Hvem var Ayman al-Zawahri?

0
62

I dette arkivbildet fra 1998 poserer Ayman al-Zawahri for et fotografi i Khost, Afghanistan. (AP, fil)

Et amerikansk droneangrep i Afghanistan denne helgen drepte Ayman al-Zawahri, som hjalp Osama bin Laden med å planlegge angrepene 11. september 2001 på USA og sikret al -Qaida overlevde og spredte seg i årene etter.

USAs president Joe Biden kunngjorde mandag drapet på al-Zawahri, og ga en betydelig seier mot terrorisme bare 11 måneder etter at amerikanske tropper forlot landet.

Forklart |Forklart: 4 grunner til at Ayman al-Zawahiris drap er viktig for India

Et blikk på al-Qaida-lederen, som unngikk amerikansk fange i 21 år etter selvmordsangrepene som på mange måter endret Amerika og dets forhold til resten av verden.

Hvem var Ayman al-Zawahri?

Amerikanere som levde gjennom 9/11-angrepene husker kanskje ikke al-Zawahris navn, men mange kjenner ansiktet hans mer enn to tiår senere: en mann i briller, lett smilende, alltid vist på bilder ved siden av bin Laden da de to arrangerte streiken mot USA.

En egypter, al-Zawahri, ble født 19. juni 1951, til en komfortabel familie i en løvrik, døsig forstad til Kairo. Religiøst observant fra barndommen, fordypet han seg i en voldelig gren av en sunni-islamsk vekkelse som forsøkte å erstatte regjeringene i Egypt og andre arabiske nasjoner med en tøff tolkning av islamsk styre.

På dette arkivbildet fra 1998 lytter Ayman al-Zawahri, til venstre, under en pressekonferanse med Osama bin Laden i Khost, Afghanistan. (AP, fil)

Al-Zawahri jobbet som øyekirurg som ung voksen, men streifet også rundt i Sentral-Asia og Midtøsten, og var vitne til afghanere’ krig mot sovjetiske okkupanter i det landet, og møte unge saudiarabiske Osama bin Laden og andre arabiske militanter som samlet seg for å hjelpe Afghanistan med å utvise sovjetiske tropper.

Han var en av de hundrevis av militante som ble tatt til fange og torturert i et egyptisk fengsel etter Islamske fundamentalister’ drapet på president Anwar Sadat i 1981. Biografer sier at opplevelsen radikaliserte ham ytterligere. Syv år senere var al-Zawahiri til stede da bin Laden grunnla al-Qaida.

Al-Zawahri fusjonerte sin egen egyptiske militante gruppe med al-Qaida. Han brakte al-Qaida den organisatoriske ferdigheten og erfaringen – finpusset under jorden i Egypt, unnvikende egyptisk etterretning – som tillot al-Qaida å organisere celler med tilhengere og streike rundt om i verden.

Hvorfor ble al-Qaida Zawahri viktig?

Etter årene med å stille sammen selvmordsangriperne, midler og planer for 11. september-angrepet, sørget Zawahri for at al-Qaida overlevde den globale menneskejakten som fulgte for å angripe igjen.

På flukt etter 9/11 gjenoppbygde al-Zawahri al-Qaida-ledelsen i grenseområdet afghansk-pakistan og var den øverste lederen over avdelinger i Irak, Asia, Jemen og utover. Med et trosbekjennelse om å målrette fiender nær og fjern, utførte al-Qaida etter 11. september år med ubøyelige angrep: på Bali, Mombasa, Riyadh, Jakarta, Istanbul, Madrid, London og videre.

Angrep som drepte 52 mennesker i London i 2005 var blant al-Qaidas siste ødeleggende angrep i Vesten, da droneangrep, kontraterrorangrep og missiler skutt opp av USA og andre drepte al-Qaida-tilknyttede jagerfly og knuste deler av nettverket .

Hvordan ble han drept?

Rundt soloppgang søndag kom Al-Zawahri ut på balkongen til et hus i Kabul, Afghanistan, og dvelte tilsynelatende der, slik amerikansk etterretning hadde bemerket at han ofte gjorde. Denne dagen avfyrte en amerikansk drone to Hellfire-missiler mot al-Qaida-lederen mens han sto, ifølge amerikanske tjenestemenn, og snakket på betingelse av anonymitet for å diskutere angrepet.

Hans tilstedeværelse i Afghanistan hadde vært omfattende mistenkt i noen tid, sa analytikere. Amerikanske tjenestemenn fikk i år vite at Zawahris kone og andre familiemedlemmer nylig hadde flyttet til et trygt hus i Kabul. Zawahri fulgte snart etter, sa senioradministrasjonen.

Historier kun for abonnenterSe alle

Premium

Sajjid Chinoy: Ingen gratis lunsj når rammet av globalt sjokk; forsvare Rupee ha…

Premium

Forklart: Indias One-China-stand og forhold til Taiwan

Premium

En oversettelsesrevolusjon for en inkluderende , velstående India

Premium

Hellfire R9X-missil: dronemissilet med sylskarpe kniver som brukes til å k…Abonner nå for å få 66 % RABATT

Amerikanske tjenestemenn, sammen med toppledere helt frem til, til slutt, Biden, brukte forsiktige måneder på å bekrefte sin identitet – og hans skjebnesvangre praksis med å stå alene på den samme balkongen – og planla streiken.

TO ER ALLTID BEDRE | Vår toårige abonnementspakke gir deg mer til mindre Kjøp nå