Analys: De flesta i Taiwan oroar sig inte för Kina

0
69

I samband med Nancy Pelosis besök i Taiwan har den taiwanesisk-amerikanska journalisten Clarissa Weis mobil gått varm av meddelanden från bekanta i väst som oroar sig för hennes säkerhet, skriver hon i en analys för CNN. ”Under tiden är det största dilemmat i min taiwanesiska familjechatt att jag missade den årliga avgaskontrollen av min bil och att mitt sovrum invaderats av kackerlackor.” Hoten från Kina är inget nytt – de har varit del av taiwanesernas liv i generationer. Den larmande retoriken kommer utifrån, skriver Wei. Invånarna i Taipei emottog Pelosis besök med en ”kärleksfest”, skriver Rupert Wingfield-Hayes i en analys för BBC. ”De har studerat allt från färgen på hennes outfits till hennes klackar – tydligen väldigt höga för en 82-åring – och hur hon såg ut som Audrey Hepburn i ett foto med John F Kennedy från 1961.” Även Wingfield-Hayes delar bilden av att de flesta i Taiwan viftar bort det kinesiska hotet.