Pelosi bekräftar resan till Asien, men inget om Taiwan

0
79

Nancy Pelosi. (AP, fil)

Talmannen för det amerikanska representanthuset, Nancy Pelosi, bekräftade på söndagen att hon kommer att besöka fyra asiatiska länder den här veckan men nämnde inget om ett eventuellt stopp i Taiwan som har underblåst spänningen med Peking, som hävdar att ödemokrati som sitt eget territorium.

Pelosi sa i ett uttalande att hon leder en kongressdelegation till Singapore, Malaysia, Sydkorea och Japan för att diskutera handel, covid-19-pandemin, klimatförändringar, säkerhet och ” demokratiskt styre.”

Pelosi har ännu inte bekräftat nyhetsrapporter om att hon kan besöka Taiwan. Kinas president Xi Jinping varnade för inblandning i Pekings affärer med ön i ett telefonsamtal på torsdagen med sin amerikanska motsvarighet, Joe Biden. Peking ser den officiella amerikanska kontakten med Taiwan som en uppmuntran att göra dess decennier gamla de facto självständighet permanent, ett steg som amerikanska ledare säger att de inte stöder. Pelosi, chef för en av tre grenar av den amerikanska regeringen, skulle vara den högst rankade valda amerikanska tjänstemannen som besökte Taiwan sedan dåvarande talmannen Newt Gingrich 1997.

Läs |Hur Nancy Pelosis potentiella Taiwanbesök påverkar USA- Kina band

Biden-administrationen uppmanade inte uttryckligen Pelosi att undvika Taiwan, men försökte försäkra Peking att det inte fanns någon anledning att “komma på hugget” och att om ett sådant besök inträffade skulle det inte signalera någon förändring i USA:s policy.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Premium

Vid BJP-mötet i Bihar, en motvillig insikt: kan inte göra utan N…Premium

ExplainSpeaking | Global ljuspunkt eller den enögde kungen: Making sense o…

Premium

'Den här regeringen använder bulldozers på marken och bulldozerar oss inuti Pa…

Premium

Förklarat: Indiens unika jobbkris Prenumerera nu för att få 66 % RABATT

“Under president Bidens starka ledarskap är Amerika fast beslutna att smarta, strategiska engagemang i regionen, med förståelse för att ett fritt och blomstrande Indo-Stillahavsområdet är avgörande för välstånd i vår nation och runt om i världen,” sade Pelosis uttalande.

Taiwan och Kina splittrades 1949 efter att kommunisterna vunnit ett inbördeskrig på fastlandet. Båda sidor säger att de är ett land men är oense om vilken regering som har rätt till nationellt ledarskap.

De har inga officiella relationer utan är sammanlänkade genom handel och investeringar för miljarder dollar. USA bytte diplomatiskt erkännande från Taipei till Peking 1979, men upprätthåller informella förbindelser med ön. Washington är enligt federal lag skyldig att se till att Taiwan har medel att försvara sig.

Washingtons “Ett Kina-policy” säger att de inte tar någon ställning till de två sidornas status utan vill ha deras tvist löste fredligt. Peking främjar en alternativ “Ett Kina-princip” som säger att de är ett land och att kommunistpartiet är dess ledare. Kongressmedlemmar stödde offentligt Pelosi intresse av att besöka Taiwan trots kinesiskt motstånd.

De vill undvika att ses som att de ger efter för Peking. Peking har inte gett några detaljer om hur de skulle kunna reagera om Pelosi åker till Taiwan, men försvarsministeriet varnade förra veckan att militären skulle vidta “starka åtgärder för att motverka extern inblandning.” Utrikesministeriet sa, “de som leker med eld kommer att förgås av det.

”Det styrande partiets militära gren, People’s Liberation Army, har flugit ett växande antal stridsflygplan och bombplan runt Taiwan för att skrämma ön. “Flygvapnets stridsflyg av flera typer flyger runt moderlandets värdefulla ö, och förstärker och förbättrar förmågan att upprätthålla nationell suveränitet och territoriell integritet”, sa militärtalesmannen överste Shen Jinke på söndagen, med hänvisning till Taiwan.

Pelosi sa att hennes delegation inkluderar de amerikanska representanterna Gregory Meeks, ordförande för parlamentets utrikesutskott; Mark Takano, ordförande för huskommittén för veteranärenden; Suzan DelBene, vice ordförande i House Ways and Means Committee; Raja Krishnamoorthi, medlem av parlamentets ständiga utskott för underrättelsetjänst och ordförande för underkommittén för ekonomisk och konsumentpolitik i parlamentets kommitté för tillsyn och reformer, och Andy Kim, medlem av parlamentets väpnade tjänste- och utrikeskommittéer.

Ett besök i Taiwan skulle vara en utgångspunkt i karriären för Pelosi, som allt oftare använder sin position i kongressen som amerikansk utsände på den globala scenen. Hon har länge utmanat Kina om mänskliga rättigheter och ville besöka Taiwan tidigare i år. 1991, som ny medlem av kongressen, irriterade Pelosi de kinesiska myndigheterna genom att veckla ut en banderoll på Himmelska fridens torg i centrala Peking till minne av de dödade när kommunistpartiet krossade prodemokratiska protester två år tidigare.

”Det är viktigt. för att vi ska visa stöd för Taiwan”, sa Pelosi, en demokrat från Kalifornien, till reportrar denna månad. Men hon hade gjort klart att hon inte förespråkade förändringar i USA:s policy. “Ingen av oss har någonsin sagt att vi är för självständighet när det gäller Taiwan, sa hon. “Det är upp till Taiwan att bestämma.”

På fredagen försökte talesmannen för Nationella säkerhetsrådet, John Kirby, att lindra oro. “Det finns ingen anledning för att det ska komma till det, att komma till skott,” sa Kirby i Vita huset. “Det finns ingen anledning till det eftersom det inte har skett någon förändring i amerikansk policy med avseende på One China.

TVÅ ÄR ALLTID BÄTTRE | Vårt tvååriga prenumerationspaket ger dig mer till mindre Köp nu< i class="ie-arrow-right">