Russiske streiker dreper ukrainsk kornmagnat; Drone treffer russisk marinebase

0
64

En bygning i brann, mens Russlands angrep på Ukraina fortsetter i Mykolaiv. (Reuters)

Russiske missiler slo den sør-ukrainske havnebyen Mykolaiv søndag og drepte eieren av en stor korneksportør, mens et droneangrep på Russlands marinebase ved Svartehavet i Sevastopol ble skutt opp fra byen i en “ terrorangrep,” sa en russisk lovgiver.

Oleksiy Vadatursky, grunnlegger og eier av landbruksselskapet Nibulon, og hans kone ble drept i hjemmet deres, sa Mykolaiv-guvernør Vitaliy Kim på Telegram.

Hovedkontor i Mykolaiv , en strategisk viktig by som grenser til den for det meste russisk-okkuperte Kherson-regionen, Nibulon spesialiserer seg på produksjon og eksport av hvete, bygg og mais, og har sin egen flåte og verft.

Mykolaiv’s ordfører Oleksandr Senkevych beskrev de mer enn 12 missilangrepene som “sannsynligvis de kraftigste på byen i fem måneder med krig, og traff hjem og skoler, med minst tre andre såret. Søndag kveld rapporterte han at streikene var gjenopptatt, men ingen informasjon om ofre eller skader var tilgjengelig.

Subscriber Only StoriesView All

Premium

UPSC-nøkkel-2. august 2022: Hvorfor du bør lese “Macroeconomic Factors” eller “…

< img src="https://images.indianexpress.com/2022/08/5G-1200.jpg?resize=450,250" />Premium

Forklart: Som 5G-spektrumauksjonen avsluttes, hvem kjøpte hvilke bånd en. ..

Premium

UPSC Essentials: Nøkkelord fra den siste uken med MCQer< figur>Premium

Forklart: 4 grunner til at drapet på Ayman al-Zawahiri er viktig for…Abonner nå for å få 66 % rabatt

I det russisk-okkuperte Sevastopol ble fem ansatte i den russiske marinen skadet av en eksplosjon etter at en antatt drone fløy inn i gårdsplassen til Russlands Svartehavsflåte, sa havnebyens guvernør på Krim, Mikhail Razvozhayev, til russiske medier.

Han beskyldte angrepet på Ukraina og sa at det hadde bestemt seg for å “ødelege Navy Day for oss.”

Reuters kunne ikke uavhengig bekrefte slagmarksrapportene.< /p>

Men Olga Kovitidi, et medlem av Russlands overhus i parlamentet, fortalte det russiske nyhetsbyrået RIA at angrepet utvilsomt ikke ble utført utenfra, men fra Sevastopols territorium.”< /p>

“Hastende leteaksjoner utføres i byen for å spore opp arrangørene av denne terrorhandlingen. De vil bli funnet innen kvelden,” Kovitidi ble sitert for å si.

Sevastopol-angrepet falt sammen med Russlands marinedag, som president Vladimir Putin markerte ved å kunngjøre at marinen ville motta det han kalte “formidabelt” hypersoniske Zircon kryssermissiler i de kommende månedene. Missilene kan reise med ni ganger lydens hastighet, og løper ut av luftforsvaret.

Putin nevnte ikke konflikten i Ukraina under en tale etter å ha signert en ny marinedoktrine som utpekte USA som Russland’ s viktigste rival og satte opp Russlands globale maritime ambisjoner for viktige områder som Arktis og i Svartehavet.

GRAIN TYCOON ‘STORT TAPS’

sterk>

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy beskrev kornmagnaten Vadaturskys død, som «et stort tap for hele Ukraina». Zelenskyy la til at forretningsmannen — en av Ukrainas rikeste med Forbes som anslår hans nettoformue for 2021 til $430 millioner — hadde bygget et moderne kornmarked med et nettverk av omlastingsterminaler og heiser.

“Det er disse menneskene, disse selskapene, nettopp det sørlige Ukraina, som har garantert verdens matsikkerhet,” sa Zelenskyy i sin nattlige adresse. “Dette har alltid vært slik. Og det vil det være igjen.”

Han la til at Ukrainas sosiale og industrielle potensial, “våre folk, våre evner, er sikkert kraftigere enn noen russiske missiler eller skjell.”

Andre steder i Ukraina beskuttet russiske styrker den nordlige grensen til Sumy syv ganger, med mer enn 90 individuelle angrep, sa Sumy-guvernøren Dmytro Zhyvjtsky på sin Telegram-kanal. En gård ble skadet og 25 hektar med hveteåkre ble ødelagt, sa han.

Opptil 50 Grad-raketter traff boligområder i den sørlige byen Nikopol søndag morgen, skrev Dnipropetrovsk-guvernør Valentyn Reznichenko på Telegram. Én person ble såret.

Putin sendte titusenvis av soldater over grensen 24. februar, og satte i gang en konflikt som har drept tusenvis, rykket opp med roten av millioner og dypt anstrengt forhold mellom Russland og Vesten.

Den største konflikten i Europa siden andre verdenskrig har også skapt en energi- og matkrise som ryster den globale økonomien. Både Ukraina og Russland er ledende leverandører av korn.

HØSTING KAN HALVERT

Zelenskyy sa også søndag at landet kan høste bare halvparten av sin vanlige mengde, dette år på grunn av invasjonen.

“Ukrainsk innhøsting i år er under trussel om å bli dobbelt mindre,” antydet halvparten så mye som vanlig, skrev Zelenskyy på engelsk på Twitter. “Vårt hovedmål – å forhindre global matkrise forårsaket av russisk invasjon. Fortsatt korn finner en måte å bli levert alternativt,” la han til.

Ukraina har slitt med å få produktet sitt til kjøpere via sine Svartehavshavner på grunn av krigen.

Men en avtale undertegnet under forvaltning av FN og Tyrkia om 22. juli sørger for sikker passasje for skip som frakter korn fra tre sør-ukrainske havner.

Det er stor mulighet for at det første korneksporterende skipet vil forlate Ukrainas havner på mandag, sa en talsperson for Tyrkias president Tayyip Erdogan søndag.

ØSTLIG FARE

Zelenskyy sa søndag at Russland har overført noen styrker fra den østlige Donbas-regionen til de sørlige Kherson- og Zaporizhizhya-regionene.

“Men det vil ikke hjelpe dem der. Ingen av de russiske angrepene vil gå ubesvart av våre militære og etterretningsoffiserer,” la han til.

Men Zelenskyy sa lørdag at hundretusener av mennesker fortsatt var utsatt for harde kamper i Donbas-regionen, som inneholder Donetsk- og Luhansk-provinsene og som Russland forsøker å kontrollere fullstendig. Streker av Donbas ble holdt før invasjonen av russisk-støttede separatister.

Russland sa søndag at de hadde invitert FN- og Røde Kors-eksperter til å undersøke dødsfallene til dusinvis av ukrainske fanger holdt av Moskva-støttede separatister.

Ukraina og Russland har byttet anklager om et rakettangrep eller en eksplosjon tidlig på fredag ​​som så ut til å ha drept de ukrainske krigsfangene i frontlinjebyen Olenivka øst i Donetsk.

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) fordømte søndag angrepet og sa at den ennå ikke hadde fått tillatelse til å besøke stedet, mens de la til at det ikke var dens mandat å offentlig etterforske påståtte krigsforbrytelser.

TO ER ALLTID BEDRE | Vår toårige abonnementspakke gir deg mer til mindre Kjøp nå