Advokat i PIL mot CM Soren arresterad i Kolkata

0
34

Jharkhands chefsminister Hemant Soren

RAJIV KUMAR, en advokat som företräder en framställare i två PILs relaterade till ett gruvleasingavtal och anklagelser om skalföretag och penningtvätt mot Jharkhands chefsminister Hemant Soren, var greps av Kolkata-polisen i söndags anklagad för att ha lurat människor med pengar för totalt 50 lakh Rs.

“Vi har gripit en advokat, Rajiv Kumar, som är bosatt i Ranchi”, sade en högre tjänsteman i Kolkata. Polis.

Källor sa att advokaten greps från en galleria i centrala Kolkata efter uppgifter från polisen i Jharkhand, där “han står inför flera fall”.

Läs också |Olagliga kontanter: Jharkhand MLAs hålls , kollega skyller på Sarma

Kumar greps av Kolkata-polisens anti-bråkiga trupp och officerare från Hare Street-stationen, sa källorna och tillade att “några pengar” också beslagtogs från honom. Polisen letar också efter möjliga medbrottslingar till Kumar, sade de.

Subscriber Only StoriesView All

Premium

UPSC Key-2 augusti 2022: Varför du bör läsa “Macroeconomic Factors” eller “…

Premium

Förklarat: Som 5G-spektrumauktionen avslutar, vem köpte vilka band och…

Premium

UPSC Essentials: Nyckelord för den senaste veckan med MCQs

Premium

Förklarat: 4 skäl till varför Ayman al-Zawahiri’ s dödande är viktigt för … Prenumerera nu för att få 66 % RABATT Mer från Political Pulse

Klicka här för mer

Känd som “PIL-man” i Jharkhand, hade Kumar nyligen lämnat in tre PILs på uppdrag av en framställare, Shiv Shankar Sharma. Två av PIL:erna var riktade mot chefsminister Sören. En av dem anklagade Sören för att ha beviljat sig själv ett gruvleasing medan han innehade gruvportföljen. Den andra uppgav att Sören påstås ha varit kopplad till skalföretag och penningtvätt – dessa utreds för närvarande av Enforcement Directorate (ED).

Politisk puls |Bland Jharkhand Congress MLAs som hölls i Bengal, en legatarist, en första gången lagstiftare & en “enkel stamledare”

Kumar är också advokaten i en PIL som påstod finansiella oegentligheter i MGNREGA, vilket ledde till att ED arresterade Jharkhand gruvsekreterare Pooja Singhal och Sörens medhjälpare Pankaj Mishra.

I gruv-PIL som lämnades in i februari i år hade Kumar lämnade in ytterligare en grund för att söka skydd samtidigt som han hävdade att han hade blivit hotad. Generaladvokat Rajeev Ranjan hade dock hävdat att vädjan var “useriös” och lämnades in för att “skandalisera” chefsministern.

Läs också |Cong Bermo MLA lämnar in klagomål mot tre partiledamöter som fångats med en massa pengar

Under utfrågningar hade Jharkhands seniorjurist, Kapil Sibal, argumenterat om PIL:s legitimitet eftersom framställaren Shiv Shankar Sharmas far var ett vittne i ett mål mot Shibu Soren, den tidigare chefsministern och far till Hemant Soren &#8212 ; detta avslöjades inte i PIL. Advokat för Hemant Soren, Mukul Rohatgi, hade beskrivit PIL som “malafide”.

Nyhetsbrev | Klicka för att få dagens bästa förklarare i din inkorg

Heman Sören hade i sitt svar till gruv-PIL hävdat att anklagelserna liknade en annan framställning som lämnats in av BJP , och att “båda är lika och samma persons hantverk”.

Kumar hade också lämnat in en PIL till före detta BJP CM Raghubar Das, som då var minister, som partirespondent i den så kallade ' 8216;Meinhardt-bedrägeri’ relaterade till anklagelser om oegentligheter i ett konsultavtal. PIL har dock inte kommit längre.

TVÅ ÄR ALLTID BÄTTRE | Vårt tvååriga prenumerationspaket ger dig mer till mindre Köp nu