KCET 2022: PUC-märken kommer inte att övervägas för 2021-repeaters, verifiering börjar från 8 augusti, säger Karnataka edu minister

0
120

Narayan sa också att klass XII-märkena för CBSE- och ISC-repeaters kommer att dras tillbaka medan man utvärderar KCET-rankingen. (representativt)

Genom att rensa luften kring kontroversen om “orättvisa” rankningar för KCET (Karnataka Common Entrance Test)-repeterare, försvarade ministern för högre utbildning Dr C N Ashwath Narayan Karnataka Examination Authoritys beslut att inte överväga pre-University Certificate (PUC) eller Class XII-märken av över 24 000 studenter som upprepade CET med hänvisning till att det “inte skulle vara rättvist” för studenter som fick ranking förra året enbart baserat på CET och de nybörjare som dök upp i år.

Till media sa Narayan att det inte är någon diskriminering vid utvärdering av CET-rankningar och Karnataka Examination Authority (KEA) har inte utfärdat några riktlinjer för att överväga PUC-betyg för CET-repeterare i år, oavsett deras styrelser.

“I 2021 baserades CET-rankningar endast på CET-resultat eftersom PUC-proven avbröts och eleverna befordrades baserat på 45 % betyg från SSLC Secondary School Leaving Certificate-provet, 40 % av det första PUC-provet och interna betyg, 10 % av gott beteende och 5% grace marks. Över 1 41 000 kandidater dök upp till CET-provet förra året och i år dök över 1 71 000 kandidater upp till provet”, sa ministern.

Top Education News

Klicka här för mer

“Den enda skillnaden är att ytterligare 24 000 studenter upprepade KCET i år för att förbättra sina rankningar. Därför, om vi fortsätter att överväga deras PUC-betyg eller klass XII-betyg, skulle det vara orättvist mot förra årets studenter vars rankning endast baserades på CET-poäng, säger Narayan och tillade att dokumentverifieringsprocessen för studenter kommer att börja från den 8 augusti .

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Premium

UPSC Key-4 augusti 2022: Varför bör du läsa ' Revdi Culture' eller 'Indian D…Premium

Sjunkande Bollywood, uppblåsta stjärnavgifter

Premium< /figure>Hur en kändis vd:s regel om rädsla hjälpte till att få ner den heta startup ZilingoPremium

Taiwan och Ukraina: Hur två kriser, 5 000 miles ifrån varandra, är kopplade Prenumerera nu för att få 66 % RABATT

Narayan sa också att klass XII markerar av CBSE- och ISC-repeaters kommer att dras tillbaka medan KCET-rankningen utvärderas.

Devaki Nandan, en CBSE-student som upprepade för KCET i år, sa: “Jag rankades runt 68 000, men efter att de drog tillbaka klass 12 CBSE-resultatet kom min rankning ner till 1 48 000. Detta är ett mycket olämpligt beslut av KEA. De borde ha övervägt lika värdering för alla elever. Nu ber högskolor mig att få en plats genom ledningskvoten på grund av min låga CET-ranking. Det här är en mycket dyr kvot och jag har inte råd att betala ut avgifterna.”

Föräldrar i lördags hävdade att KEA hade “försäkrat” återkommande om att överväga PUC-betygen för CET-rankningar. Ramya S, verkställande direktör för KEA, sa dock, “Vi överväger 50 % CET och 50 % PUC-betyg av alla studenter, inklusive repeaters. Men 2021 befordrades alla PUC-studenter i ljuset av pandemin och därför tog vi bara hänsyn till CET-märkena. Omkring 24 000 CET-kandidater från 2021 upprepade sina prov i år och vi tillämpade samma regel genom att endast beakta 100 % CET-poäng.”

Eleverna och föräldrarna protesterade och sa att genom att inte beakta deras PUC-betyg, deras ranking har rasat med rejäl marginal jämfört med förra året och detta har berövat studenterna att få antagning till bra högskolor. Många studenter från 2021 upprepade CET i år med målet att förbättra sina rankningar jämfört med föregående år.

Veerabadrappa PM, vars avdelning dök upp för provet, sa: “Om det är så här utvärdering är gjort, ska eleverna konsumera gift och dö? Detta är inget annat än absolut försumlighet av utbildningsavdelningen att trycka ut studenter från utbildningssystemet. Trots att min son Ushal fick 117 i CET fick han en rankning på över 1 44 000. Med en sådan ranking, hur kan han få antagning till en bra högskola?”

TVÅ ÄR ALLTID BÄTTRE | Vårt tvååriga prenumerationspaket ger dig mer till mindre Köp nu