Hoe weet u of uw Facebook-account is gehackt?

0
28

Het is jammer om je Facebook-account alleen te openen om te beseffen dat het is gehackt. Uw account blijven gebruiken zonder te beseffen dat iemand anders er toegang toe heeft, kan echter nog gevaarlijker zijn. Hackers kunnen uw Facebook-account misbruiken en de informatie die u daar verstrekt tegen u gebruiken.

Om te voorkomen dat een dergelijk gevaarlijk scenario u overkomt, moet u de signalen kennen die u kunnen vertellen of uw account is gehackt. Volg onze tips over hoe u een gehackt Facebook-account kunt herkennen en wat u kunt doen om dit te voorkomen.

Inhoudsopgave

  Is uw Facebook-account gehackt?

  Meestal is het niet moeilijk om te zien wanneer uw account is gehackt. Mensen uit je vriendenlijst kunnen verdachte berichten ontvangen met kwaadaardige links en advertenties waarin ze worden gevraagd dingen te kopen. Zoals met veel oplichting, kunnen hackers ook beginnen met het verzenden van links met malware vanaf uw e-mailaccount, uw profielinformatie wijzigen en uw e-mailadres, telefoonnummer en Facebook-wachtwoord wijzigen.

  Gelukkig zijn er een paar veelbetekenende signalen die erop wijzen dat iemand anders toegang heeft tot uw Facebook-account. Hier leest u hoe u kunt controleren of oplichters uw sociale media-account in handen hebben gekregen.

  Controleer uw activiteitenlogboek op Facebook

  Het eerste dat u moet doen als u bang bent dat uw account is gehackt, is uw activiteitenlogboek op Facebook te controleren. Volg hiervoor de onderstaande stappen.

  1. Open Facebook op je smartphone (Android of iPhone) of desktop (Windows of Mac).
  2. Volg op mobiel het pad Instellingen & privacy > Instellingen > Wachtwoord en beveiliging > Waar je bent ingelogd.
  1. Volg op het bureaublad het pad Instellingen & privacy > Activiteiten logboek.

  Daar zie je al je actieve Facebook-sessies, d.w.z. een lijst met apparaten die nu op je account zijn ingelogd. Als u niet-herkende aanmeldingen in de lijst ziet, bestaat de kans dat u bent gehackt. Om het verlies van gevoelige informatie te voorkomen, selecteert u naast de actieve sessie uit de lijst die u niet herkent Afmelden. Hiermee wordt een actieve sessie beëindigd en wordt u dus behoed voor een hackpoging op dat apparaat.

  Om je account verder te versterken, kun je de optie Beveiligde account ernaast selecteren. Facebook voert een diagnose uit op uw account en leidt u door de stappen om het te beveiligen.

  Controleer uw betalingsgeschiedenis op Facebook

  Een andere manier om te controleren of iemand anders toegang heeft tot uw account, is door uw aankoopgeschiedenis op Facebook te doorlopen. Als je ooit iets via Facebook hebt gekocht of voor advertenties hebt betaald en je creditcardgegevens op het platform hebt opgeslagen, is dat iets dat hackers te pakken kunnen krijgen.

  Zelfs als u geen verdachte nieuwe activiteit vindt met behulp van de hierboven beschreven methode, is het beter om te controleren of uw creditcardgegevens veilig zijn voor nieuwsgierige blikken. U kunt het zowel vanuit mobiele als desktop-apps doen.

  Volg op mobiel het pad Instellingen & privacy > Instellingen > Betalingen. Selecteer Facebook Pay en controleer uw betalingsactiviteit op frauduleuze aankopen.

  Volg op het bureaublad het pad Instellingen & privacy > Instellingen > Facebook betalen. Selecteer onder Activiteit de optie Alles weergeven om alle aankopen onder uw account te bekijken. U kunt ook uw advertentiebetalingen in dezelfde sectie controleren om er zeker van te zijn dat er geen verdachte activiteit is.

  Andere tekenen van een gehackt account om op te letten

  Er zijn een paar andere manieren om te zien of uw account is gehackt.

  • Je naam, geboortedatum, woonplaats of andere persoonlijke gegevens op je Facebook-pagina zijn gewijzigd
  • Iemand heeft in jouw naam vriendschapsverzoeken gestuurd naar Facebook-gebruikers die je niet kent 8217;t weet niet
  • Iemand heeft berichten van je account gestuurd die je niet herkent
  • Er verschijnen nieuwe berichten op je tijdlijn die je niet hebt gepost
  • Je hebt een e-mail van Facebook ontvangen met de aanmeldingswaarschuwing die je niet herkent of een e-mail waarin staat dat je hebt gevraagd om het wachtwoord te wijzigen

  Dit zijn allemaal tekenen van een hackeraanval op je Facebook profiel. Als je een of meer van deze opmerkt, moet je onmiddellijk je account beveiligen en Facebook op de hoogte stellen van de hackpoging.

  Hoe Facebook te informeren over een hackpoging

  Als uw vermoedens waar blijken te zijn en de beveiliging van uw Facebook-account wordt geschonden, moet u Facebook onmiddellijk op de hoogte stellen. Als u het op tijd doet, hoeft u geen tijdrovende en tijdrovende procedure voor accountherstel te doorlopen. Facebook is geïnteresseerd in het veilig en veilig houden van de site voor iedereen, en ze reageren normaal gesproken snel op deze waarschuwingen.

  Een manier om contact op te nemen met Facebook is via Help & steun. Je kunt het zowel op smartphone als desktop doen. Om uw rapport naar Facebook te verzenden, opent u Menu in de rechterbovenhoek van het scherm en volgt u het pad Help & ondersteuning > Meld een probleem.

  Zodra je het rapport hebt ingediend, kun je de updates van je claim volgen via je Facebook-meldingen, of ze bekijken in je Support Postvak IN.

  Een andere manier om een ​​probleem met uw Facebook-account te melden, is door het officiële Twitter-account van Facebook te gebruiken. Je kunt deze methode gebruiken als je merkt dat je geen toegang meer hebt tot je Facebook-account.

  Hoe u kunt voorkomen dat uw Facebook-account wordt gehackt

  Er zijn een paar dingen die u van tevoren kunt doen als u zich zorgen maakt over de veiligheid van uw Facebook-account en uw algemene cyberbeveiliging.

  • Verander uw beveiliging & privacy-instellingen op Facebook. Je kunt je Facebook-beveiliging versterken door je beveiligings- en privacy-instellingen op Facebook te doorlopen. Volg om te beginnen het pad Instellingen & privacy > Instellingen > Beveiliging en inloggen. Besteed aandacht aan twee secties: Twee-factor-authenticatie en Extra beveiliging instellen. Door beide in te schakelen, ontvang je waarschuwingen wanneer iemand toegang probeert te krijgen tot je account vanaf een apparaat dat niet van jou is.
  • Gebruik een wachtwoordbeheerder. Zelfs als je denkt dat je al een sterk wachtwoord gebruikt op Facebook, kun je het beste een wachtwoordbeheerder gebruiken om je gevoelige persoonlijke gegevens veilig te houden. Een wachtwoordbeheerder maakt unieke wachtwoorden aan voor Facebook en elk ander social media-account dat je gebruikt, en slaat ze op in een versleuteld stukje software, zodat je ze niet hoeft te onthouden.
  • Gebruik VPN tijdens het browsen op Facebook. Het gebruik van een VPN betekent het toevoegen van een extra niveau van bescherming voor uw browse-activiteit. Omdat een VPN je werkelijke locatie verbergt, verkleint het de mogelijkheid om je online activiteiten te volgen. Houd er echter rekening mee dat als u VPN gebruikt tijdens het browsen op Facebook en vervolgens uw activiteitenlogboek controleert, uw eigen activiteit kan verschijnen als een hackpoging.
  • Blijf waakzaam online & tijdens het browsen op Facebook. Het spreekt voor zich dat je voorzichtig moet zijn bij het surfen op internet en vooral op Facebook. Sommige dingen die u moet vermijden, zijn klikken op verdachte pop-upadvertenties, spamlinks volgen, reageren op phishing-pogingen en uw creditcardgegevens invoeren op nepwebsites die op Facebook lijken.

  Wat te doen als je bent gehackt

  In het geval je geen van de voorzorgsmaatregelen op tijd hebt genomen en je account is gehackt, verlies niet te snel de hoop. Er zijn nog enkele dingen die u kunt doen om een ​​gehackt Facebook-account te herstellen. Ook als dat niet doorgaat, kun je Facebook gewoon blijven gebruiken, alleen met een nieuw account.