Lok Sabha Frågestund: BJP, Opp-medlemmar sparrar medan ministrar riktar in sig på statliga regeringar

0
80

Ledamöterna i Lok Sabha under den pågående monsunsessionen i parlamentet i New Delhi, 2 augusti 2022. (SANSAD TV/PTI)

Den första frågetimmen någonsin i Lok Sabha denna monsunsession på tisdagen blev scenen för en hård politisk slugfest med finansbänkarna som anklagade de icke-BJP-statliga regeringarna för att de centrala välfärdssystemen inte genomfördes. Eftersom oppositionen tog undantag från kritiken från unionens ministrar i sina svar, bevittnade kammaren ett hett ordväxling mellan de två sidorna.

Medan BJP tränade sina vapen på Trinamool-kongressen för att belysa det påstådda icke-samarbetet från Västbengalens regering när det gäller att implementera centrala planer, hänvisade en unionsminister till ett politiskt partis löfte i sitt manifest “att ge 1 000 Rs till mammorna och systrarna” utlöste protester från DMK-medlemmarna.

Fackets ministrar för social rättvisa och empowerment; Jordbruk och bönder’ Välfärd; och Youth Affairs and Sports attackerade Mamata Banerjee-regeringen för att de “inte samarbetade” med centret.

Läs också |Oppositionens reklamskylt: Sociala mediers input till Khan Market & slutligen parlamentet

Det började när BJP’s Bardhaman-Durgapur MP S S Ahluwalia försökte veta varför ingen från SC, OBC, EBC eller safai karmachari-gemenskaperna i hans valkrets gynnades av PM-Daksh-programmet. “Det är den västbengaliska regeringens icke-samarbete som gör dessa noll-noll för min valkrets i det här diagrammet. Jag är verkligen ledsen över att se detta”, sa Ahluwalia.

Berättelser endast för prenumeranterVisa allaPremium

Mer än en show: Kinas övningar kan hjälpa landet att utöva en invasion

Premium

Indien för Agnipath, orolig i Nepal över Gorkha rekryter

Premium

Oro i Delhi över att inte vara en del av USA-ledda kritiska mineralalliansen

Premium

Vem kommer att bell revadi katt? EC till Niti, finans till RBI, varför händer bundna Prenumerera nu för att få 66 % RABATT

När Ahluwalia frågade om centralregeringen skulle kalla till ett möte med distriktsmyndigheterna för att reda ut frågan, valde MoS for Social Justice and Empowerment Pratima Bhoumik att slå ned delstatsregeringen. “Jag skulle vilja säga att ministrarna (i Västbengalen) inte skulle välja samtal även om vi ringer dem tio gånger. Deras medhjälpare är också rädda för att dela med sig av ministrarnas kontaktuppgifter”, påstod hon.

När TMC-medlemmen Aparupa Poddar protesterade, svarade Bhoumik: “Jag är också bengali. Jag kan utmana dig…Jag har försökt ringa ministern flera gånger. Premiärministern är angelägen om att hela landet drar nytta av dessa system.”

Parlamentet avbröt |12 år, 10 sessioner & 140 avstängningar

Intressant nog gick kongressledaren Adhir Ranjan Chowdhury också med i frågan och sa att inte ens hans Murshidabad-distrikt har dragit nytta av upplägget. “Ministrarna väljer inte samtal, de svarar inte på frågorna, det har blivit en vana för dem”, sa Chowdhury. Bhoumik hävdade att deras initiativ att distribuera apparater bland de äldre i Murshidabad också stoppades av de statliga myndigheterna.

När TMC’s Mahua Moitra frågade jordbruksministeriet om det finns något “hållbart program på pan-Indien-basis där bönder kan mata sina kor efter 12 år (när kon slutar producera mjölk), sa MoS Sanjeev Balyan att det” 8217;s ett tillståndsubjekt. “Västbengalens regering kan sätta upp ‘gaushalas’ att skydda dem. Det är inte i vår jurisdiktion”, sa han.

MoS for Youth Affairs and Sports Nisith Pramanik kritiserade också Mamatas regering och sa att “vi har problem med att arbeta i Västbengalen” samtidigt som han svarade partikollegan Sukanta Majumdar om den föreslagna ungdomspolitiken. Pramanik sa att ministeriet “inte kunde rekrytera Nehru Yuva Kendra Sanghathan (NYKS) och National Service Scheme (NSS) volontärer i många delar av Västbengalen” på grund av “icke-samarbetet” från delstatsregeringen.

< p>Ministern upprepade sina “svårigheter med att arbeta med Mamata-regeringen” när TMC:s Prasun Banerjee tog upp frågan om dåligt fungerande Sports Authority of India (SAI) i Västbengalen. Han tog upp frågan om ett sportträningscenter i Jalpaiguri, som delstatsregeringen hade använt som ett karantäncenter under pandemin. ”Efter flera förfrågningar och brev lämnades centret först förra månaden. Den var i ett dåligt skick men delstatsregeringen vägrade att stödja den”, sa Pramanik.

Måste läsas |Debatt om prisökning: klyftan mellan rika och fattiga ökade, hushållens budgetar i oordning, säger oppositionen

På en fråga från DMK’s Kalanidhi Veeraswamy om att höja kreditgränsen för fiskare under Kisan-kreditkortssystemet (KCC) eftersom deras “krav” är annorlunda, tog MoS for Fisheries and Animal Husbandry L Murugan ett svep på domen fest i Tamil Nadu. “Ett politiskt parti lovade i sitt manifest att ge 1 000 Rs till mammorna och systrarna. Men det löftet har ännu inte uppfyllts”, sa han och utlöste bullriga protester från DMK-medlemmarna. Partiledaren TR Baalu ​​anklagade ministern för att spela politik snarare än att komma ut med ett ordentligt svar på en fråga som rör fiskare i god tro.

Bänkarna och oppositionen ägnade sig åt ytterligare ett hett argument i frågan om jordbruket. -lånebefrielse. Fackets minister för fiske, djuruppfödning och mejeri Parshottam Rupala riktade in sig på oppositionen när han svarade på en tilläggsfråga från Supriya Sule från NCP, talman Om Birla ingrep och påstod att lån enligt systemet inte skrevs av av någon regering tidigare.< /p>

Rupala sa att det var första gången som premiärministern har utvidgat systemet till att även omfatta fiskare och mjölkbönder, som tidigare bara var avsett för jordbruket.

TVÅ ÄR ALLTID BÄTTRE | Vårt tvååriga prenumerationspaket ger dig mer till mindre Köp nu