Den första upprorsmakaren från Capitol som ställs inför rätta får sju år, det längsta fängelsestraffet hittills

0
53

I en bild från justitiedepartementet visar Guy Wesley Reffitt under attacken mot Capitolium den 6 januari 2021. (via justitiedepartementet via The New York Times)

Skrivet av Zach Montague

En federal domare dömde i måndags Guy Wesley Reffitt, den första åtalade som ställdes inför rätta i justitiedepartementets omfattande brottsutredning av attacken den 6 januari, till mer än sju års fängelse, det längsta straff hittills i ett fall som härrörde från Capitolium. upplopp.

Efter en sex timmar lång förhandling avkunnade domare Dabney Friedrich en dom i den nedre delen av riktlinjen. Hon noterade att det fortfarande var betydligt längre än vad som hittills givits för någon av de mer än 800 personer som arresterades i samband med upploppet, av vilka många har gjort stämningsuppgörelser.

Åklagare hade bett att Reffitt skulle ges 15 år efter att ha lagt till en straffförstärkning som används i fall av inhemsk terrorism. Men Friedrich avvisade dessa villkor och dömde honom till sju år och tre månader i fängelse med tre års skyddstillsyn och beordrade honom att betala 2 000 dollar i ersättning och få mentalvård.

En jury fann Reffitt skyldig till fem anklagelser om grovt brott i mars, inklusive att hindra kongressens certifiering av presidentvalet 2020, att bära en pistol av kaliber 0,40 under upploppet och två fall av civil oordning. Till skillnad från andra som gjorde intrång i byggnaden gick Reffitt inte in.

Straffet satte ett tak för en rättegång som sågs som ett viktigt test för justitiedepartementet, som bara börjar maratonprocessen med att pröva vad som kan vara poäng av upprorsmakare. I synnerhet hade åklagare och försvarsadvokater tittat på hur åtalet om hinder, ett sällan använt värde som är centralt för många av de fall som ännu inte har nått rättegång, skulle hålla i domstol.

Men Friedrich beskrev Reffitts fall som ovanligt på grund av hot om våld som han riktade mot sina barn när han upptäckte att han kunde sopas upp i den federala utredningen efter upploppet. I mars intog Reffitts son, Jackson Reffitt, ställningen för att vittna om att hans far hade blivit radikaliserad under månaderna före attacken och hade hotat både honom och hans syster i ett försök att avskräcka dem från att tala med myndigheterna och berättade för dem. att “förrädare blir skjutna.”

Före måndagen var det längsta straffet i ett fall relaterat till attacken på Capitolium bara mer än fem år, vilket gavs förra året till en man som hade erkänt sig skyldig till att ha misshandlat en officer med en brandsläckare. Men eftersom Reffitt inte erkände sig skyldig som hundratals andra som arresterades i samband med attacken och gick till rättegång, sa Friedrich, var straffmätningsriktlinjerna för hans fall två år längre än om han hade nått en överenskommelse.

Domen kommer eftersom en parallell utredning som genomförs av parlamentets kommitté den 6 januari har tagit fart. I takt med att domstolar sakta behandlar de hundratals fall som är relaterade till upploppet har spekulationerna ökat om hur justitiedepartementet kommer att reagera på kommitténs resultat om tidigare president Donald Trump och de i hans inre krets som hjälpte till att anstifta det, och om kommittén formellt kommer att rekommenderar brottsanklagelser.

Efter att ha visat sig vara tveksam till att tala inför domstolen i måndags, erbjöd Reffitt, klädd i en orange jumpsuit med håret tillbakadraget i en tunn hästsvans, en ursäkt för sina handlingar.

< blockquote class="twitter-tweet">

När FBI började leta igenom nationen efter upprorsmakarna den 6 januari förvandlades Reffitts skryt om vad som hände vid Capitolium till en intensiv paranoia. Den 11 januari hotade han att skjuta sina barn, sa Jackson.

Klicka på länken för att läsa mer: https://t.co/VtL1oTanLt pic.twitter.com/iS1w2cWDjV

< p>— VICE News (@VICENews) 5 januari 2022

“Jag ville definitivt be om ursäkt”, sa han. “2020 var jag lite galen, allt blev lite dumt.”

Men Friedrich sa att även om hon uppskattade hans känslor tvivlade hon på hans uppriktighet, med tanke på att han, medan han satt i fängelse i väntan på att dömas ut, uppenbarligen hade samlat in pengar från sin fängelse, släppt politiskt laddade uttalanden som “dubblerade” hans påståenden och ett “manifest” som han hade dikterat till sin familj per telefon.

Reffitt medgav att han ofta hade tillgripit “hyperbol”, men sa att alla uppflammande påståenden han hade gjort var avsedda att dra donationer för att försörja sin familj ekonomiskt.

Under månaderna före och efter valet 2020 engagerade sig Reffitt i Texas Three Percenters, en löst organiserad milisrörelse, och skickade meddelanden för att rekrytera andra i gruppen för att följa med honom till Washington den 6 januari.

Chad Wolf, tillförordnad hemlandssäkerhetssekreterare, träffar lokala och statliga tjänstemän efter orkanen Laura i Lake Chares, La., den 29 augusti 2020. Al Drago/The New York Times)

Som en del av sin dom, instruerade Friedrich honom att inte kontakta några medlemmar av Three Percenters eller andra milisgrupper under skyddstillsyn.

I sista anmärkningar gjorde Friedrich en poäng för att betona att medan Reffitts handlingar inte var lika våldsamma som många andra som hade attackerat polisen officerare den 6 januari utsatte de trots allt hundratals människor i fara.

Medan Reffitt upprepade gånger beskrev sig själv och andra upprorsmakare som stormade Capitolium som “patrioter” i uttalanden från fängelset, kallade Friedrich deras beteende för “antitesen till patriotism.”

Subscriber Only StoriesView All

Premium

UPSC Key-2 augusti 2022: Varför du bör läsa “Makroekonomiska faktorer” eller “…Premium

Förklarat: När 5G-spektrumauktionen avslutas, vem köpte vilka band och…

Premium

UPSC Essentials: Nyckelord från den senaste veckan med MCQs

Premium

Förklarat: 4 skäl till varför Ayman al -Zawahiris dödande är viktigt för…Prenumerera nu för att få 66 % RABATT

“De är inte bara patrioter, de är ett direkt hot mot vår demokrati och kommer att åtalas som sådana”, sa hon.

TVÅ ÄR ALLTID BÄTTRE | Vår tvååriga su bscription-paketet ger dig mer till mindre Köp nu