Budgivningen börjar för 5G-spektrumauktionen dag 7

0
80

Auktionens tidslinjer för 2022 beror på hur budgivningen fortskrider under dagen och om någon spelare ger sig. (Representativ bild: Pixabay)

Indiens första auktion någonsin för 5G-spektrum gick in på den sjunde dagen på måndagen med spelare inklusive Jio och Airtel låsta i en intensiv budgivning på eftertraktade 1800 Mhz-frekvenser främst för UP East-cirkeln .

Den kumulativa spektrumförsäljningen passerade milstolpen på 1,50 lakh crore Rs på den sjätte buddagen på söndagen.

Budpriset och efterfrågan på spektrum i UP East-cirkeln flammade upp igen på söndagen, efter att situationen lättade något föregående dag.

Hittills, under de sex dagarna av auktion av 5G-spektrumet kan erbjuda ultrahöghastighetsinternet, bud värda 1 50 130 crore Rs har mottagits. Sju nya budrundor hölls på söndagen `ringade in’ en inkrementell Rs 163 crore.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Premium

Ingen gratis lunch när den drabbas av global chock; att försvara Rupee har sina kompromisser…

Premium

Förklarat: Indiens One-China monter &amp ; förbindelserna med TaiwanPremium

En översättningsrevolution för ett inkluderande, välmående Indien

Premium

Förklarat: Allt om Hellfire R9X – drönarmissilen med knivskarp bl…Prenumerera nu för att få 66 % RABATT

Måndag är den sjunde dagen för auktionen och den 38:e budrundan pågår just nu.

Källor sa att efter en relativt lättad efterfrågan på lördagen såg UP East-cirkeln, som inkluderar Lucknow, Allahabad, Varanasi, Gorakhpur och Kanpur, att budgivningen tog fart igen för 1800 MHz, ett band som främst används av telcos för 4G-tjänster.

UPP ÖST – som har över 10 miljoner mobilabonnenter – stod för hela den inkrementella spektrumförsäljningen på söndagen, mitt i en hård kamp om radiovågor bland spelare som Reliance Jio och Bharti Airtel.

Den totala striden om spektrum i detta band på UP East-marknaden, pressade sina auktionspriser till över 160 crore Rs per MHz mot reservpriset på 91 crore Rs per MHz, vilket bröt mot basprisnivåerna för 2021-auktionen (153 crore Rs).

I maj, Reliance Jio hade 3,29 crore mobilabonnenter i UP East, Bharti Airtel (3,7 crore) och Vodafone Idea (2,02 crore).

Budintensiteten för 1800 MHz-bandet i Uttar Pradesh East cirkel hade nått sin topp mellan onsdag och fredag, för att sedan avta något på lördagen. På söndagen sågs dock ett förnyat intresse och efterfrågan flammade upp igen och överträffade utbudet av spektrum, sa källor.

Alla tre privata operatörer sägs vara angelägna om att fylla på sina innehav i detta band i UP East , eftersom radiovågor i 900 MHz-bandet inte är tillgängliga.

Tidslinjerna för 2022-auktionerna beror på hur budgivningen fortskrider under dagen och om någon spelare ger efter.

Telekomminister Ashwini Vaishnaw hade tidigare sagt att 5G-auktionen underströk att industrin vill expandera och har gått in i en tillväxtfas .

Reservpriset som fastställts för spektrum är ett “rättvist antal” och detsamma framgår av auktionsresultatet, hade ministern hävdat.

Miljardären Mukesh Ambani’s Reliance Jio, Sunil Mittal-ledda Bharti Airtel, Vodafone Idea och en enhet av miljardären Gautam Adani’s flaggskepp Adani Enterprises är i kapplöpningen om att bjuda på 5G-spektrumet, som erbjuder hastigheter cirka 10 gånger snabbare än 4G, fördröjningsfri anslutning och kan göra det möjligt för miljarder anslutna enheter att dela data i realtid.

Förutom att driva anslutningar med ultralåg latens, som gör det möjligt att ladda ner video eller film av hög kvalitet i full längd till en mobil enhet på några sekunder (även i trånga områden), skulle den femte generationen eller 5G möjliggöra lösningar som e-hälsa, uppkopplade fordon, mer uppslukande förstärkt verklighet och metaversa upplevelser, livräddande användningsfall och avancerad mobil molnspel, bland annat.

Fram till fredagen sattes cirka 71 procent av det totala spektrumet på blocket. hade sålts provisoriskt.

Efter en flygande start på tisdagen där spelare strömmade in 1,45 lakh crore Rs den första dagen, har siffrorna ökat stegvis sedan i onsdags, med spelare som Jio och Airtel låsta intensiv budgivning i Uttar Pradesh East Circle för 1800 MHz-bandet. Detta har förlängt auktionens varaktighet utöver vad som tidigare förutsetts. Totalt finns 72 GHz (gigahertz) radiovågor värda minst 4,3 lakh crore Rs på blocket i 2022 års auktion. Auktionen hålls för spektrum i olika låga (600 MHz, 700 MHz, 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz, 2300 MHz, 2500 MHz), mellan- (3300 MHz) och höga (26 GHz) frekvensband.

TVÅ ÄR ALLTID BÄTTRE | Vårt tvååriga prenumerationspaket ger dig mer till mindre Köp nu