Förklarat: 4 skäl till varför Ayman al-Zawahiris dödande är viktigt för Indien

0
97

I detta foto från 1998 poserar Ayman al-Zawahri för ett fotografi i Khost, Afghanistan. (AP/PTI-bild)

Ett amerikanskt drönaranfall i Afghanistan under helgen dödade Ayman al-Zawahiri, en av hjärnorna bakom attackerna den 11 september, som tog över ledningen av al-Qaida efter att Usama bin Ladin dödades, i ett tryggt hus i städerna i Afghanistan. Vita huset sa i måndags kväll (på småtimmarna på tisdag (2 augusti) för Indien).

Al-Zawahiri hade varit på radarn för underrättelsetjänst och bekämpning av terrorism byråer under de senaste två decennierna. Hans dödande är viktigt för det globala kriget mot terrorismen, liksom för Indien. Det finns minst fyra tydliga skäl till detta.

Även i Explained |Explained: I två stora videor, Ayman al-Zawahiris Indien ‘projekt’

Först hade al-Zawahiri återuppstått i april i år, och indiska underrättelsetjänster var oroade.

I en video talade al-Zawahiri om hijab-kontroversen i Indien och bad muslimer på subkontinenten att bekämpa det uppfattade anfallet på islam “intellektuellt, med hjälp av media och med vapen på slagfältet”. Han hänvisade till ett live, hett-knappsproblem som bekräftade att han levde och kunde följa utvecklingen i Indien. Han berömde den unga indiske studenten Muskan Khan, som han hävdade hade “uppmuntrat Jihads ande” genom hennes trotsiga svar på häcklande från en mobb av högerorienterade hinduiska män.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Premium

Indien för Agnipath, orolig i Nepal över Gorkha rekryter

Premium

Oro i Delhi över att inte vara en del av USA-ledd allians för kritiska mineraler

Premium

Vem kommer att bell revadi cat? EC till Niti, Finance till RBI, varför händerna bundnaPremium

Efter Partha-utvisning, Abhishek-avtryck på Bengals kabinettsombildning Prenumerera nu för att få 66 % RABATT

“Hon har avslöjat verkligheten och avslöjat karaktären av konflikten mellan den kyska och rena muslimska Ummah och de degenererade och depraverade polyteistiska och ateistiska fiender som den konfronteras med. …Må Allah belöna henne mycket för att hon gett en praktisk läxa till muslimska systrar som plågas av ett mindervärdeskomplex gentemot den dekadenta västvärlden. Må Allah belöna henne för att hon avslöjade verkligheten i hinduiska Indien och bedrägeriet av dess hedniska demokrati,” sa al-Zawahiri.

Han sa att Muskans agerande hade inspirerat honom att skriva en dikt: ”Hennes takbeers inspirerade mig att skriva några rader poesi, trots att jag inte är poet. Jag hoppas att vår ärade syster tar emot denna ordgåva från mig.”

Från NYT |Dödad vid 71 år levde Ayman al-Zawahiri ett liv i hemlighet och våld

För det andra sågs denna video av det indiska strategiska etablissemanget som al-Qaidas försök att rekrytera i Indien.

I sina tidigare videor hade al-Zawahiri till stor del fokuserat på islams krig mot västmakterna och Indien har bara funnits omnämnande. Han hade talat om Kashmir tidigare, men hade aldrig specifikt refererat till någon incident.

Med al-Qaida kraftigt försvagat runt om i världen, och dess regionala franchiseföretag oförmögna att utföra frekventa spektakulära terrordåd, verkade videon vara ett försök att utfärda en samlingsuppmaning till indiska muslimer, som aldrig har varit entusiastiska deltagare i det globala jihadistprojektet .

Usama bin Ladin sitter med sin rådgivare Ayman al-Zawahiri, en egyptier kopplad till al-Qaida-nätverket, under en intervju med den pakistanske journalisten Hamid Mir (ej på bilden) i en bild från tidningen Dawn 10 november 2001. (Hamid Mir/redaktören) /Ausaf Newspaper for Daily Dawn/Handout via Reuters)

Han sa: “Vi måste sluta bli lurade av hägringen av hinduisk demokrati i Indien, som till att börja med aldrig var mer än ett verktyg för att förtrycka islam. Vi måste inse att det i den här verkliga världen inte finns något sådant som “mänskliga rättigheter” eller “respekt för konstitutionen” eller lag eller andra sådana meningslösa gissningar…

“Vår muslimska Ummah i den indiska subkontinenten, vår kamp idag är en kamp av medvetenhet, en kamp av urskiljande illusion från verkligheten. Vi måste förstå att vägen ut är genom att hålla fast vid vår sharia, förena oss som en enda Ummah, från Kina till Islamiska Maghreb, och från Kaukasus till Somalia, en enad Ummah som för ett samlat krig över flera fronter. Vi måste samlas kring de uppriktiga forskarna och utkämpa vårt krig ideologiskt. Intellektuellt… med media… och med vapen på slagfältet mot islams fiender.”

Läs också |Ayman al-Zawahri dödad | Joe Biden säger att länge eftersträvad “rättvisa” har tjänat

För det tredje bekräftar hans dödande i Kabul bedömningen av al-Qaidas relation till den nya talibanregimen.

En FN-rapport i juni i år sade: “Al-Qaida åtnjuter större frihet under den nya afghanska regimen, men dess operativa förmåga är begränsad. Det är osannolikt att det kommer att utföra eller rikta attacker utanför Afghanistan under det kommande eller två åren, på grund av både bristande förmåga och talibanernas återhållsamhet. Framöver tycks al-Qaida fritt kunna fullfölja sina mål, utan internationella attacker eller annan högprofilerad aktivitet som skulle kunna genera talibanerna eller skada deras intressen.”

Om al-Qaida på den indiska subkontinenten (AQIS), terroristorganisationens regionala franchise, sa FN-rapporten: AQIS ”rapporteras ha 180 till 400 kämpar, med medlemsstaternas uppskattningar som lutar mot den lägre siffran. Fighters inkluderade medborgare från Bangladesh, Indien, Myanmar och Pakistan och fanns i Ghazni, Helmand, Kandahar, Nimruz, Paktika och Zabulprovinserna.”

För det fjärde visar mordet att Indien måste navigera i sitt engagemang med talibanerna noggrant.

Indien, som till stor del hade armbågats ut ur Afghanistan efter att USA lämnade och talibanerna återvände för ett år sedan, har öppnat försiktiga kontakter till den nya regimen i Kabul. Men dödandet av al-Zawahiri visar att terroristinfrastrukturen fortsätter att vara aktiv i Afghanistan. Och även om Indien kan fortsätta att hjälpa Afghanistan genom humanitärt bistånd, måste de hålla ögonen öppna för terroristaktiviteter riktade mot Indien från afghansk mark.

FN-rapporten som citeras ovan sa att sedan talibanernas maktövertagande i mitten Augusti 2021 är terroristgrupper inklusive Lashkar-e-Taiba (LeT) och Jaish-e-Mohammed (JeM) – båda pakistanskbaserade grupper som riktar sig till Indien – närvarande i talibankontrollerade delar av Afghanistan där de driver terrorträningsläger och har djupa länkar till talibanerna.

Ett foto av Al Qaidas nya ledare, egyptiern Ayman al-Zawahiri, syns på den här stillbilden från en video släppt den 12 september 2011. (SITE Monitoring Service/Utdelad information via Reuters)

Enligt rapporten håller JeM åtta träningsläger i Nangarhar, varav tre är direkt under Tali förbjuda kontroll. LeT rapporteras

upprätthålla tre läger i Kunar och Nangarhar och har tidigare tillhandahållit finans- och utbildningsexpertis till talibanoperationer.