Förklarat: Hur Mirabai Chanu, bara 49 kg, kunde lyfta hela 113 kg på väg till en CWG-guldmedalj

0
166

Indien Mirabai Chanu i aktion under tyngdlyftningskategorin 49 kg för damer i Commonwealth Games 2022 (CWG), i Birmingham, Storbritannien, lördagen den 30 juli 2022 Chanu vann guldmedaljen. (PTI Photo/Swapan Mahapatra)

“Ditt luftrör är komprimerat, så du kan inte andas. Ditt nervsystem slutar praktiskt taget att fungera, så ingen signal når din hjärna. Du börjar känna dig yr. Sedan är det ett fullständigt blackout.”

Det här är Sathish Sivalingam, en guldmedaljör från Commonwealth Games 2014 och 2018, som beskriver vad en tyngdlyftares kropp upplever när han lyfter järn som är dubbelt eller tre gånger sin kroppsvikt.

Läs också |Mirabai Chanu driver fans till hysteri som Mary Kom och Vijender gjorde en gång

De senaste dagarna har Indiens tyngdlyftare fått det att se enkelt ut. På lördagen (30 juli) lyfte Mirabai Chanu, vars kroppsvikt bara är 49 kg, 113 kg i rent och ryck samtidigt som han rev resten av fältet på väg mot hennes guldmedalj. Nästa dag ryckte Jeremy Lalrinnunga, som väger 66 kg, 140 kg – mer än dubbelt så mycket som hans kroppsvikt – för att sätta ett Commonwealth Games-rekord. Och senare samma kväll lyfte Achinta Sheuli, som vägde 73 kg, vikter över huvudet som var nästan två och en halv gånger mer för att fullborda Indiens guldmedalj-hatrick.

De gjorde det med otrolig nonchalans och nåd, förråder vad deras kroppar faktiskt gick igenom.

Berättelser endast för prenumeranterVisa allaPremium

Indien för Agnipath, orolig i Nepal över Gorkha rekryter

Premium

Oro i Delhi över att inte vara en del av USA-ledd allians för kritiska mineraler

Premium

Vem kommer att bella revadi katt? EC till Niti, finans till RBI, varför händerna knutna

Premium

Efter Partha utvisning, Abhishek avtryck på Bengal Cabinet reshufflePrenumerera nu för att få 66% RABATT

“När någon som Mirabai, som väger 49 kg, håller en skivstång som väger 119 kg (hennes världsrekordlyft i rent och ryck) i halsen, hur andas du? Hela kroppen domnar”, sa Sivalingam, en tidigare nationell och CWG-rekordhållare. “Det är vansinnigt tufft.”

Anledningen till att lyftare som Jeremy och Mirabai fick det att se så enkelt ut, säger Sivalingam, är de “tusentals timmar” som de har loggat bakom kulisserna för att fullända sin teknik.

Express Illustration: Suvajit Dey

De tre dragen — där precision i tekniken är allt

Jeremy, sa Sivalingam, har en “95 procent” perfekt teknik i rycksegmentet av sporten – den första delen av tävlingen där skivstången måste lyftas över huvudet i en jämn rörelse. “Resten av de 5 procenten är inte hans fel. Under en tävling finns det små saker som inte är perfekta – som läget för din armbåge, ditt huvud kan skjuta lite framåt…dessa saker händer alltid”, sa Sivalingam, som är en del av det nationella lägret i Patiala.

Mirabai, tillade han, har en nästan perfekt clean-and-jerk, en tvådelad lyft där skivstången först måste föras till axlarna och sedan ryckas över huvudet till armlängds avstånd.

p>

Sivalingam delade upp ett rycklyft i tre nyckelelement för att förklara varför Jeremys teknik är “nästan felfri”, något som kommentatorerna inte kunde sluta tjata om.

Missa inte |Se: 5 iögonfallande bilder och minnesvärda videor från CWG

Med det “första draget” måste skivstången lyftas från golvet upp till ungefär mitten av lårets höjd. Vid denna tidpunkt initieras det “andra draget”, vilket är att höja skivstången med hjälp av ben och höfter, från mitten av lårpositionen till en helt utsträckt position. Och till sist, “tredje draget” eller “mottagningsfasen”, där lyftaren kräver “explosiv hastighet” för att gå under skivstången.

“Ofta är det första draget avgörande. När du drar skivstången från golvet måste den vara i 90 graders vinkel. Om det är mer än så, säg runt 100, kommer du att falla bakåt och om det är mindre än så, 70 eller 80, då kommer du inte att kunna utföra en fullständig förlängning för det andra draget, spöet kommer att låsas och du kommer att falla framåt”, förklarade Sivalingam.

Ett tränat öga, som det av chefstränaren Vijay Sharma och assisterande tränaren Sandeep Kumar, tillade han, kommer helt enkelt att titta på kroppspositionen – “till exempel positionen för ryggraden eller glutes” – under det första draget och på mikrosekunder , kommer att kunna avgöra om lyftet kommer att lyckas.

Jeremy, säger han, har bemästrat det första draget, till stor del på grund av sin låga tyngdpunkt. “Hans fötter kommer aldrig från plattformen, inte ens för en sekund. Så han kan behålla sin position och hans balans är nästan alltid perfekt.”

Indiens Mirabai Chanu med guldmedaljen efter att ha vunnit damer& #8217;s 49 kg tyngdlyftning kategorimatch i Commonwealth Games 2022 (CWG), i Birmingham, Storbritannien, lördagen den 30 juli 2022. (PTI Photo/Swapan Mahapatra)

Kortare lyftare har vissa fördelar — men det finns undantag

Vid 5'7″ är Jeremy hittills den längsta bland de fyra guldmedaljörerna vid CWG, med andra på mellan 5 fot och 5 fot. '6″. Mirabai, det måste understrykas, är bara 4'8″. Även de som tävlar i tyngre viktklasser är vanligtvis kortare för sina kategorier.

På en grundläggande nivå är argumentet att kortare lyftare har en fördel. Om en lyftare har långa armar måste skivstången förflyttas så mycket längre från golvet till punkten för full utsträckning för ett giltigt lyft. På samma sätt, om benen är långa, blir knäböj tuffare.

“Jag är noga med att generalisera men under mina år som tävlande på nationell nivå är det enda jag har observerat att lyftarna från nordost tenderar att att klara sig bra eftersom de har mindre lemmar, relativt sett, sa Sivalingam. “På internationell nivå tenderar kineserna att dominera på grund av denna anledning.”

Han underströk dock att detta inte är en universell sanning – och pekade på undantagen. “I Indien har vi Gurpreet Singh som är 6'5″, väger 145 eller 150 kg, men lyfter otroligt bra. Och på internationell nivå har vi Lasha Talakhadze (från Georgien) som är nästan 6'6″ eller 6'7″, väger nära 200 kg och är en olympisk mästare.”

CWG 2022 |Medalj: Medaljställning och Indiens resultat

Det handlar om teknik, sa Sivalingam, särskilt i clean and jerk, som han sa är det tuffaste av de två segmenten eftersom “du lyfter tyngre vikter, i flera rörelser, vilket sätter kroppen under mycket stress”.

Han nämnde exemplet Mirabai, en världsrekordhållare i kategorin 49 kg ren och ryck. Vid 2014 års CWG lyfte Mirabai 95 kg i denna del av tävlingen för att sluta tvåa. Under de åtta åren som har följt har hon lagt till 24 kg till den vikten genom att “förbättra sin teknik och konditionering av flera små vävnader, vilket kan ta upp till fyra år”.

Du kan inte slå tyngdkraften men du kan lura den – så att du inte släcker ut stark>

Samtidigt utvecklade Mirabai också en stark kroppsbyggnad och arbetade med sina andningsförmåga för att kunna hantera det tryck som hennes kropp utsätts för samtidigt som hon lyfter järn som är mer än två gånger hennes kroppsvikt.

Här, sa Sivalingam, blir lyft- och andningstekniker avgörande. Att lyfta tunga vikter, sa han, kan stänga ner nervsystemet och dra ihop luftstrupen, vilket gör det svårt att andas.

“Så, tekniken i det skedet är att efter att du har burit skivstången från golvet till axeln låter du den vila ett par sekunder. Vid den punkten står du rak. Så du lyfter skivstången något, innan du utför rycket, och på den bråkdelen av en sekund när du lyfter spöet förbrukar du maximalt med luft så att kroppen fräschar upp sig. Du måste göra allt detta på tre eller fyra sekunder.”

Timingen, tillade han, är kritisk. ”När jag lyfter 170 kg är varje sekund viktig. Om jag låter den vila på min axel en extra sekund känner jag att jag håller 250 kg. Efter två sekunder känns det som 250 kg och efter tre känns det som att jag håller 500 kg. Dina kalorier bränner, ansiktet blir rött och gravitationen drar ner dig”, sa han.

Men även om du inte kan slå gravitationen, tillade Sivalingam filosofiskt, så kan du verkligen lura den.

Bäst of Explained

Klicka här för mer

“Du håller på att smulas under vikten. Så istället för att slå tillbaka går du ner en bit genom att böja på knäna. Och sedan räta ut dem kraftigt. När du gör det fångar du farten och fullbordar lyftet”, sa han.

”Vad gör Mirabai fantastisk och Jeremy till nästa stora grej? Det är dessa små saker — förmågan att hålla fast vid sin teknik även när deras nervsystem stannar och de blir mörka.”

TVÅ ÄR ALLTID BÄTTRE | Vårt tvååriga prenumerationspaket ger dig mer till mindre Köp nu