Regjeringens standpunkt: Personlig lovgjennomgang bare hvis et “stort flertall” søker endring

0
31

Goa er den eneste staten i India som har en enhetlig sivil kode uavhengig av religion, kjønn og rollebesetning. En tidligere portugisisk koloni, arvet den portugisiske sivile loven, 1867, som fortsatt er gjeldende i staten selv etter at den ble medlem av den indiske union i 1961.

I en tid da det er et voksende kor og en debatt om behovet for å gjennomgå personlige lover og ha en uniform sivil lov, som i Goa hvor en 155 år gammel lov fra portugisisk tid fortsatt er i kraft, er det kjent at lov- og justisdepartementet har formidlet til en parlamentarisk komité at gjennomgang av slike lover kan foretas når et “betraktelig flertall” av befolkningen søker endring av eksisterende lover eller en ny lov vedtas.

Selv når det gjelder Goa, hvor den portugisiske sivilloven av 1867 fortsetter, er departementet lært å ha påpekt overfor komiteen at den opprinnelige loven må ha gjennomgått endringer gjennom årene, og hvis den krever revisjon, må den undersøkes. .

Les også |SC for å vurdere rettsspørsmål: Kan presse rammen om personrettsreform, UCC

Regjeringen, er det erfart, kommuniserte sin holdning til den parlamentariske stående komité for personell, offentlige klager, lov og Justice som valgte gjennomgang av personlige lover som et emne for eksamen i løpet av 2021-22-perioden.

Komiteen, ledet av BJP-medlem Sushil Kumar Modi, har 28 medlemmer – 7 fra Rajya Sabha og 21 fra Lok Sabha.

Subscriber Only StoriesView All

Premium

ExplainSpeaking | Globalt lyspunkt eller den enøyde kongen: Making sense o…

Premium

'Denne regjeringen bruker bulldosere på bakken og bulldoserer oss inne i Pa…

Premium

Forklart: Indias unike jobbkrise

Premium

Neisayere tar feil, India har suksesshistorier. Abonner nå for å få 66 % RABATT

Det er kjent at komiteen besøkte Goa 26. juni for å studere den vanlige familieloven knyttet til ekteskap, skilsmisse, arv osv., og som gjelder for alle religiøse samfunn, inkludert hinduistiske, muslimske og kristne.

Mening |Hvorfor felles personlig lov?

Goas sjefsekretær, den nåværende og tidligere generaladvokaten, representanter for sivilsamfunnsorganisasjoner ble sagt å ha orientert komiteen om statens erfaringer med å implementere en enhetlig sivil lov knyttet til familielover gjennom årene.

Goa er den eneste staten i India som har en enhetlig sivil kode uavhengig av religion, kjønn og kaste. En tidligere portugisisk koloni, arvet den portugisiske sivile loven, 1867, som fortsatt gjelder i staten selv etter at den ble med i den indiske union i 1961.

I andre deler av landet gjelder ulike personlige lover for ulike trossamfunn. For eksempel er Hindu Marriage Act, 1955 gjeldende for hinduer, buddhister, jainer og sikher, Parsi Marriage and Divorce Act, 1936 er gjeldende for saker relatert til Parsis, den indiske kristne ekteskapsloven, 1872 for kristne og den muslimske personlige loven. (Shariat Application), 1937 gjelder for muslimer i personlige anliggender.

Opinion |Fellen av personlige lover

Artikkel 44 i grunnloven – i del IV som omhandler direktivets prinsipper for statspolitikk – sier: «Staten skal bestrebe seg på å sikre innbyggerne en enhetlig sivil kode over hele Indias territorium.»

Problemet av den enhetlige sivilkodeksen har vært gjenstand for politiske debatter og rettslig gransking i lang tid nå og har vært med i valgmanifestet til BJP.

Forklart

Bare for Stortinget

UCC har lenge vært et BJP-løfte. Siden familie- og arvelover kommer under den samtidige jurisdiksjonen til senteret og statene, kan en statlig regjering innføre en statlig lov. Men en enhetlig lov over hele landet kan bare vedtas av parlamentet.

I valget til Uttarakhand-forsamlingen tidligere i år lovet BJP at hvis den blir gjenvalgt, ville den vedta en enhetlig sivil kode for staten. Kort tid etter at han kom tilbake til makten, Pushkar Dhami-regjeringen dannet en ekspertkomité med fem medlemmer, ledet av den pensjonerte høyesterettsdommeren Ranjana Prakash Desai. komiteen holdt sitt første møte denne måneden.

Mening |Illusjon av lovlighet

Siden familie- og arvelover er under den samtidige jurisdiksjonen til senteret og statene, kan en delstatsregjering bringe inn en statlig lov, men for en enhetlig lov over hele landet, som bare kan vedtas av parlamentet.

De 28 medlemmene av parlamentarisk komité representerer 10 partier — BJP (11), Congress (4), TMC (3), DMK, TRS og Shiv Sena (2 hver), og BSP, LJSP, TDP og YSRCP (1 hver). De kommer fra 16 stater og unionsterritorier: Andaman- og Nikobarøyene, Andhra Pradesh, Assam, Bihar, Dadra og Nagar Haveli og Daman og Diu, Gujarat, Haryana, Madhya Pradesh, Maharashtra, Odisha, Punjab, Tamil Nadu, Telangana, Uttar Pradesh , Uttarakhand og Vest-Bengal.

TO ER ALLTID BEDRE | Vår toårige abonnementspakke gir deg mer til mindre Kjøp nå