Olagliga kontanter: Jharkhand MLAs hålls, kollega skyller på Sarma

0
32

De avstängda kongressens ledamöter i Howrah på söndag. ANI

POLISEN i Västbengalen arresterade i söndags de tre Jharkhand Congress MLAs, som greps i Howrah på lördagen, efter att ha återhämtat “nästan 50 lakh” från sitt fordon, högre officerare sa till The Indian Express.

Ärendet har överförts till statens CID, sa tjänstemännen, även när kongresspartiet  avstängde de tre MLA:erna, Irfan Ansari, Rajesh Kachchap och Naman Bixel Kongari.

Gripandena skedde en dag då en annan kongressledamot från Jharkhand, Kumar Jaimangal, lämnade in ett polisanmälan i Ranchi, och anklagade de tre arresterade ledamöterna för att “erbjuda 10 crore Rs” för att “störta den nuvarande JMM- och kongressregeringen” påstås kl. på uppdrag av Assams chefsminister Himanta Biswa Sarma.

Baserat på klagomålet som lämnats in av Jaimangal vid Argora Police Station i Ranchi, registrerades en FIR mot de arresterade MLAs anklagade för fusk, kriminell konspiration och uppvigling, och enligt lagen om förebyggande av korruption och lagen om representation av människor.

Sarma talade till The Indian Express och avfärdade anklagelserna och sa att klagomålet lämnades in “under tvång”.

Politisk puls |Bland Jharkhand Congress MLAs som hölls i Bengalen, en legatar, en förstagångs lagstiftare & en “enkel stamledare”

“Det är konstigt att han (Jaimangal) säger att han behöver tre MLAs för att nå mig och till och med komma till Guwahati. Han har känt mig väldigt länge, så han behöver inga mellanhänder för att nå mig. I FIR verkar det som om han inte ens känner mig. Så han måste ha skrivit det under tvång”, sa han.

Mer från Political Pulse

Klicka här för mer

Sarma sa att “inte bara Jharkhand Congress MLAs” utan alla Congress MLAs, oavsett om det är Karnataka eller Maharashtra, är i kontakt med honom på “daglig basis”. “Mycket, mycket seniora ledare, de högsta kongressledarna, är i kontakt med mig för råd…när de är frustrerade över sitt parti, kommer de och de träffar mig”, sa han.

I Västbengalen sa SP Howrah (Rural) Swati Bhangalia till The Indian Express att en utredning pågår. “Det här är en enorm summa oredovisade pengar. Varifrån de fick pengarna är en del av utredningen. För nu har fem personer gripits för att de inte kunde ge en rimlig förklaring till pengarna”, sa hon.

Enligt poliser greps även en förare och en medarbetare tillsammans med de tre Jharkhand-ledamöterna. efter “långvarigt förhör”. De fem arresterade ställdes inför en lokal domstol, som häktade dem i polisförvar i tio dagar.

“Under utredningen upptäckte vi att MLAs hade åkt till Guwahati på fredagen och återvänt på lördagen. Men när de blev tillfrågade om syftet med deras besök kunde de inte ge en ordentlig förklaring”, sa källorna.

Läs också |Cong Bermo MLA lämnar in klagomål mot trepartsparlamentsledamöter som fångats med en massa pengar

Efter Efter att ha hållits fängslade efter ett tips hävdade parlamentsledamöterna till en början att de planerade att köpa sarees från Burrabazar, en populär marknad i Kolkata, för en stamfestival i Jharkhand, sa källorna.

Ett ärende har väckts vid Panchla polisstation enligt IPC sektionerna 420 (fusk), 120B (brottslig konspiration), 171E (mutor) och 34 (gemensam uppsåt) och sektionerna 8/9 i lagen om förebyggande av korruption.

Säkerhetspersonal får tillbaka olagliga pengar under en sökoperation i ett fordon som tillhör en Kongress-MLA i Ranchi. (PTI)

I Ranchi anklagade polisanmälan som lämnats in av Kumar Jaimangal, MLA från Bermo, sina tre arresterade partikollegor för att ha deltagit i en handling som var “konstitutionell, olaglig, rent brottslig”.

MLA uppgav att han ” skulle vilja lämna in ett klagomål angående (ett) erbjudande om tillfredsställelse som erbjuds mig för att störta den nuvarande regeringen i JMM och kongressen som kom till makten med en dunkande majoritet.”

Jaimangal hävdade i klagomålet att tre MLAs “ringar mig till Kolkata och erbjuder mig pengar och de lovar (Rs) 10 crores per MLA”.

“Shri Irfan Ansari och Rajesh Kachchap vill att jag ska komma till Kolkata och sedan ta mig till Guwahati där han, enligt (Ansari), kommer att få mig att träffa Shri Himanta Biswa Sarma som kommer att ge mig försäkran om en definitiv ministerplats förutom pengarna . Irfan Ansari har berättat för mig att han redan har blivit lovad (hälsoministeriet) i den nya regeringen. Han berättade också för mig att han kommer att nå Kolkata i går eftermiddag (30 juli)”, stod det i klagomålet på engelska.

“Han (Ansari) sa att han redan har fått pengar överförda till sina personer och… Jag (bör) nå Guwahati och lova det framför Shri Assam CM Himanta Biswa Sarma. Han försäkrade mig om att Shri Sarma gör det med välsignelserna av toppbilder från det politiska partiet BJP som sitter i Delhi”, stod det.

Polisen sa en “noll FIR” har lämnats in i ärendet, vilket innebär att det kan drivas i Kolkata.

Läs också |Jharkhand-krisen: Allt är bra, säger kongressen, men osäker på dess parlamentsledamöters bakrumspolitik

Assam CM Sarma sa: “Jag har känt honom (Jaimangal) i många år, och han träffar mig ofta. Jag känner hans pappa också, vi har en hel del gemensamma vänner. Han är fackföreningsledare och han har till och med ett fackförbund i Margherita (Assam). Jag hjälper honom i hans fackliga frågor.”

Sarma hävdade att Jaimangal besöker Assam ofta och sa att han inte planerar att “ta något steg” som svar på klagomålet. “Han (Jaimangal) är ung…och han är känd för mig…varför ge sig in i allt? Varför slåss”, sa Sarma.

Nyhetsbrev | Klicka för att få dagens bästa förklarare i din inkorg

Under tiden fortsatte den politiska eldstormen som utlöstes av gripandet av MLA:erna i Västbengalen.

BJP:s delstatspresident Sukanta Majumdar sa: “Sättet som TMC reagerar på verkar det vara TMC:s pengar som de försökte ta till sig med hjälp av Sonia Gandhi och kongressen.”

TMC-talesman och statsgeneralsekreterare Kunal Ghosh kritiserade Majumdars uttalande. ”Majumdar lider av en identitetskris. En person som kan förklara bättre är (kongressledaren) Adhir Ranjan Chowdhury angående denna pengaåtervinning, som verkar vara en expert på kontantåtervinning, sa Ghosh i en uppenbar hänvisning till Chowdhurys tidigare uttalanden relaterade till återvinning av kontanter i SSC-bedrägeriet. .

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Premium

UPSC Key-2 augusti 2022: Varför bör du läsa ' Makroekonomiska faktorer' eller '…Premium

Förklarat: När 5G-spektrumauktionen avslutas, vem köpte vilka band och…

Premium

UPSC Essentials: Nyckelord från den senaste veckan med MCQs

Premium

Förklarat: 4 skäl till varför Ayman al -Zawahiris dödande är viktigt för…Prenumerera nu för att få 66 % RABATT

“Det finns också en möjlighet att pengarna skulle användas för att destabilisera Jharkhand-regeringen också”, sa han.< /p> TVÅ ÄR ALLTID BÄTTRE | Våra tvååriga s prenumerationspaket ger dig mer till mindre Köp nu