IIT Delhi i samtal om att etablera campus i UAE: regering i Lok Sabha

0
70

Regeringen valde IIT Delhi, som tidigare hade uttryckt intresse för att ha campus i Saudiarabien och Egypten, för att verkställa förslaget. (File Photo)

På Centres begäran om att överväga att inrätta ett campus i Förenade Arabemiraten (UAE), har IIT Delhi hållit två mötesrundor med Department of Education and Knowledge, Abu Dhabi, ministeriet of Education informerade Lok Sabha på måndagen.

Utvecklingen kommer vid en tidpunkt då IIT Madras, bland andra, överväger förfrågningar från många länder, inklusive Nepal, Sri Lanka och Tanzania, som en del av sin expansion planer under ett ramverk utvecklat av en kommitté som leds av tidigare ISRO-ordförande Dr K Radhakrishnan.

Medan beslutet att inrätta ett indiskt tekniskt institut i Förenade Arabemiraten tillkännagavs i den vision som de två länderna utfärdade gemensamt i februari, valde regeringen IIT Delhi, som tidigare hade uttryckt intresse för att ha campus i Saudiarabien och Egypten, för att verkställ förslaget.

“I enlighet med den gemensamma visionen mellan Indien och Förenade Arabemiraten som utfärdades den 18 februari 2022, efter ett virtuellt toppmöte mellan ledarna för de två länderna, kom ledarna överens om att upprätta en Indian Institute of Technology i Förenade Arabemiraten.”

Berättelser endast för prenumeranterVisa allaPremium

UPSC Key-3 augusti 2022: Varför bör du läsa “Ninja Missile” eller “One Chin…

Premium

De åsidosatta Thackerays kommer nu fram ur kylan, får en varm Shinde vi…

Premium

Förklarat: Varför är en kines ‘spionfartyg’ på väg mot Sri Lanka…

Premium

Sajjid Chinoy: Ingen gratis lunch när den drabbas av global chock; försvara Rupee ha…Prenumerera nu för att få 66 % RABATT

“Som en uppföljning av detta har regeringen bett Indian Institute of Technology Delhi att undersöka möjligheten att etablera ett campus i Förenade Arabemiraten (UAE). IIT Delhi bad den indiska ambassadören i Förenade Arabemiraten att identifiera och arrangera ett möte med de relevanta myndigheterna i Förenade Arabemiraten”, enligt svaret från utbildningsministeriet som svar på en fråga som ställdes av kongressens parlamentsledamot MK Raghavan.

I sin fråga försökte Raghavan, som representerar Keralas Kozhikode-valkrets i underhuset, veta om regeringen har föreslagit att inrätta IIT i Gulf Cooperation Council (GCC) länder.

Enligt ytterligare information som delas av utbildningsministeriet, baserat på IIT Delhi&#8217 ;s begäran identifierades Department of Education and Knowledge, Abu Dhabi, eller ADEK, som den relevanta myndigheten i detta avseende. Därefter hölls två möten.

“I det första ADEK-IITD-mötet gjorde båda sidor presentationer om sina respektive organisationer och förmedlade sin iver och entusiasm att gå vidare med detta projekt. I det andra ADEK-IITD-mötet bjöd ADEK in representanter från Department of Economic Development och från Advanced Technology Research Council som höll presentationer om den ekonomiska visionen respektive forskningsprioriteringarna i Abu Dhabi”, tilläggs uttalandet.

IIT Delhi, rankad Indiens näst bästa ingenjörshögskola efter IIT Madras i regeringens National Institutional Ranking Framework (NIRF), gjorde också en presentation om modellen enligt vilken nya IIT:er mentors av de äldre IITs. IIT Delhi mentorer IIT Ropar och IIT Jammu.

2021 hade IIT Delhi i ett förslag till regeringen uttryckt sin vilja att sätta upp campus i Saudiarabien och Egypten. Förslaget anger att de utländska campusen kommer att erbjuda fyraåriga UG-kurser med ett årligt intag på upp till 240 studenter i fyra grenar baserat på SAT-poäng.

TVÅ ÄR ALLTID BÄTTRE | Våra två- års prenumerationspaket ger dig mer till mindre Köp nu