Ayman al-Zawahri drept | Joe Biden sier at lenge søkt “rettferdighet” serveres

0
72

USAs president Joe Biden taler fra Blue Room Balcony i Det hvite hus, 1. august 2022, i Washington (AP)

USAs president Joe Biden kunngjorde mandag at al. -Qaida-leder Ayman al-Zawahri ble drepti et amerikansk droneangrep i Kabul, en operasjon han sa leverte rettferdighet og forhåpentligvis «ett ekstra tiltak for stenging» til familiene til ofrene for 11. september 2001-angrepene på USA.

Presidenten sa i en kveldstale fra Det hvite hus at amerikanske etterretningstjenestemenn sporet al-Zawahri til et hjem i sentrum av Kabul hvor han gjemte seg sammen med familien. Presidenten godkjente operasjonen forrige uke, og den ble utført søndag.

Forklart |Forklart: 4 grunner til at Ayman al-Zawahiris drap er viktig for India

Al-Zawahri og den bedre kjente Osama bin Laden planla 9/11-angrepene som ga mange vanlige amerikanere deres første kunnskap om al-Qaida. Bin Laden ble drept i Pakistan 2. mai 2011, i en operasjon utført av US Navy SEALs etter en nesten tiår lang jakt.

Når det gjelder Al-Zawahri, sa Biden: «Han vil aldri mer , aldri igjen, la Afghanistan bli en trygg havn for terrorister fordi han er borte, og vi skal sørge for at ingenting annet skjer.»

«Denne terrorlederen er ikke mer,» la han til.< /p>

Operasjonen er en betydelig seier mot terrorisme for Biden-administrasjonen bare 11 måneder etter at amerikanske tropper forlot landet etter en to-tiårs krig. Streiken ble utført av CIA, ifølge fem personer kjent med saken som uttalte seg på betingelse av anonymitet. Verken Biden eller Det hvite hus beskrev CIAs involvering i streiken.

Biden hyllet imidlertid det amerikanske etterretningsmiljøet i sine kommentarer, og bemerket at “takket være deres ekstraordinære utholdenhet og dyktighet ” operasjonen var en suksess.

Al-Zawahris død eliminerer figuren som mer enn noen formet al-Qaida, først som bin Ladens stedfortreder siden 1998, deretter som hans etterfølger. Sammen vendte han og bin Laden jihadistbevegelsens våpen mot USA, og utførte det dødeligste angrepet noensinne på amerikansk jord – selvmordskapningene 11. september.

Huset Al-Zawahri befant seg i da han ble drept, var eid av en topphjelper til Taliban-lederen Sirajuddin Haqqani, ifølge en senior etterretningstjenestemann. Tjenestemannen la også til at et bakketeam fra CIA og luftrekognosering utført etter droneangrepet bekreftet al-Zawahris død. En høytstående embetsmann i administrasjonen som orienterte journalister om operasjonen på betingelse av anonymitet sa at «null» amerikansk personell var i Kabul.

Hvordan det utspilte seg

Tidligere i år fikk amerikanske tjenestemenn vite at terrorlederens kone, datter og hennes barn hadde flyttet til et trygt hus i Kabul, ifølge den øverste administrasjonen som orienterte reporterne. Tjenestemenn fikk etter hvert vite at al-Zawahri også var i Kabul safe house.

I begynnelsen av april ble nestleder nasjonal sikkerhetsrådgiver i Det hvite hus Jon Finer og Bidens rådgiver for hjemlandssikkerhet, Elizabeth Sherwood-Randall, orientert om denne etterretningens utvikling. Snart ble etterretningen overført til nasjonal sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan.

Sullivan brakte informasjonen til Biden da amerikanske etterretningstjenestemenn bygde “et livsmønster gjennom flere uavhengige informasjonskilder for å informere operasjonen,” sa tjenestemannen. Senior Taliban-figurer var klar over al-Zawahris tilstedeværelse i Kabul, ifølge tjenestemannen, som la til at Taliban-regjeringen ikke ble gitt noen forvarsel om operasjonen.

Inne i Biden-administrasjonen ble bare en liten gruppe tjenestemenn ved nøkkelbyråer, samt visepresident Kamala Harris, tatt med i prosessen. Gjennom mai og juni ble Biden oppdatert flere ganger om den voksende haugen av etterretninger som bekreftet at al-Zawahri gjemte seg i hjemmet. I løpet av de siste ukene har Biden samlet flere statsråder og sentrale nasjonale sikkerhetstjenestemenn for å granske etterretningsfunnene.

1. juli ble Biden orientert i situasjonsrommet om den planlagte operasjonen, en orientering der presidenten undersøkte nøye en skalamodell av hjemmet Zawahri gjemte seg i. Han ga sin endelige godkjenning for operasjonen på torsdag.

På dette arkivbildet fra 1998 lytter Ayman al-Zawahri, til venstre, under en pressekonferanse med Osama bin Laden i Khost, Afghanistan. (AP, File)

Al-Zawahri var på balkongen til gjemmestedet sitt på søndag da to Hellfire-missiler ble skutt opp fra en ubemannet drone og drepte ham. Al-Zawahris familie var i en annen del av huset da operasjonen ble utført, og ingen andre ble antatt å ha blitt drept i operasjonen, sa tjenestemannen.

“Vi gjør det klart igjen i kveld: At uansett hvor lang tid det tar, uansett hvor du gjemmer deg, hvis du er en trussel mot vårt folk, vil USA finne deg og ta deg ut,” sa Biden.

Taliban reagerer

En uttalelse fra Afghanistans Taliban-regjering bekreftet luftangrepet, men nevnte ikke al-Zawahri eller noen andre ofre.

Det sa Taliban “fordømmer dette angrepet på det sterkeste og kaller det et klart brudd på internasjonale prinsipper og Doha-avtalen,” USAs 2020-pakt med Taliban som førte til tilbaketrekking av amerikanske styrker.

Historier kun for abonnenterSe alle

Premium

Sajjid Chinoy: Ingen gratis lunsj når rammet av globalt sjokk; forsvare Rupee ha…

Premium

Forklart: Indias One-China-stand og forhold til Taiwan

< img src="https://images.indianexpress.com/2022/08/Opinion-3-1.jpg?resize=450,250" />Premium

En oversettelsesrevolusjon for et inkluderende, velstående India

< img src="https://indianexpress.com/wp-content/plugins/lazy-load/images/1x1.trans.gif" />Premium

Hellfire R9X-missil: dronemissilet med sylskarpe kniver som brukes til å…Abonner nå for å få 66 % RABATT

“Slike handlinger er en gjentakelse av de mislykkede erfaringene fra de siste 20 årene og er i strid med interessene til USA, Afghanistan og regionen, heter det i uttalelsen.

TO ER ALLTID BETT ER | Vår toårige abonnementspakke gir deg mer til mindre Kjøp nå