Statsminister og presidents bilder i myndighetenes annonser: Høyesterettsavgjørelse, tolkning av høyesterett

0
116

Amar Prasad Reddy, president for idretts- og ferdighetsutviklingscellen til Tamil Nadu BJP, ga ut et videoklipp av ham hvor han fikser fotografier av Modi på hamstringer, sammen med to andre. Han la ut klippet på Twitter-håndtaket sitt. (Twitter/@AmarReddy)

Høyesterett i Madras påla fredag ​​Tamil Nadu-regjeringen å inkludere fotografiene av Indias president og statsminister Narendra Modi i reklame for den 44. sjakk-olympiaden i Chennai. Høyesterett stolte på en høyesterettsavgjørelse fra 2015 som ga retningslinjer for offentlige utgifter til annonser.

Hva var kjennelsen fra 2015?

I Common Cause v Union of India forsøkte Høyesterett å regulere måten regjeringen bruker på reklame. Den regulerte i hovedsak den nye reklamepolitikken fra 2007 til regjeringen i India. Andragerne hadde hevdet at det er vilkårlige utgifter til annonser fra regjeringen. Påstandene varierte fra sløsing med offentlige penger for politisk kjørelengde til bruk av reklame som et verktøy for å manipulere media.

Les også |Modis bilde skal henges opp på alle kommunale skoler i Surat

“Siden den primære årsaken til offentlig reklame er å bruke offentlige midler til å informere publikum om deres rettigheter, plikter og rettigheter, samt å forklare regjeringens retningslinjer, programmer, tjenester og initiativer, men når disse kravene ikke er oppfylt i en offentlig reklame, vil hele formålet bli frustrert “, sa retten.

Subscriber Only StoriesSe allePremium

UPSC Essentials: Nøkkelord fra den siste uken med MCQs

Premium Forklart: 4 grunner til at drapet på Ayman al-Zawahiri er viktig for…

Premium

En flaggbedrift utfolder seg i Gujarat med samarbeid mellom bedrifter og myndigheter

Premium

Sak gjenoppliver håpet om ‘drømmehjem’ blant Patra chawl’s f…Abonner nå for å få 66 % rabatt

“Patronisering av et bestemt mediehus(er) må unngås, og tildeling av annonser må være på lik linje med alle aviser, som imidlertid kan kategoriseres avhengig av deres opplag. DAVP-retningslinjene (Directorate of Advertising and Visual Publicity) omhandler ikke det nevnte aspektet av saken og dermed nødvendigheten av å innlemme det samme i de nåværende retningslinjene for å sikre uavhengigheten, upartiskheten og nøytraliteten til den fjerde statsmakten som er avgjørende for demokratiets vekst og næring vil måtte veies og vurderes av oss, heter det.

En benk med tre dommere bestående av daværende sjefsjef i India P Sathasivam, og dommerne Ranjan Gogoi og NV Ramana hadde satt opp opp en komité for å foreslå en bedre politikk.

Les også |Modi, Yogi-plakater i søppel: Sanitetsarbeider gjeninnsatt, sier “vil ikke gjenta feil”

Hva foreslo komiteen?

Komiteen med tre medlemmer – bestående av prof N R Madhava Menon, tidligere direktør, National Judicial Academy, Bhopal; T K Viswanathan, tidligere generalsekretær, Lok Sabha, og senioradvokat Ranjit Kumar – foreslo en ny politikk – Government Advertisements (Content Regulation) Guidelines 2014 med fem brede prinsipper:

  • Reklamekampanjer skal være knyttet til myndighetenes ansvar
  • Materialer bør presenteres på en objektiv, rettferdig måte og utformet for å oppfylle målene for kampanjen
  • Reklamer må ikke være rettet mot å fremme politiske interesser til et parti
  • kampanjer må begrunnes og gjennomføres i en kostnadseffektiv måte
  • Annonser må overholde lovkrav og økonomiske forskrifter

Hva avgjorde Høyesterett?

Den godtok stort sett komitérapporten bortsett fra på noen få saker – utnevnelsen av en ombudsmann som skal føre tilsyn med implementeringen av retningslinjene, en spesiell forvaltningsrevisjon av offentlige utgifter og en embargo mot publisering av annonser før valget.

Les også |Delhi: Arvind Kejriwal nekter å delta på arrangementet med L-G etter at bildet av statsminister Modi ble lagt til banneret

Dommen ga mandat til at offentlige annonser ikke vil inneholde et politisk partis symbol, logo eller flagg og må være politisk nøytrale og må avstå fra å glorifisere politiske personligheter.

Hva med fotografier i annonser?

Høyesterett sluttet seg til utvalgets forslag «om at fotografier av ledere bør unngås og at kun fotografier av presidenten/statsministeren eller guvernøren/sjefsministeren skal vises. brukes til effektive meldinger fra myndighetene.

Da hadde riksadvokat Mukul Rohatgi motsatt seg anbefalingen og hevdet at hvis statsministerens fotografi er tillatt i annonsen, så burde den samme rettigheten være tilgjengelig for hans kabinettkolleger som statsministeren er den «første blant de likeverdige».

Retten begrenset anbefalingen til bildene av presidenten og statsministeren, men la til bildet av sjefsjefen i India til listen over unntak.

Les også |Modi i byen, venneløse OPS dukker opp i hamstring, annonse med ham

«Vi er… av den oppfatning at i avvik fra synspunktene til komiteen som anbefalte tillatelse av publisering av fotografier av presidenten og statsministeren i landet og guvernøren eller sjefsministeren i staten sammen med reklamene, bør det bare være et unntak i tilfelle av presidenten, statsministeren og sjefsjefen i landet som selv kan avgjøre spørsmålet. Annonser utstedt for å minnes årsdagene til anerkjente personligheter som nasjonens far, ville selvfølgelig bære fotografiet av den avdøde lederen, sa retten.

I 2018 søkte senteret og stater inkludert Karnataka, Vest-Bengal, Assam, Tamil Nadu, Uttar Pradesh, Odisha og Chattisgarh en gjennomgang av dommen med den begrunnelse at det å ikke tillate publisering av CMs fotografi ville krenke den føderale strukturen. En SC-benk bestående av dommerne Gogoi og PC Ghose slappet av i baren, og tillot bilder av unionsministre, sjefsministre, guvernører og statsministre i regjeringsannonser.

Hva er kjennelsene fra SC- og HC-dommene. ?

SC-dommen gikk inn i innholdsregulering, som er en fasett av retten til ytrings- og ytringsfrihet, og var også i domenet for å lage politikk. Dette reiste spørsmål om rettsvesenet som tråkket på den utøvende maktens domene.

SC-avgjørelsen ga ikke mandat til publisering av fotografiet av statsministeren og presidenten, men begrenser bare publisering av bilder av andre myndighetspersoner enn presidenten, statsministeren. , CJI, CM og guvernøren.

I en opposisjonsstyrt stat som Tamil Nadu blir utelukkelse av statsministerens bilder sett på som et politisk grep. Tamil Nadu-regjeringen fortalte retten at siden presidentvalget ikke var avsluttet, inkluderte den ikke bildene av presidenten, og at det var en forsinkelse i å motta samtykke fra statsministerens kontor for å inkludere fotografiet hans. HC sa at med tanke på den “nasjonale interessen” i saken, kan ikke “unnskyldninger tatt av staten” aksepteres.

TO ER ALLTID BEDRE | Vår toårige abonnementspakke tilbyr deg mer til mindre Kjøp nå