Tillbaka från dunkel, Simranjit Singh Mann rufsar fjädrar; nästa mål: Badals

0
75

Sangrur MP Simranjit Singh Mann talar till en folkmassa i Ludhiana (Express File Photo by Gurmeet Singh)

En veteran Akali som till stor del tillbringade de senaste två decennierna i utkanten av Punjab-politiken, Simranjit Singh Mann har varit inblandad i kontroverser sedan han besegrade Aam Aadmi Party (AAP) i omröstningen i Sangrur Lok Sabha. Han bjöd in motreaktioner förra månaden efter att återigen kalla Bhagat Singh för en “terrorist” och fick sedan sina uttalanden raderade i Lok Sabha efter att ha protesterat mot att president Droupadi Murmu hänvisades till som “Rashtrapati”.

< p>Men det är inte första gången den 77-årige Mannen står i centrum för en kontrovers i parlamentet. 1990 avgick han som parlamentsledamot efter att ha nekats inträde i parlamentet med sin kirpan, som är en symbol för sikhernas tro.

Grundaren av Shiromani Akali Dal (Amritsar), eller SAD(A) , har varit på uppgång sedan hans politiska återuppståndelse i omröstningen i Sangruri juni och nu är hans nästa mål att avsluta Badal-familjens kontroll över Shiromani Gurdwara Parbandhak Committee (SGPC), sikhernas högsta religiösa organ.

Mer från Political Pulse

Klicka här för mer

Mann överraskade alla genom att vinna Sangrur eftersom platsen ansågs vara ett AAP-fäste och han själv senast vunnit ett Lok Sabha-val från valkretsen 1999. Hittills har Mann bestridit 14 val, varav nio har varit Lok Sabha-undersökningar. Av dessa nio omröstningar har han tävlat sju gånger från Sangrur och en gång vardera från Taran Taran och Khadoor Sahib. Även om han tre gånger har vunnit valet till parlamentets underhus, är hans meritlista dålig i församlingens opinionsundersökningar. Han har förlorat val till delstatsförsamlingen alla fem gångerna. Han bestridde omröstningarna från fem olika valkretsar.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Premium

UPSC-nyckel-2 augusti , 2022: Varför du bör läsa “Macroeconomic Factors” eller “…

Premium

Förklarat: När 5G-spektrumauktionen avslutas, vem köpte vilka band en …

Premium

UPSC Essentials: Nyckelord för den senaste veckan med MCQs

Premium

Förklarat: 4 anledningar till att Ayman al-Zawahiri dödar är viktigt för…Prenumerera nu för att få 66 % RABATT

Poliskarriär och inträde i politiken

Mann, som är född i Shimla, kommer från en familj med militär bakgrund. Hans far, överstelöjtnant Joginder Singh Mann, blev Punjab Vidhan Sabha-talare 1967. Året innan tog Mann examen från Panjab University (PU) med en guldmedalj i Punjabisk religion, historia och statsvetenskap.

Han blev en IPS-officer och tjänstgjorde i ledande befattningar som Senior Superintendent of Police (SSP) i Ferozepur och Faridkot, och biträdande direktör för Vigilance Bureau. Enligt uppgifter grep Mann under sin poliskarriär 7 403 smugglare som tog med sig droger från Pakistan.

SAD(A)-chefen avgick från polisen den 18 juni 1984 i protest mot Operation Blue Star vid Gyllene templet i Amritsar. I november samma år greps han anklagad för uppvigling och konspiration. Han anklagades bland annat för en konspiration för att mörda före detta premiärministern Indira Gandhi. Men Mann släpptes i november 1989 efter att han vunnit sitt debutval i Lok Sabha från Taran Taran. Det valet markerade toppen av Manns politiska karriär då sex andra kandidater från hans parti också valdes in i Lok Sabha.

Missa inte |Simranjit Singh Mann-intervjun: 'AAP:s Sangrur-nederlag är helt och hållet ett resultat av Delhi-domen Punjab'

Vid den tiden ledde Mann United Akali Dal som hade bildats 1987 efter att Akal Takht Jathedar Darshan Singh beordrade upplösningen av alla SAD-fraktioner. Men Mann kunde inte behålla kontrollen över alla Akali-fraktioner och bojkotten av 1992 års församlingsundersökningar av sikhiska militanter och flera Akali-fraktioner skadade hans politiska ställning och popularitet. Två år senare dök SAD(A) upp efter Amritsar-deklarationen 1994. Men populariteten för SAD(A) sjönk och strax efter var Mann det enda anmärkningsvärda namnet kvar i partiet.

Trots hans upprepade med nederlag i mer än två decennier lyckades han hålla sitt partis organisation intakt över hela staten, som är särskilt stark i Sangrur. Noterbart är att SAD(A) är det enda mainstream-partiet i Punjab som hela tiden har krävt Khalistan. Dal Khalsa och några andra separatistpartier, som brukade ställa upp i val, tror inte längre på valsystemet.

På frågan om raden av nederlag i enkäten han stod inför, har Mann sagt till The Indian Express tidigare: “Jag har kämpat i många val och har stått inför nederlag i många år. Jag har dock aldrig accepterat nederlag. Vårt parti kämpar för sikherna och alla andra samhällen som har berövats sina rättigheter och är föremål för förtryck av den majoritära staten.”

Även om en pantisk politiker rakt igenom, har SAD(A)-chefen också försökt att odla en bild av en ledare som är villig att nå ut till andra samhällen. Under sin senaste omröstningskampanj sågs han gå med människor av alla religioner på roadshower. Under sin senaste riksdagsperiod fick han ladugårdar i sin valkrets.

Mann ångar fram

Sedan han vann extravalet har Mann sagt att han kommer att ta upp frågan om veteexport till Pakistan via Wagah-gränsen och har uttryckt sin invändning mot varje försök att göra PU till ett centralt universitet. Under kampanjen sa SAD(A)-chefen: “Om de tar PU från oss kommer vi, i en symbolisk protest, att börja registreras i PU Lahore.”

Men mer än något annat , Mann vill avsluta Badals grepp om SGPC. Han hade vunnit SGPC-valen 1996 och 2004 från Bassi Pathana, men det religiösa organets val har inte hållits på de senaste 11 åren. “Nu är vårt nästa mål att avsätta badalerna från gurdwaras”, sa SAD(A)-ledaren Jaswant Singh Cheema.

TVÅ ÄR ALLTID BÄTTRE | Vårt tvååriga prenumerationspaket ger dig mer till mindre Köp nu