Sustainability push: Govt ber RRBs att intensifiera digitaliseringen och låna ut till små och medelstora företag

0
120

En av huvudorsakerna till att RRB:er ådrar sig förluster är det faktum att många av dessa grenar inte har tillräckligt med affärer eftersom de främst fokuserar på att erbjuda statliga system som direkta förmånsöverföringar på landsbygden av landet.

Som en del av reformer för att göra regionala landsbygdsbanker (RRB) ekonomiskt hållbara, har regeringen bett dem att gå mot digitalisering, inklusive att erbjuda internetbanktjänster till sina kunder, och utöka sin kreditbas ytterligare genom ökad utlåning till mikro, små och medelstora företag (MSME).

“Driftskostnaderna för RRB:er var mycket lägre jämfört med planerade affärsbanker, men det har ökat nu och regeringen vill att de ska arbeta för att öka sina intäkter,” sade en officiell källa i vetskapen och tillade att dessa är en del av regeringens plan att reformera RRB.

Detta diskuterades vid ett möte som sammankallades av finansminister Nirmala Sitharaman i juli och där chefer för sponsorbanker och RRB deltog.

En av huvudorsakerna till att RRB:er ådrar sig förluster är det faktum att många av dessa filialer inte har tillräckligt med affärer eftersom de huvudsakligen fokuserar på att erbjuda statliga system som direkt överföring av förmåner på landsbygden i landet.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Premium

UPSC Key-3 augusti 2022: Varför du bör läsa “Ninja Missile” eller “One Chin.. .Premium

De åsidosatta Thackerays kommer nu fram ur kylan, får en varm Shinde vi…

Premium

Förklarat: Varför är ett kinesiskt ‘spionfartyg’ på väg mot Sri Lanka…

Premium

Sajjid Chinoy: Ingen gratis lunch när den drabbas av global chock; försvara Rupee ha…Prenumerera nu för att få 66 % RABATT

Källan tillade att nästan alla dessa landsbygdsbanker är under Core Banking Solutions (CBS), vilket betyder att deras filialer är anslutna till varandra. “Att erbjuda internettjänster till kunder är nästa steg för dessa banker”, sa han.

Enligt ett offentligt meddelande efter mötet förra månaden uppmanade finansministern sponsorbankerna “att formulera en tydlig färdplan i ett tidsbestämt sätt för att ytterligare stärka RRB och stödja den post-pandemiska ekonomiska återhämtningen och föreslog också att genomföra en workshop med RRB och dela bästa praxis med varandra.”

Detta skulle inte vara första gången som regeringen arbetar för att reformera RRB. Efter en rad reformer på 90-talet hade regeringen 2005-06 initierat ett konsolideringsprogram som resulterade i att antalet RRB minskade från 196 2005 till 43 under FY21. Syftet var att förbättra sin operativa lönsamhet och att dra nytta av stordriftsfördelar.

Efter två på varandra följande år av förluster under Covid-perioden, rapporterade RRBs en konsoliderad nettovinst på Rs 1 682 crore under FY21 och 30 av de 43 RRB rapporterade nettovinster.

Källan, som citerades ovan, tillade att planen även inkluderade en sammanslagning av filialer till dessa RRB med sponsorbanker när dessa filialer når en viss affärsnivå.

< p>“Planen inkluderar att slå ihop dem med sponsorbanker och det kan hända när sponsorbanken ser fördelar. Att lista dessa RRB på börserna är en långsiktig plan som kanske eller inte kan hända”, sa källan vidare.

TVÅ ÄR ALLTID BÄTTRE | Vårt tvååriga prenumerationspaket ger dig mer till mindre Köp nu