“Återhämtning, bättre efterlevnad”: Jul GST mop-up 2:a bästa någonsin

0
109

Inkassering av bruttoskatt på varor och tjänster (GST) ökade med 28 procent från år till år till 1 48 995 crore Rs under juli (för försäljning i juni), den andra högsta nivån sedan införandet av den indirekta skatteordningen i juli 2017, visade uppgifter som släpptes av finansministeriet i måndags.

Flytkraft i konsumtionsmönster utlöst av ekonomisk återhämtning, en hög inflationstakt och ökade tillsynsåtgärder mot anti- skatteflykt, anses ha bidragit till ökningen av GST-insamlingar.

Dessförinnan hade GST-insamlingar registrerat den högsta nivån någonsin på 1,68 lakh crore Rs i april 2022 för försäljning vid årets slut i mars.

Juli är sjätte gången som månatliga GST-insamlingar har passerat Rs 1,40 lakh crore mark sedan starten, och den femte månaden i rad sedan mars i år. I juli 2021 uppgick GST-insamlingarna till 1 16 393 crore Rs. De första fyra månaderna 2022-2023 har en genomsnittlig månatlig bruttoinsamling av GST på 1,50 lakh crore Rs, mot 1,12 lakh crore under samma period förra räkenskapsåret.

Berättelser endast för prenumeranterVisa allaPremium

UPSC Key-3 augusti 2022: Varför bör du läsa “Ninja Missile” eller “One Chin…

Premium

De åsidosatta Thackerays kommer nu fram ur kylan, får en varm Shinde vi…

Premium

Förklarat: Varför är en kines ‘spionfartyg’ på väg mot Sri Lanka…

Premium

Sajjid Chinoy: Ingen gratis lunch när den drabbas av global chock; försvara Rupee ha…Prenumerera nu för att få 66 % RABATT

Finansministeriet sa i sitt uttalande att ökningen på 28 procent av GST-intäkterna visar en “mycket hög flytkraft”. “Detta är en tydlig effekt av olika åtgärder som rådet vidtagit tidigare för att säkerställa bättre efterlevnad. Bättre rapportering i kombination med ekonomisk återhämtning har haft en positiv inverkan på GST-intäkterna på en konsekvent basis.”

Förra månaden hade finansminister Nirmala Sitharaman sagt att 1,40 lakh crore Rs nu är “den grova summan” för månatliga GST-inkomster. “…den trend som det talades om, vi vänder nu på det och visar att GST-intäkterna ligger kvar över Rs 1,40 lakh crore. Så, Rs 1,40 lakh crore är den grova summan, vi går inte under det. Vi kommer att förbli över det,” hade hon sagt.

Experter sa att åtgärder mot skattesmitare, inklusive åtgärder som vidtas av statliga myndigheter, har resulterat i bättre efterlevnad och hjälpt till att driva på tillväxten i GST-insamlingar, tillsammans med ekonomisk återhämtning och högre inflation. Det kommer att hjälpa till att öka regeringens GST-insamlingar utöver de budgeterade siffrorna.

“GST-insamlingarna rapporterade en sund trend, stigande för andra månaden i rad, där ökningen på 28 procent på årsbasis var en funktion av den ekonomiska återhämtningen, bättre efterlevnad samt förhöjd inflation. Med rubriken GST-insamlingen i juli 2022 överstiger vår månatliga genomsnittliga prognos på 1,45 biljoner Rs för i år, förutser vi en uppsida på 1,15 biljoner Rs i förhållande till räkenskapsåret 2023 för CGST-insamlingar, säger Icras chefsekonom Aditi Nayar.

Efter att kompensationsordningen för stater upphörde i juni, förväntas den högre GST-inkomsttillväxten att minska inkomstproblemen för vissa stater. Stater med ett stort beroende av kompensation kan dock uppleva att FY’23 är ett utmanande år, där vissa till och med tar till högre verkställighetsåtgärder för att öka intäkterna, sa analytiker.

Enligt GST, enligt Goods and Services Tax (Compensation to States) Act, 2017, garanterades staterna kompensation till den sammansatta satsen på 14 procent från basåret 2015-16 för förluster som uppstår på grund av implementeringen av skattesystemet, i fem år sedan lanseringen. Detta avslutades den 30 juni. GST-rådets möte i juni fattade inget beslut om att förlänga kompensationsmekanismen trots att minst ett dussin stater ställde kravet.

Fler verkställighetsrelaterade åtgärder vidtas av de statliga myndigheterna i kölvattnet av slutet på ersättningsregimen.

“Det är underförstått att intäktsmål har satts upp även för de statliga tjänstemännen, vilket de nu skulle försöka uppnå. Återigen är det viktigt att notera att även om en återförsäljare är registrerad hos centret, kan staten fortfarande undersöka det i en specifik fråga och vice versa,” Vivek Jalan, partner, Tax Connect Advisory, sa.
“Det är viktigt att notera att nu skulle stater inte längre kompenseras av centret för en brist i intäkter och därför har vi redan börjat se att SGST-avdelningarna i stater blir aggressiva när det gäller insamling. I de senaste omfattande undersökningarna ifrågasätter vissa stater klassificeringen av ‘tegelstenar och block av flygaska’ genom att försöka särskilja dem från icke-flygaska materialbaserade tegel och block. Branschmässigt agerande har på senare tid varit ett område av intresse för skattemyndigheterna.

Därför är det absolut nödvändigt för branschkaptener att noga övervaka utvecklingen inom sin bransch,” sa Jalan.

Abhishek Jain, partner, Indirect Tax, KPMG i Indien, sa: “Dessa konsekventa höga insamlingar indikerar återhämtning från pandemin och kan också tillskrivas inflation och strikta kontroller och balanser som implementerats av regeringen. Dessutom, med rationaliseringar som genomförs efter det senaste GST-rådets möte, kan dessa siffror stiga under de kommande månaderna.”

Förutom Daman & Diu, Bihar och Tripura, som noterade en sammandragning, alla andra stater/UT:er noterade en tillväxt i GST, med Maharashtra, Karnataka, Gujarat, Tamil Nadu och Uttarakhand som ledande bland staterna.

För övrigt var det totala antalet e-vägsräkningar som genererades i juni 7,45 crore; det var 7,36 crore i maj. Intäkterna från import av varor var 48 procent högre i juli och intäkterna från inhemska transaktioner (inklusive import av tjänster) var 22 procent jämfört med förra året.

Av brutto GST-intäkterna på 1 Rs, 48 995 crore, CGST & # 8212; skatten som tas ut på intrastatliga leveranser av varor och tjänster av centret – var 25 751 crore Rs; och SGST & # 8212; skatten som tas ut på interna statliga leveranser av varor och tjänster av staterna — var Rs 32,807 crore, sade ministeriet. IGST — Skatten som togs ut på alla mellanstatliga leveranser av varor och tjänster – var 79 518 crore (inklusive 41 420 crore som samlades in vid import av varor), och intäkterna var 10 920 crore (inklusive 995 crore som samlades in vid import av varor), sa det.

Regeringen har betalat 32 365 crore till CGST och 26 774 crore till SGST från IGST. Centerns och delstaternas totala inkomst i juli efter regelbunden uppgörelse är 58 116 crore för CGST och 59 581 crore för SGST, sade ministeriet.

TVÅ ÄR ALLTID BÄTTRE | Våra två- års prenumerationspaket ger dig mer till mindre Köp nu