Förklarat: Vad lagen säger om att skydda barn mot kroppsstraff

0
126

Avsnitt 75 i Juvenile Justice Act föreskriver straff för grymhet mot barn.

Tre privatskolelärare i Pune har anklagats enligt Juvenile Justice Act för att ha misshandlat tre klass 10-elever och hotat att betygsätter dem dåligt i interna bedömningar. En titt på de lagbestämmelser som hindrar kroppsstraff och vem har ansvaret att skydda barn mot övergrepp.

Vad är kroppsstraff?

Per definition betyder kroppsstraff straff som är fysiskt till sin natur. Även om det inte finns någon lagstadgad definition av ‘kroppsstraff’ riktar sig mot barn i den indiska lagen, lagen om rätt till gratis och obligatorisk utbildning (RTE) från 2009 förbjuder “fysisk bestraffning” och “mental trakasserier” enligt avsnitt 17(1) och gör det till ett straffbart brott enligt avsnitt 17(2) .

Best of Explained

Klicka här för mer

Enligt riktlinjerna för eliminering av kroppslig bestraffning i skolor som utfärdats av National Commission for Protection of Child Rights (NCPCR), förstås fysisk bestraffning som varje åtgärd som orsakar smärta, skada/skada och obehag för ett barn, hur lätt det än är. Exempel inkluderar att slå, sparka, klia, klämma, bita, dra i håret, boxas i öronen, smälla, slå, slå, slå med vilket redskap som helst (käpp, pinne, sko, krita, dammdukar, bälte, piska), ge elektriska stötar och så på. Det inkluderar att få barn att inta en obekväm position (stå på bänk, stå mot väggen i en stolliknande position, stå med skolväska på huvudet, hålla öronen genom benen, knäböja, tvångsintag av någonting, internering i klassrummet, bibliotek, toalett eller något stängt utrymme i skolan.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Premium

Sajjid Chinoy: Ingen gratis lunch när den drabbades av global chock ; försvara Rupee ha…Premium

Förklarat: Indiens One-China-stånd och relationer med Taiwan< img src="https://indianexpress.com/wp-content/plugins/lazy-load/images/1x1.trans.gif" />Premium

En översättningsrevolution för ett inkluderande, välmående Indien

Premium

Hellfire R9X-missil: drönarmissilen med knivskarpa blad som används för att … Prenumerera Nu för att få 66 % RABATT

Mentala trakasserier förstås under tiden som all icke-fysisk behandling som är skadlig för ett barns akademiska och psykiska välbefinnande, inklusive sarkasm, att kalla namn och skälla med förödmjukande adjektiv, hot, använda nedsättande kommentarer för barnet, förlöjliga eller förringande ett barn, skämma ut barnet med mera.

Vad finns det för bestämmelser i lagen mot sådant straff?

17 § i lagen om rätt till utbildning, 2009, införs ett absolut hinder för kroppsstraff. Den förbjuder fysisk bestraffning och psykiska trakasserier mot barn och föreskriver att disciplinära åtgärder ska vidtas mot den skyldige i enlighet med de tjänsteregler som gäller för sådan person.

I 75 § i ungdomsrättslagen föreskrivs straff för grymhet mot barn.

När ett barn överfalls, misshandlas, avslöjas eller försummas på ett sätt som orsakar fysiskt eller psykiskt lidande av någon som är anställd av eller leder en organisation som har anförtrotts att ta hand om och skydda barnet. , skulle straffet bli strängt fängelse upp till fem år och böter på upp till 5 lakh Rs.

Om barnet är fysiskt handikappat eller utvecklar en psykisk sjukdom eller görs psykiskt olämpligt att utföra vanliga sysslor eller riskerar liv eller lem, kan fängelset sträcka sig upp till tio år.

Section 23 of the JJ Act, 2000 säger: “Den som har den faktiska laddningen av eller kontroll över en ungdom eller barnet, överfaller, överger, avslöjar eller avsiktligt försummar den unge eller orsakar eller skaffar honom att bli överfallen, övergiven, avslöjas eller försummas på ett sätt som sannolikt kan orsaka en sådan ungdom eller barnet onödigt psykiskt eller fysiskt lidande ska straffas med fängelse i en tid som kan sträcka sig till sex månader eller böter, eller med båda.”

Medan Sektion 23 kommer sannolikt att tillämpas oftast på personal vid barnomsorgsinstitutioner som regleras av JJ Act, den gäller utan tvekan grymhet av alla i en auktoritetsposition över ett barn, vilket skulle omfatta föräldrar, vårdnadshavare, lärare och arbetsgivare.

Samtidigt utesluter inte RTE-lagen tillämpning av annan lagstiftning som relaterar till kränkningar av barnets rättigheter, till exempel bokning av brott enligt IPC och SC och ST Prevention of Atrocities Act från 1989.

I teorin omfattas kroppsstraff av alla bestämmelser i indisk lag som straffar förövare av fysisk skada. Även om dessa bestämmelser inte gör någon skillnad mellan vuxna och barn, tenderar i praktiken kroppsstraff i skolor och andra institutioner inte att åtalas eftersom det fortfarande är accepterat socialt på flera ställen.

Flera bestämmelser i den indiska strafflagen (IPC) som rör olika grader av fysisk skada och hot kan användas för att åtala förövare av kroppsstraff mot barn i en institutionell miljö, beroende på situationen och omfattningen av brottet/handlingen, inklusive avsnitt 305 som avser försök till självmord som begåtts av ett barn, avsnitt 323 som avser att frivilligt orsaka skada eller avsnitt 325 som handlar om att frivilligt orsaka allvarlig skada och så vidare.

Vad säger NCPCR:s riktlinjer om att eliminera kroppslig skada. bestraffning?

NCPCR:s riktlinjer för att eliminera kroppsstraff mot barn kräver att varje skola utvecklar en mekanism och utformar tydliga protokoll för att ta itu med elevers klagomål.

Inlämningslådor är ska placeras där den förolämpade kan lämna sitt klagomål och anonymiteten ska upprätthållas för att skydda integriteten.

Varje skola måste utgöra en “Corporal Punishment Monitoring Cell” bestående av två lärare, två föräldrar, en läkare, en advokat (nominerad av DLSA), rådgivare, en oberoende barnrättsaktivist i det området och två seniorelever från den skolan. Denna CPMC ska undersöka klagomål om kroppsstraff.

Vem har anförtrotts ansvaret att se till att barn skyddas?

Medan en förälder eller vårdgivare kan ta skydd av IPC och JJ Act för att lämna in en polisanmälan i fall av kroppsstraff, finns det relevanta myndigheter öronmärkta för att säkerställa skyddet av barn i skolor.

Under paragrafen 31 i RTE Act, National Commission for Protection of Child Rights (NCPCR) och State Commissions for Protection of Child Rights (SCPCR) har fått i uppdrag att övervaka barns rätt till utbildning.

delstatsregeringar under sina RTE-regler har också meddelat klagomålsbyråer på block-/distriktsnivå enligt RTE Act.

Under 2018 utfärdade Maharashtras statliga utbildningsavdelning ett cirkulär där man bad skolor att anta NCPCR-riktlinjerna och genomföra workshops för rektorer, lärare, stödpersonal på alla skolor som är anslutna till någon styrelse med prioritet. Den bad skolor att ta ett åtagande från lärare att de inte skulle ta till fysiska eller psykiska trakasserier eller diskriminering av elever.

I sitt skriftliga svar på en fråga i Lok Sabha om kroppsstraff, dåvarande fackföreningen MHRD minister Prakash Javadekar hade sagt den 18 juli 2016 att “Anslutningsstadgarna för Central Board of Secondary Education (CBSE) ger skolans ledningskommitté befogenhet att avstänga en anställd om han anklagas för grymhet mot någon elev eller anställd på skolan. CBSE har också utfärdat riktlinjer till skolor för att säkerställa en atmosfär fri från rädsla i varje ansluten skola.”

TVÅ ÄR ALLTID BÄTTRE | Vårt tvååriga prenumerationspaket erbjuder dig mer till mindre Köp nu< i class="ie-arrow-right">