,” stod det.

För att avfärda USA:s sekreterare Antony Blinkens påstående att den amerikanska kongressen fungerade oberoende av regeringen, sades i uttalandet att USA:s kongress, som en del av den amerikanska regeringen, till sin natur är skyldig att strikt följa ett-Kina-politiken. den amerikanska regeringen och avstå från att ha några officiella utbyten med Kinas Taiwan-region”.

“Kina är hela tiden emot de amerikanska kongressmedlemmarnas besök i Taiwan, och den amerikanska verkställande grenen har ansvaret att stoppa ett sådant besök,” stod det.

“Eftersom talman Pelosi är den sittande ledaren för den amerikanska kongressen är hennes besök i och aktiviteter i Taiwan, oavsett form och av vilken anledning, en stor politisk provokation för att uppgradera USA officiella utbyten med Taiwan. Kina accepterar absolut inte detta, och det kinesiska folket avvisar absolut detta,” det stod. När media i Taiwan rapporterade hennes ankomst rapporterade de kinesiska officiella sociala medierna om storskalig militär rörelse i Taiwansundet.

PLA Air Forces stridsflygplan Su-35 korsar Taiwansundet, rapporterade det statliga China Daily, med hänvisning till ett socialt mediekonto.

Inlägg i det kinesiska sociala mediet Weibo, liknande till Twitter, visade bilder av pansarfordon på väg i den södra kinesiska staden Xiamen – en hamnstad på Kinas sydöstra kust mot Taiwan.

En annan tweet från China Daily sa att People’s Liberation Army’s Eastern Theatre Command sa att dess styrkor är i hög beredskap och kommer att “engagera fienden på order”.

Peking protesterar rutinmässigt mot alla utländska dignitärer’ besök i Taiwan, som gör anspråk på sitt eget och bestämt insisterar på att alla länder följer One China-policyn och erkänner att utbrytarprovinsen är en del av dess fastland.

När Pelosi och hennes delegation anlände med det amerikanska flygvapnets plan togs emot vid taipeis flygplats asfalt av Taiwans utrikesminister Joseph Wu.

Hon flög från Malaysia när militärer i Kina, Taiwan och USA gick i full beredskap under högspänningsretorik från Peking som protesterade mot hennes besök och sa att det är en kränkning av dess suveränitet eftersom Taiwan tillhör det.

Pelosi förväntades träffa Taiwans president Tsi-Ing-wen, som Kina anklagar som separatist, på onsdagen och tillbringa dagen med att turnera ön inklusive några av industrienheterna.

TVÅ ÄR ALLTID BÄTTRE | Vårt tvååriga prenumerationspaket ger dig mer till mindre Köp nu