Tystnad från NCP om Rauts vårdnad på akutmottagningen väcker ögonbrynen

0
117

NCP-chefen Sharad Pawar och Shiv Senas parlamentsledamot Sanjay Raut. (PTI-bilder)

Även när Shiv Sena-ledaren Sanjay Raut skickades till förvar av Enforcement Directorate (ED) till den 4 augusti, statens främsta oppositionsparti Nationalist Congress Party (NCP) studerat tystnad om utvecklingen har höjt ögonbrynen i politiska kretsar.

Trots att han är känd för sin närhet till NCP-chefen Sharad Pawar, har den senare inte kommenterat Rauts arrestering av ED. Den enda ledaren från NCP som talade i frågan var oppositionsledaren Ajit Pawarsom i söndags gav ett svagt svar på frågan om ED-aktionen. Han sa att byråer fungerar på grundval av den information som är tillgänglig för dem. “Information om varför det upprepade gånger händer med honom (Sanjay Raut) kan bara tillhandahållas av Raut,” hade Pawar sagt i söndags.

Intressant nog när Sharad Pawar träffade Narendra Modi vid premiärministerns möte bostad i New Delhi i april, en av sakerna som NCP-presidenten tog upp var ED-åtgärden mot Raut.

Förklarat |Vad är Mumbais Patra Chawl-fall?

Efter mötet berättade Pawar för reportrar att han talade med premiärministern om den “orättvisa” som utmätts mot Raut. Dagen innan bifogade ED tillgångar värda mer än Rs 115 crore kopplade till tre personer i Mumbai, inklusive Rauts fru, i en penningtvättsutredning. Sena MP lät tacksam och sa till reportrar: “Det är inte ett dolt faktum att jag är Sharad Pawars man. Medan jag har varit i Shiv Sena, är mina relationer med Pawar nära, vilket är anledningen till att vi kunde bilda denna regering. BJP är upprörd på grund av detta.”

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Premium

Sajjid Chinoy: Ingen gratis lunch när den drabbas av global chock; försvara Rupee ha…

Premium

Förklarat: Indiens One-China ställning och relationer med TaiwanPremium

En översättningsrevolution för ett inkluderande, välmående Indien

PremiumHellfire R9X-missil: drönarmissilen med knivskarpa blad som används för att k…Prenumerera nu för att få 66 % RABATT

Ajit Pawar själv är under ED-skanner i samband med byråns utredning av den påstådda Maharashtra State Cooperative Bank-bluffen. Direktoratet har redan bifogat tillgångarna från Jarandeshwar Cooperative Sugar Factory som drivs av en av hans släktingar. Inkomstskatteavdelningen slog till mot Pawars släktingar i oktober 2021 i samband med den påstådda bluffen.

Men, nästan fyra månader senare, blir alla partiledare inklusive NCP:s statspresident Jayant Patil iögonfallande genom att upprätthålla en studerad tystnad om ED:s arrestering av Raut. Enligt politiska observatörer signalerar detta den förändrade dynamiken i oppositionslägret i Maharashtra.

Mer från Political Pulse

Klicka här för mer

Från kongressen sa partiets generalsekreterare Sachin Sawant att gripandet visar en ledsen bild av demokrati. “BJP vill tysta alla oppositionspartier i landet”, sa han.

NCP:s tystnad om Rauts arrestering är mer överraskande för många, med tanke på den personliga relation han delar med Pawar och hans familj. Förra året sågs Sule och Raut dansa på sin dotters bröllop. Videon blev viral.

Enligt politiska bedömare visar det också hur kopplingarna mellan MVA-partierna har fallit sönder. Medan Shiv Sena kämpar för överlevnad, har de högsta kongressledarna i delstaten tystnat och det stora gamla partiets ledare på andra nivån strävar efter att förbli politiskt relevanta.

På söndagskvällen träffade förre ministern Aslam Sheikh vice chefsminister Devendra Fadnavis. Källor sa att mötet handlade om en vistelse som den nuvarande administrationen har utfärdat för projekt som Sheikh hade godkänt när han hade makten. Kongressledaren var minister för textil, fiske och hamnutveckling.

Under tiden hånade både rebelllägret Shiv Sena under ledning av chefsminister Eknath Shinde och BJP Raut efter hans arrestering med Shinde hånande att arresteringen kommer att ske. stopp 8 am högtalare, med hänvisning till tidiga morgonpresskonferenser av Raut. Han sa att åtgärder mot honom (Raut) kommer att vidtas baserat på bevisen.

Måste läsas |Bakom BJP kämpar för att avfärda guvernör Koshyari stiger rädslan för Marathi-manoos motreaktioner, Uddhav Sena

“Jag skulle vilja tro att när en central myndighet vidtar några åtgärder, stöds den av vissa bevis som den har. Ärendet kommer att bestridas i domstol och domstolen kommer att avgöra det. Jag kan inte kommentera mer i denna fråga,” sa vice chefsminister och BJP-ledare Devendra Fadnavis.

Medan han iakttog försiktighet för att inte utveckla frågan som har skapat en nyans över det politiska spektrumet, inklusive i parlamentet, sa Fadnavis: “Jag skulle vilja tro att det När en central myndighet vidtar någon åtgärd, stöds den av bevis i dess besittning.”

“I alla fall kommer frågan att bestridas i domstolen och den kommer att avgöra. Jag kan inte kommentera mer om den här frågan,” sade han.

Men en annan senior ledare, Sudhir Mungantiwar, sa: “Du betalar priset för din handling.”

( Med input från Shubhangi Khapre)

TVÅ ÄR ALLTID BÄTTRE | Vårt tvååriga prenumerationspaket ger dig mer till mindre Köp nu