Vägen till 2024 | Kongressens eviga Rahul Gandhi-dilemma: Kommer han, eller hur?

0
116

Mellan 21 augusti och 20 september måste kongressen äntligen välja en ny president som ersättning för Sonia Gandhi, som återvände till rodret i augusti 2019, tre månader efter att Rahul Gandhi slutade som partichef i kölvattnet av Lok Sabhas valomläggning. (Expressfoto av Anil Sharma)

Vägen till 2024 är ett veckobrev från den nationella byrån. Klicka här för att prenumerera

En gång parlamentets turbulenta monsunsessionslutar den andra veckan i augusti, kongressen kommer att ta itu med en fråga som den inte längre kan ignorera – att välja en ny president. En känslomässig, splittrande och känslig fråga men en avgörande elefant i AICC-rummet.

Det stora gamla sällskapet hade stått över staketet tillräckligt länge. Mellan 21 augusti och 20 september – tidslinjen som partiet utarbetade och tillkännagav förra året – kommer kongressen äntligen att behöva välja en ny president för att ersätta Sonia Gandhi, som återvände till rodret i augusti 2019, tre månader efter Rahul Gandhi slutade som partichefi kölvattnet av Lok Sabha-valroten. Sonias utnämning var tänkt att vara ett interimistiskt arrangemang men fortsatte i tre år.

I Premium Now |Road to 2024: Friendless and snubbed, why kongressen har ingen allierad som fäller tårar för det

Med lite mindre än två år före nästa allmänna val är utmaningarna som kongressen står inför i augusti 2022 mer eller mindre desamma som i augusti 2019.

Subscriber Only StoriesView All

Premium

Förklarat: Varför är ett kinesiskt ‘spionfartyg’ på väg mot Sri Lanka…

Premium

Sajjid Chinoy: Ingen gratis lunch när den drabbas av global chock; försvara Rupee ha…

Premium

Förklarat: Indiens One-China ställning och relationer med TaiwanPremium

En översättningsrevolution för ett inkluderande, välmående Indien Prenumerera nu för att få 66 % RABATT

Rahul, om man ska tro vissa ledare, har fortfarande inte bestämt sig. En sjuk Sonia Gandhi vill ta ett steg tillbaka efter att ha satt honom till ledningen och partiledningen har uppriktigt sagt inte aptiten att experimentera med en icke-Gandhi inför valet i Lok Sabha 2024. Det finns ingen konsensus om något annat namn. Priyanka Gandhi Vadra som ett alternativ har inte fått mycket draghjälp.

I sitt öppna brev efter att ha avgått som partichef i juli 2019 sa Rahul att han hade föreslagit för sina kollegor i Congress Working Committee (CWC) att vägen framåt “skulle vara att anförtro en grupp människor uppgiften att påbörja sökandet efter en ny president”. Han tillade, “Jag har gett dem befogenhet att göra det och har åtagit mig mitt fulla stöd till denna process och en smidig övergång.”

Rahuls gåta

Den enklaste vägen ut är att Rahul återvänder, med hjälp av det uttjänta argumentet att en Gandhi måste stå vid rodret för att hålla det döende partiet enat och levande.< /p> Läs också |Gandhis borde kliva åt sidan, ge någon annan ledare en chans: Kapil Sibal

Men han, för en, sägs fortfarande vara ovillig att återvända till rodret även om en överväldigande majoritet i partiet vill att han ska . Han är trots allt partiets ansikte utåt, dess de facto chef.

Men, säger vissa ledare, Rahul vill inte bli belastad av de besvärliga och tidskrävande dagliga organisatoriska uppgifterna som att utnämna statliga enhetschefer och tjänstemän ner till distriktsnivå, och att spela roll som den slutliga skiljedomaren i fejder – och det saknas inte det i stater där partiet har makten.

I sitt öppna brev sa han: “Det är en vana i Indien att de mäktiga klamrar sig fast vid makten, ingen offrar makten. Men vi kommer inte att besegra våra motståndare utan att offra viljan efter makt och utkämpa en djupare ideologisk strid.” Kommer han att hålla fast vid det?

I Political Pulse |Varför behöver BJP kongressen, inte en ‘kongress mukt Bharat’

Men då är frågan som partiet konfronteras med: “Om inte Rahul, vem då?”

Fortsätter med status quo

Medan partiet mer eller mindre vill att Rahul ska återvända och leda från fronten, tror några av ledarna på att fortsätta med det nuvarande arrangemanget. Denna sektion inom partiet – de som vill att Sonia ska fortsätta till Lok Sabha-valet – inkluderar både Rahul-betare och hans välvilliga. Hans välvilliga säger att han borde resa över landet och föryngra festen och att han inte ska bindas till posten.

Hans interna kritiker, å andra sidan, tror att kongressen inte kan iscensätta en comeback med honom vid rodret. De hävdar att han inte kan matcha premiärminister Narendra Modi om han utpekas som sin motspelare. Hans anhängare säger att han ändå ses som utmanaren till Modi och det spelar ingen roll om han innehar posten som kongresspresident eller inte. Det är oväsentligt om han är president eller inte – han är fortfarande utmanaren.

Vägen till 2024 |BJP:s planer för södra gränsen: slå ner på splittrad image, fokusera på nyckelplatser

Medan de flesta av ledarna utesluter en splittring om Rahul återvänder till rodret, hävdar vissa att om partiet fortsätter sin förlustsvit. Över ett dussin delstater går till val före 2024 (bland dem Himachal Pradesh och Gujarat i slutet av detta år och Karnataka, Madhya Pradesh, Chhattisgarh, Rajasthan och Telangana nästa år) och utvandringen från partiet kan inte stoppas.

Dessutom har Sonia, 75, inte varit vid god hälsa och är angelägen om att Rahul tar ansvaret. Mer än en gång har hon vid möten i CWC uttryckt sin ovilja att fortsätta som interimspresident. Några av ledarna pratar privat om möjligheten att Priyanka tar över, men idén har inte fått någon genomslagskraft. Det är inte känt om Sonia kommer att vara öppen för en sådan idé. Dessutom tror många att alternativet Sonia-Rahul-Sonia-Priyanka kommer att vara dålig optik.

En icke-Gandhi

Vid CWC-mötet som hölls i maj 2019, dagar efter partiets nederlag i Lok Sabha-valet, föreslog Rahul att en icke-Gandhi skulle efterträda honom. Förslaget avslogs naturligtvis och partiapparatchiks lyckades övertyga Sonia att återvända.

Mer från Politisk puls

Klicka här för mer

Tre år framåt, det är en idé som partiledningen inte är villig att ens utforska . Men vad händer om Rahul insisterar och stöder en ledare – ung eller gammal – att ta över? Men tanken på ett tvillingmaktcenter är något som partiledarna fruktar. Som det ser ut idag hoppas partiledarna kunna övertala Rahul att lämna in sin nominering till posten som president. Hans medhjälpare har hävdat att det bästa scenariot är att återvända som kongresspresident genom en valprocess – där hans interna kritiker har möjlighet att ställa upp en utmanare om de vill.

För kongressen, ju mer saker förändras, desto mer förblir de desamma. Så tillbaka till den gamla frågan: Kommer Rahul Gandhi att komma tillbaka som partipresident?