Aligarh Muslim University tar bort läror från två islamiska forskare från kursplanen

0
47

De två lärda vars läror kommer att tas bort är den turkiske författaren och islamforskaren Sayyid Qutb och den pakistanske författaren Abul A'la al-Maudi, sade tjänstemän. . (Foton: Wikimedia, Twitter)

Aligarh Muslim University (AMU) har beslutat att ta bort läror från två islamiska forskare från deras kursplan för Institutionen för islamiska studier med universitetstjänstemän och sa att beslutet togs efter att några klagomål mottogs författarnas läror var “stötande”.

De två forskare vars läror kommer att tas bort är den egyptiske författaren och islamforskaren Sayyid Qutb och den pakistanska författaren Abul A’la al-Maududi, sade tjänstemän. Tillkännagivandet om att ta bort lärdomarna från de två forskarna kommer dagar efter att ett öppet brev skrevs till premiärminister Narendra Modi av 25 akademiker som gjorde honom uppmärksam på “den fräcka jihadistiska islamiska kursplanen” vid Aligarh Muslim University, Delhis Jamia Milia Islamia och Hamdard University . Det öppna brevet hade sagt att det är en fråga om “djup oro och oro att skrifterna av Abul Ala Maududi är en del av kursplanen för de tre universiteten.” ' från imorgon

För att bekräfta borttagandet av de två forskarnas lärdomar från kursplanen sa AMU Public Relations Officer Shafey Kidwai: “De två forskarnas läror kommer att tas bort från kursplanen. Processen för det kommer att följas. Det beslöts att ta bort delarna från kursplanen för att undvika eventuella kontroverser på universitetet. Förutsättningarna har förändrats under åren. Det som kan ha ansetts vara värt att lära ut för år sedan kanske inte anses vara värt att lära ut nu…”

“Det kom några klagomål. Jag vet inte vem som klagade, men ja, vissa personer tog upp ett problem med dessa läror och avdelningen beslutade att ta bort den”, tillade Kidwai.

Subscriber Only StoriesView All

Premium

Indien för Agnipath, orolig i Nepal över Gorkha rekryterPremium

Oro i Delhi över att inte vara en del av USA-ledda kritiska mineralalliansen

Premium

Vem ska bell revadi katt? EC till Niti, finans till RBI, varför händerna bundnaPremium

Efter Partha-utvisning, Abhishek-avtryck på Bengal Cabinet Reshuffle Prenumerera nu för att få 66 % RABATT

Det öppna brevet som skrevs av de 25 akademikerna hade titeln “Indoktrinering av studenter vid statligt finansierade institutioner som Aligarh Muslim University, Jamia Milia Islamia & Jamia Hamdard genom en anti-indisk/antinationell kursplan”. Den löd: “Vi undertecknade vill göra er kännedom om den fräcka jihadi-islamiska kursplanen som följs av vissa avdelningar av statligt finansierade islamiska universitet som Aligarh Muslim University, Jamia Milia Islamia och Hamdard University.” Bland undertecknarna var Prof. Madhu Kishwar, Senior Fellow, Nehru Memorial Museum and Library (NMML).

Läs även |NEP med rötter i 'Bharatiyata' samtidigt som han tillgodogör sig ett globalt perspektiv: Amit Shah

En professor vid institutionen, som inte ville bli identifierad, sa: “Vi blev tillsagda av universitetets högre myndigheter att ta bort dessa två forskare från kursplanen för institutionen för islamiska studier. Det berättades för oss att beslutet togs för att undvika en kontrovers på universitetet.”

“Vi fick inte veta av universitetsmyndigheterna vilken del av det som lärdes ut som var stötande eller antinationellt. Vi blev helt enkelt tillsagda att ta bort lärorna från de två författarna”, sa professorn.

En tjänsteman vid universitetet sa att de två författarnas läror undervisades för magister vid Institutionen för islamiska studier som valfria papper. “Dessa två författare undervisades i åtminstone ett par decennier. I de valfria uppsatserna brukade institutionen lära ut de två författarnas och ideologernas tankar och läror. De sträckte sig från sina religiösa läror och politiska tankar. De valfria artiklarna som lärdes ut om dem hade titeln 'Maulana Madudi och hans tankar' och 'Sayyid Qutb och hans tankar. Det här var två valfria uppsatser för masterstudenter vid institutionen för islamiska studier vid AMU”, sa tjänstemannen.

TVÅ ÄR ALLTID BÄTTRE | Vårt tvååriga prenumerationspaket ger dig mer till mindre Köp nu